Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maminčin falešný hruščák

Hodnocení receptu je 4,9 (73×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Že nevíte, co je hruščák? To je valašský frgál s hruškovými povidly. Frgále jsou sice z Valašska, ale milují je po celé naši republice. Vyzkoušejte tento recept, ať vám v kuchyni zavoní hrušky s kořením na nadýchaném koláči.

Suroviny pro 3 kusy

3 koláče

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie35 765 kJ /
8 548 kcal
Bílkoviny130,26 g
Tuky419,48 g
Vláknina52,80 g
Cholesterol 1,21 g
Sodík 3,38 g
Sůl8,35 g
Sacharidy975,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hrušky oloupeme, rozpůlíme, vybereme jádřince a na hrubém struhadle nastrouháme. Krok 2: Pak vložíme na pánev, přidáme šťávu z citronu a za občasného podlévání vodou hrušky dusíme. Krok 3: Ke konci přidáme povidla, koření, chvíli necháme probublat, odstavíme a po vychladnutí vmícháme rum. Krok 4: Těsto můžeme zadělat, jakmile dáme hrušky dusit:
Čerstvé droždí nadrobíme do mísy, zalijeme vlažným mlékem, přidáme lžičku cukru, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Krok 5: Poté k němu přidáme olej, přisypeme vanilkový cukr a vše promícháme. Dále přidáme žloutky a nakonec mouku se solí. Těsto důkladně několik minut hněteme a pak necháme asi hodinu kynout. Krok 6: Ze všech surovin připravíme promnutím posypku. Krok 7: Troubu necháme rozehřát na 180 °C. Krok 8: Máslo na polití koláče přeškvaříme do voňavorůžova a po vychladnutí vmícháme rum. Krok 9: Troubu necháme rozehřát na 180 °C. Krok 10: Vykynuté těsto roztáhneme na plech vyložený pečicím papírem, rozetřeme na něj hruškovou směs a zasypeme posypkou. Na plechu necháme ještě chvíli kynout. Krok 11: Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut a po vychladnutí polijeme přeškvařeným máslem s rumem.

Jak péct frgály

Zveřejněno 28. 9. 2009

Poznámka autora Jenda1

Proč falešný hruščák? Tak jsme dělali vždy, když došly sušené hrušky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maminčin falešný hruščák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pQNp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maminčin falešný hruščák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pQNp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Výborné těsto i na rohlíčky.:yes:

Děkuji za nádherný recept:yes:
Budu zkoušet na Valašsku,tak se mi snad povedou:-D

Letos máme hodně hrušek a celá rodina jsme se těšili, až uzrají a bude zase váš hruščák. Milujeme ho!

Naprosto skvely recept. Pekla jsem behem leta nekolikrat a byl k nerozeznani od praveho, ktery jsme jedli v Beskydech. Skoda,ze uz nejsou hrusky ...

Koláč je výborný. :-K :yes:

Teda, tak dobrý koláč jsme už dlouho neměli. Náplň jsem udělala z dvojité dávky, do drobenky raději méně cukru a bylo toho na dva velké plechy. Ochutnala jsem teď ještě teplý, lahoda. Hřebíček jsem dala celý ... pak jsem vzala koření do svařeného vína (tak vrchovatou lžičku), semlela na mlýnku a přidala při dušení hrušek. Vynikající. :-8

Je vyborny a moc chutnal dnes jdu delat znova :-)

Náhodně jsem objevila tento recept a připojuji se k chvále!Těsto je dokonalé!Pekla jsem klasický švěstkový koláč a jelikož těsta bylo dost,z druhé poloviny byl koláč s náplní brokolice+slanina+balkán.I slaná varianta byla skvělá!Prostě těsto má u mě 1*:-K:-K

vynikající recept na těsto!!!dala jsem do domácí pekárny a krásně nakynulo,taky jsem dala sušené droždí.moc chválím:yes::-K

Děkuji Jani:-K:-K:-K:-!

Jendo, zasloužíš si, nebo vlastně Tvoje maminka, velkou pochvalu:yes::yes: Těsto mi vypracovala pekárna, rozdělila jsem na 4 koláče a protože hrušky ani hrušková povidla nemám, kombinovala jsem povidla a tvaroh a frgále nemají chybu:-K:yes: polovinu na zítra musím schovat nebo nezbude nic:-)):-)) Přidávám bodík a dovolím si i foto:-K

Náramná dobrota, doporučuji všem:yes:. Přidala jsem foto:-K a bodík:yes:

rebeka:Nadi, díky za vše;-):-K:-K:-!

:yes: krásný

milý Jendo, přidávám se do dlouhé řady pochvalných komentátorů, zaokrouhluju krásným 40. bodem, posílám díky a pár obrázků, jestli nevadí:-)
z této dávky jsem uděla 4 frgály, a musím říci, že jsou fakt skvělé:-p;-):yes::yes:

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
maminčiny recepty, hrušková nádivka, hrušky recepty, hrušková nádivka do koláčů, sušené hrušky na frgále, sušení hrušek, maminčiny recepty cz, sušené hrušky recept, valaske frgaly, náplň ze sušených hrušek, kolac ze susenych hrusek, sušené hrušky, hruškový koláč na plech, recept na posypku, frgály recept, hrušková povidla ze sušených hrušek, nádivka ze sušených hrušek, klobasník recept, mamincin hruskovy kolac, hrušková náplň

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, mléko, droždí, olej, žloutek, sůl, cukr, cukr vanilkový, hruška, cukr, povidla švestková, badyán, skořice, koření hřebíček, šťáva citronová, rum, mouka polohrubá, máslo, cukr moučkový, cukr vanilkový, máslo, rum

Přidat fotografie receptu