Hraběnčiny řezy
Nadýchaný sníh promění obyčejný jablečný koláč ve sváteční dezert jako ze zámku. Hraběnčiny řezy patří k velmi oblíbeným tradičním moučníkům našich babiček. Máme pro vás ověřený recept, který bude chutnat báječně.
Suroviny pro 1 plech
velký plech 45x35 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 26 085 kJ / 6 235 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 94,46 g |
Tuky | 262,06 g |
Vláknina | 41,20 g |
Cholesterol | 1,36 g |
Sodík | 425 mg |
Sůl | 1,15 g |
Sacharidy | 853,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu zapneme na 170 °C.
Krok 2: Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Krok 3: Jablka oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, nebo nastrouháme a ochutíme skořicí.
Krok 4: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků později vyšleháme pevný sníh.
Krok 5: Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, změklé máslo a žloutky, které zapracujeme co nejrychleji do těsta.
Krok 6: Těsto rozdělíme na dvě části: 2/3 namačkáme na připravený plech a 1/3 těsta necháme v chladničce ztuhnout.
Krok 7: Na plech s těstem rozložíme plátky ochucených (nebo nastrouhaných) jablek, posypeme strouhanými nebo sekanými ořechy a opranými rozinkami.
Krok 8: Ušleháme sníh z bílků, ke konci šlehání po částech přidáme krystalový cukr a ještě vyšleháme. Tuhý sníh navršíme na jablka.
Krok 9: Na povrch řezů nastrouháme nahrubo zbytek těsta z ledničky a vložíme do vyhřáté trouby.
Krok 10: Pečeme asi 30-40 minut na 170 °C. Až začne těsto růžovět, je upečené.
Zveřejněno 1. 7. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hraběnčiny řezy
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qgk
Moje poznámka
Hraběnčiny řezy
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qgk
Nejnovější recepty
Jablečný závin podle Míši Landové
Přidáno před 3 hodinami
Vepřenky podle ČSN
Přidáno před 4 hodinami
Losos s liškami ve smetanové omáčce
Přidáno před 19 hodinami
Polévka z čerstvého zelí s houbami a bramborem
Přidáno před 21 hodinami
Tvarohové nanuky
Přidáno 1. 8. 2025 08:02:02
Uherská pěna podle ČSN
Přidáno 1. 8. 2025 07:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
Routeu před 5 minutami
Pečené vepřové kotlety
Kykolka před 5 minutami
Kuře na paprice
Kykolka před 13 minutami
Churros s čokoládou (Čuros)
jestedka před 16 minutami
Chutné vafle
Saminka před 40 minutami
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
pesmax před 1 hodinou
BBQ (barbecue) omáčka
taxiotik@seznam.cz před 1 hodinou
Chilli con carne
Tomasfaix před 1 hodinou
Čočková polévka s uzeninou
danielle72 před 2 hodinami
Maminčina jablečná buchta
petka.ftk před 2 hodinami
Tématické fráze:
hraběnčin koláč,
hraběnčin moučník,
hraběnčiny řezy s jablky,
hraběčiny řezy,
řezy,
hraběnčin štrůdl,
hraběnčiny jablečné řezy recept,
hraběnčinyřezy,
hraběnčiny řezy ze špaldové mouky,
hraběnčiny jablečné řezy strouhane,
hrběnčiny řezy,
haběnčiny řezy,
hrabjenčiny řezy,
hraběčin řez,
nejlepší hraběnčin řez,
hraběnčin koláč recept,
hrabenciny jablecne rezy,
hrabencina buchta,
hrabebciny rezy,
hraběnčiny koláč hrníčková kuchařka
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
kypřící prášek do pečiva,
cukr moučkový,
žloutek,
jablko,
cukr krystal,
ořechy,
bílek,
rozinky,
skořice,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (57)
Proti očekávání rebarbora nebyla v náplni vůůůbec cítit
Příště použiji pouze rebarboru
***
Na plech 37x33 cm jsem dávku zvýšil o 25%
Nahrubo sekané oříšky (lískové) sypu na podkladní těsto a zatlačím je do něho; je to větší maškrta než oříšky s jablky
Moc velká dobrota
***
Pečeno při 175°C cca 40´ bez HV
No, pod linecké těsto plech nevymazávám, natož abych ho vysypával...
Kateřina:
Skořice je naopak tělu prospěšná a smíchaná s medem je pro tělo velmi užitečná . Směs- jedna lžička ráno. Laďka
Začal se jíst ještě teplý a pochybuji, že vydrží do rána k snídani, což bylo původně v plánu!
Jinak 4 bílky na sníh byly až až. Vejce jsem měla vel.M.
Skořice jsem dala hojně, máme ji rádi a lžička by byla jak "prd"
Teprve mám dobrotu v troubě.
Celkově to vypadá famózně. Uvidíme, až ji dopeču.