Dušené hlávkové zelí
Dušené zelí neodmyslitelně patří k lahodné pečínce s knedlíkem. Na jeho přípravě není nic složitého. K zahuštění stačí najemno nastrouhaná brambora. Zda bude zelí sladší nebo kyselejší, to závisí na chuti kuchaře a strávníků.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 692 kJ / 882 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 3,78 g |
| Tuky | 89,32 g |
| Vláknina | 5,30 g |
| Cholesterol | 81 mg |
| Sodík | 10 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 14,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z hlávky zelí vykrojíme košťál a zelí nakrouháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme.
Krok 2: Nakrouhané zelí propláchneme vodou, dáme do velkého hrnce a zapneme na mírný plamen. Trochu podlijeme vodou a zpočátku jej necháme odkryté, aby vyprchaly čpavé látky.
Krok 3: Na rozehřátém tuku zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme ji k zelí společně s kmínem, cukrem a solí. Dále dusíme, už zakryté poklicí.
Krok 4: Bramboru oloupeme, nastrouháme najemno a přidáme ji zhruba po 15 minutách do téměř měkkého zelí.
Krok 5: Zelí dusíme doměkka, občas ho promícháme a na závěr dochutíme octem, solí a cukrem.
Zveřejněno 18. 7. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušené hlávkové zelí
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lYYM
Moje poznámka
Dušené hlávkové zelí
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lYYM
Nejnovější recepty
Jednohubky s krabí pomazánkou
Přidáno před 3 hodinami
Linecké perníkové koláčky s povidly a mandlemi
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové sušenky
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové na kmínu podle ČSN
Přidáno před 7 hodinami
Sachr cukroví
Přidáno před 7 hodinami
Zeleninová roláda se sýrem a šunkou
Přidáno před 7 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Květákové placičky
Valis před 19 minutami
Rajská omáčka od maminky
Viktorka :) před 1 hodinou
Pečené kuře
Kajkajak před 2 hodinami
Dušená rýže
Kajkajak před 2 hodinami
Gazpacho jak ho dělám já
Sahula před 3 hodinami
Gaspacho - vychlazená španělská polévka
Sahula před 3 hodinami
Masarykovo cukroví
slacja před 3 hodinami
Knedlík z domácí pekárny
magdalenka před 4 hodinami
Vosí hnízda
ZuzanaH228 před 4 hodinami
Polévka z petrželové natě
Kajkajak před 5 hodinami
Tématické fráze:
dusene zeli,
hlávkové zelí,
zeli recepty,
hlávkové zelí recepty,
hlávkové zelí recept,
dušené zelí recept,
zeli,
zelí recept,
zelí hlávkové,
recept hlávkové zelí,
recept na hlávkové zelí,
zelí dušené,
jak uvarit zeli,
červené hlávkové zelí recepty,
zelí z hlávky,
dušené červené zelí,
recept na zelí,
sladké hlávkové zelí,
jak uvarit hlavkove zeli,
ceske zeli
Suroviny:
zelí bílé,
sádlo,
cibule,
brambory,
kmín celý,
cukr krystal,
sůl,
ocet
Komentáře (70)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Mimochodem, ta první fotka je zelí kysané
Tchýně vaří k pečeni moravské zelí - je hodně zadělávané mokou a přiznám se, že mi vůbec nechutná (je to jak nakyslá jíška s přídavkem zelí). Raději si dávám u ní zelí sterilované - studené rovnou ze sklenice. Ale vada bude asi v tchýni a ne v moravském zelí, že???