Maminčin falešný hruščák

Jenda1 Kuchař:

Moučníky , Kynuté 31 názorů

555

Suroviny

Těsto:
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek (1/4 litru) mléka
6 dkg droždí (1 a 1/2 kostky)
2 dcl oleje
3 žloutky
1 kávová lžička soli
cukr (do kvásku)
2 vanilkové cukry
Náplň:
1/2 kg hrušek
10 dkg cukru
10 dkg povidel
mletý badyán
skořice
hřebíček
šťáva z 1/2 citrónu
5 cl rumu
Posypka(drobenka):
15 dkg polohrubé mouky
10 dkg másla
10 dkg mletého cukru
1 vanilkový cukr
Na polití:
1/2 másla
5 cl rumu
Recept si zatím oblíbilo 55 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hrušky oloupeme, rozpůlíme, vybereme jádřince, na hrubém struhadle nastrouháme, vložíme na pánev, přidáme šťávu z citrónu a za občasného podlévání vodou hrušky dusíme. Ke konci přidáme povidla, koření (já jsem neměl mletý hřebíček, takže jsem celý vložil od počátku dušení), chvíli necháme probublat, odstavíme a po vychladnutí vmícháme rum.

  2. Těsto můžeme zadělat jakmile dáme hrušky dusit.

  3. Máslo na polití koláče přeškvaříme do voňavorůžova a po vychladnutí vmícháme rum.

  4. Vykynuté těsto roztáhneme na plech vyložený pečícím papírem, rozetřeme hruškovou směs a přidáme posypku.

  5. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut a po vychladnutí polijeme přeškvařeným máslem.

Poznámka

Proč falešný hruščák? Když došly sušené hrušky. Maminka byla skvělá kuchařka a dovedla si vždy poradit. Nám dětem to vůbec nevadilo, protože ta vůně koření tam byla.

Co se týká těsta, používám olejové a dělám ho "od oka". Tak jako hruškovou náplň i posypku. Takže jsem použil těsto z klobásníků, kam jsem přidal 2 vanilkové cukry. Z uvedeného množství těsta upečeme minimálně tři koláče.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 622 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Maminčin falešný hruščák

  • Danca beruska Danca beruska

    Koláč je výborný. :-K :yes:

    Odpovědět

  • martiline martiline

    Teda, tak dobrý koláč jsme už dlouho neměli. Náplň jsem udělala z dvojité dávky, do drobenky raději méně cukru a bylo toho na dva velké plechy. Ochutnala jsem teď ještě teplý, lahoda. Hřebíček jsem dala celý ... pak jsem vzala koření do svařeného vína (tak vrchovatou lžičku), semlela na mlýnku a přidala při dušení hrušek. Vynikající. :-8

    Odpovědět

  • Ivca Ivca(neregistrovaná)

    Je vyborny a moc chutnal dnes jdu delat znova :-)

    Odpovědět

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Náhodně jsem objevila tento recept a připojuji se k chvále!Těsto je dokonalé!Pekla jsem klasický švěstkový koláč a jelikož těsta bylo dost,z druhé poloviny byl koláč s náplní brokolice+slanina+balkán.I slaná varianta byla skvělá!Prostě těsto má u mě 1*:-K:-K

    Odpovědět

  • Božena Božena(neregistrovaná)

    vynikající recept na těsto!!!dala jsem do domácí pekárny a krásně nakynulo,taky jsem dala sušené droždí.moc chválím:yes::-K

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Děkuji Jani:-K:-K:-K:-!

    Odpovědět

  • senky senky

    Jendo, zasloužíš si, nebo vlastně Tvoje maminka, velkou pochvalu:yes::yes: Těsto mi vypracovala pekárna, rozdělila jsem na 4 koláče a protože hrušky ani hrušková povidla nemám, kombinovala jsem povidla a tvaroh a frgále nemají chybu:-K:yes: polovinu na zítra musím schovat nebo nezbude nic:-)):-)) Přidávám bodík a dovolím si i foto:-K

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Náramná dobrota, doporučuji všem:yes:. Přidala jsem foto:-K a bodík:yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    rebeka:Nadi, díky za vše;-):-K:-K:-!

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: krásný

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    milý Jendo, přidávám se do dlouhé řady pochvalných komentátorů, zaokrouhluju krásným 40. bodem, posílám díky a pár obrázků, jestli nevadí:-)
    z této dávky jsem uděla 4 frgály, a musím říci, že jsou fakt skvělé:-p;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Zdenka1: Zdeničko, já jdu do nich zítra;-) fotečku máš nádhernou:-8:-):yes::yes:
    všichni to máte pěkné a já se už těším na zítřek:-8:-D;-)

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka(neregistrovaná)

    Lastonka: Když použijete bílek, těsto bude tvrdší, ale určitě to jde

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Zaujala mě ta náplň až budou hrušky určitě vyzkouším:-p:yes:+37jen si myslím,že je to kynutý koláč tak do řezů s ovocem nepatří:-))

    Odpovědět

  • Lastonka Lastonka

    Koláč jsem dneska dělala a je fakt výborný. Akorát jsem ho dělala na velký plech, tak jsem dala více povidel a více hrušek, ale přišlo mi, že povidla ty hrušky docela přebily, ale i tak je koláč výborný. Ráda bych se zeptala, jelikož nemám s pečením takové zkušenosti, proč se musí dávat 3 žloutky a né celá vejce? A popřípadě jestli by šlo dát mín vajec, ale za to celé. Takhle mi zbyly bílky a já nevim co s nimi. Díky za odpověd

    Odpovědět

1 2 3

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: maminčiny recepty hrušková nádivka hrušky recepty hrušková nádivka do koláčů sušení hrušek maminčiny recepty cz valaske frgaly sušené hrušky recept sušené hrušky hruškový koláč na plech kolac ze susenych hrusek frgály recept náplň ze sušených hrušek recept na posypku klobasník recept nádivka ze sušených hrušek hrušková povidla ze sušených hrušek hrušková náplň mamincin hruskovy kolac hruškové frgály

Zapomněl/a jsem heslo