Maminčin falešný hruščák
Že nevíte, co je hruščák? To je valašský frgál s hruškovými povidly. Frgále jsou sice z Valašska, ale milují je po celé naši republice. Vyzkoušejte tento recept, ať vám v kuchyni zavoní hrušky s kořením na nadýchaném koláči.
Suroviny pro 3 kusy
3 koláče
3kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 35 765 kJ / 8 548 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 130,26 g |
Tuky | 419,48 g |
Vláknina | 52,80 g |
Cholesterol | 1,21 g |
Sodík | 3,38 g |
Sůl | 8,35 g |
Sacharidy | 975,28 g |
Postup přípravy
Čerstvé droždí nadrobíme do mísy, zalijeme vlažným mlékem, přidáme lžičku cukru, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Krok 5: Poté k němu přidáme olej, přisypeme vanilkový cukr a vše promícháme. Dále přidáme žloutky a nakonec mouku se solí. Těsto důkladně několik minut hněteme a pak necháme asi hodinu kynout. Krok 6: Ze všech surovin připravíme promnutím posypku. Krok 7: Troubu necháme rozehřát na 180 °C. Krok 8: Máslo na polití koláče přeškvaříme do voňavorůžova a po vychladnutí vmícháme rum. Krok 9: Troubu necháme rozehřát na 180 °C. Krok 10: Vykynuté těsto roztáhneme na plech vyložený pečicím papírem, rozetřeme na něj hruškovou směs a zasypeme posypkou. Na plechu necháme ještě chvíli kynout. Krok 11: Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut a po vychladnutí polijeme přeškvařeným máslem s rumem.
Zveřejněno 28. 9. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maminčin falešný hruščák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pQNp
Moje poznámka
Maminčin falešný hruščák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pQNp
Nejnovější recepty
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 3 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 9 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 10 hodinami
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Těstoviny s treskou a pepřem
Přidáno 19. 10. 2025 21:05:20
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec na hořčici
Wenamo před 25 minutami
Vepřové karé na cibuli
misula29 před 4 hodinami
Palačinky - klasické
Lukrejka před 4 hodinami
Vepřovo-špenátová roláda na česneku
PavlaJ před 5 hodinami
Hrníčková bábovka od babičky
Lukrejka před 7 hodinami
Závin tažený jablečný
Majkaa před 8 hodinami
Hlíva ústřičná jako "minutka"
KrisZaezemi před 9 hodinami
Domácí kmínový chleba
KristulaT před 9 hodinami
Babiččiny blbouny
KristulaT před 9 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Renata1101 před 9 hodinami
Tématické fráze:
maminčiny recepty,
hrušková nádivka,
hrušky recepty,
hrušková nádivka do koláčů,
sušené hrušky na frgále,
sušení hrušek,
maminčiny recepty cz,
sušené hrušky recept,
valaske frgaly,
náplň ze sušených hrušek,
kolac ze susenych hrusek,
sušené hrušky,
hruškový koláč na plech,
recept na posypku,
frgály recept,
hrušková povidla ze sušených hrušek,
nádivka ze sušených hrušek,
klobasník recept,
mamincin hruskovy kolac,
hrušková náplň
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
mléko,
droždí,
olej,
žloutek,
sůl,
cukr,
cukr vanilkový,
hruška,
cukr,
povidla švestková,
badyán,
skořice,
koření hřebíček,
šťáva citronová,
rum,
mouka polohrubá,
máslo,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
máslo,
rum
Komentáře (43)
Budu zkoušet na Valašsku,tak se mi snad povedou