Maminčin falešný hruščák

Jenda1 Kuchař:

Moučníky , Kynuté 28 názorů

548
Recept si zatím oblíbilo 48 kuchařů

Suroviny

Těsto:
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek (1/4 litru) mléka
6 dkg droždí (1 a 1/2 kostky)
2 dcl oleje
3 žloutky
1 kávová lžička soli
cukr (do kvásku)
2 vanilkové cukry
Náplň:
1/2 kg hrušek
10 dkg cukru
10 dkg povidel
mletý badyán
skořice
hřebíček
šťáva z 1/2 citrónu
5 cl rumu
Posypka(drobenka):
15 dkg polohrubé mouky
10 dkg másla
10 dkg mletého cukru
1 vanilkový cukr
Na polití:
1/2 másla
5 cl rumu
Recept si zatím oblíbilo 48 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hrušky oloupeme, rozpůlíme, vybereme jádřince, na hrubém struhadle nastrouháme, vložíme na pánev, přidáme šťávu z citrónu a za občasného podlévání vodou hrušky dusíme. Ke konci přidáme povidla, koření (já jsem neměl mletý hřebíček, takže jsem celý vložil od počátku dušení), chvíli necháme probublat, odstavíme a po vychladnutí vmícháme rum.

  2. Těsto můžeme zadělat jakmile dáme hrušky dusit.

  3. Máslo na polití koláče přeškvaříme do voňavorůžova a po vychladnutí vmícháme rum.

  4. Vykynuté těsto roztáhneme na plech vyložený pečícím papírem, rozetřeme hruškovou směs a přidáme posypku.

  5. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut a po vychladnutí polijeme přeškvařeným máslem.

Poznámka

Proč falešný hruščák? Když došly sušené hrušky. Maminka byla skvělá kuchařka a dovedla si vždy poradit. Nám dětem to vůbec nevadilo, protože ta vůně koření tam byla.

Co se týká těsta, používám olejové a dělám ho "od oka". Tak jako hruškovou náplň i posypku. Takže jsem použil těsto z klobásníků, kam jsem přidal 2 vanilkové cukry. Z uvedeného množství těsta upečeme minimálně tři koláče.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 117 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Maminčin falešný hruščák

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Náhodně jsem objevila tento recept a připojuji se k chvále!Těsto je dokonalé!Pekla jsem klasický švěstkový koláč a jelikož těsta bylo dost,z druhé poloviny byl koláč s náplní brokolice+slanina+balkán.I slaná varianta byla skvělá!Prostě těsto má u mě 1*:-K:-K

    Odpovědět

  • Božena Božena(neregistrovaná)

    vynikající recept na těsto!!!dala jsem do domácí pekárny a krásně nakynulo,taky jsem dala sušené droždí.moc chválím:yes::-K

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Děkuji Jani:-K:-K:-K:-!

    Odpovědět

  • senky senky

    Jendo, zasloužíš si, nebo vlastně Tvoje maminka, velkou pochvalu:yes::yes: Těsto mi vypracovala pekárna, rozdělila jsem na 4 koláče a protože hrušky ani hrušková povidla nemám, kombinovala jsem povidla a tvaroh a frgále nemají chybu:-K:yes: polovinu na zítra musím schovat nebo nezbude nic:-)):-)) Přidávám bodík a dovolím si i foto:-K

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Náramná dobrota, doporučuji všem:yes:. Přidala jsem foto:-K a bodík:yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    rebeka:Nadi, díky za vše;-):-K:-K:-!

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: krásný

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    milý Jendo, přidávám se do dlouhé řady pochvalných komentátorů, zaokrouhluju krásným 40. bodem, posílám díky a pár obrázků, jestli nevadí:-)
    z této dávky jsem uděla 4 frgály, a musím říci, že jsou fakt skvělé:-p;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Zdenka1: Zdeničko, já jdu do nich zítra;-) fotečku máš nádhernou:-8:-):yes::yes:
    všichni to máte pěkné a já se už těším na zítřek:-8:-D;-)

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka(neregistrovaná)

    Lastonka: Když použijete bílek, těsto bude tvrdší, ale určitě to jde

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Zaujala mě ta náplň až budou hrušky určitě vyzkouším:-p:yes:+37jen si myslím,že je to kynutý koláč tak do řezů s ovocem nepatří:-))

    Odpovědět

  • Lastonka Lastonka

    Koláč jsem dneska dělala a je fakt výborný. Akorát jsem ho dělala na velký plech, tak jsem dala více povidel a více hrušek, ale přišlo mi, že povidla ty hrušky docela přebily, ale i tak je koláč výborný. Ráda bych se zeptala, jelikož nemám s pečením takové zkušenosti, proč se musí dávat 3 žloutky a né celá vejce? A popřípadě jestli by šlo dát mín vajec, ale za to celé. Takhle mi zbyly bílky a já nevim co s nimi. Díky za odpověd

    Odpovědět

  • Ivka Ivka(neregistrovaná)

    Tento koláč jsem dělala už po několikáté. Jenom jsem naposledy neměla hrušky, tak jsem dala místo hrušek jablka a bylo to taky výborné. Mělo to obrovský úspěch. Určitě vyzkoušejte

    Odpovědět

  • teniska teniska

    úžasné:yes::yes: takový koláček si nechám líbit:-p zrovna teď se náramně hodí:yes::yes:

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Opět nastává sezona hrušek, tak jsem upekla tvůj koláč. Nešla by tato výborná nádivka zamrazit na horší časy ? Přidala jsem fotku, pokud to nebude vadit. Bodovat už bohužel nemohu:yes::-p

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo