Karamelový větrník na plech
Milujete klasické zákusky? Punčák, špička nebo větrník, to už je vysoká cukrařina, ale i kuchař amatér to může zvládnout! Vyzkoušejte skvělý karamelový větrník na plech, kterým pohostíte celou rodinu a všichni si pochutnají.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 36 759 kJ / 8 786 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 142,75 g |
| Tuky | 694,93 g |
| Vláknina | 6,90 g |
| Cholesterol | 4,09 g |
| Sodík | 1,74 g |
| Sůl | 4,18 g |
| Sacharidy | 486,59 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu rozehřejeme s máslem a solí, poté naráz přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (zhruba 10 minut).
Krok 2: Do vychladlé hmoty zašleháme postupně po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a teprve potom přidáme další.
Krok 3: Na 2 plechy rozložíme pečicí papír a rozetřeme těsto rozdělené na poloviny.
Krok 4: Upečeme je v předehřáté troubě na 200 °C. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Pečeme asi 30–40 minut. Povrch musí být na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
Krok 5: Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750 ml mléka, necháme vychladnout.
Krok 6: Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme zchladlý pudink. Dosladíme podle chuti.
Krok 7: Vyšleháme dotuha šlehačku se ztužovači a cukrem.
Krok 8: Na první plát rozetřeme karamelovou náplň, na ni ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhým plátem a povrch polijeme karamelovou polevou.
Krok 9: Poleva: Cukr nasypeme do hrnce a necháme ho roztavit. Jakmile zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou smetanu. Pozor, vzkypí to! Vaříme, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijeme ještě trochu horké smetany).
Krok 10: Ihned nalijeme na větrník a dáme chladit do lednice.
Zveřejněno 14. 11. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karamelový větrník na plech
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YZoA
Moje poznámka
Karamelový větrník na plech
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YZoA
Nejnovější recepty
Kuře s ořechovou náplní
Přidáno před 4 hodinami
Srnčí plec na divokém koření dělaná pomalu v troubě
Přidáno před 7 hodinami
Roláda Hurikán
Přidáno před 10 hodinami
Salát se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 19 hodinami
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno 25. 10. 2025 12:26:37
Speciální bramborový sálát
Přidáno 25. 10. 2025 12:10:25
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Afrika řezy
hliboka před 5 minutami
Jablková buchta s tvarohem
Noumik před 44 minutami
Francouzské palačinky
Kvittecko před 50 minutami
Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové
Tynaja před 1 hodinou
Hraběnčiny výborné řezy
Kajkajak před 1 hodinou
Koka sušenky
habis před 2 hodinami
Škubánky s mákem
Tereziena před 3 hodinami
Žampiony - snadno a rychle
Blazenka před 3 hodinami
Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem
PetCah před 3 hodinami
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
Renza před 3 hodinami
Tématické fráze:
větrníky na plech podle hrušky,
domaci vetrnik na plech,
větrník na plech podle ládi hrušky,
větrník na plech podle ládi hrušky recept,
domácí větrníky na plech,
lada hruška větrník na plech,
větrnik na plech ládi hrušky,
větrník na plech od ládi hrušky,
velký větrník na plech,
větrník na plech láďa hruška,
karamelový větrník,
recept větrnik na plechu podle hrušky,
láďa hruška recepty vetrniky na plech,
recept na domácí větrník na plech,
větrník recept,
větrník na plechu ládi hrušky,
větrníky na plech ládi hrušky,
recepty ladi hrušky větrník na plech,
vetrník naplech,
vetnik na plech
Suroviny:
voda,
máslo,
mouka hladká,
sůl,
vejce,
mléko,
máslo,
pudink karamelový,
cukr moučkový,
smetana ke šlehání,
ztužovač,
cukr moučkový,
cukr krupice,
smetana ke šlehání
Komentáře (167)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Cukrová poleva na závěr se dá vytvořit ale chce to trpělivost. Určitě nehazet hrnec do koše,jak k cukru přilijete horkou smetanu tak ztlumte planem a stále michejte, několik minut. Ze začátku jsem také měla obavy, když jsem to viděla. Ale po pár minutách se to vse smícha a rozpustí a zle to bez problémů nalít na korpus. Nejvíce dalo zabrat umývání nádobí 🙈
Umyjte nádobí hned dokud je to ještě teplé. Jak na ten hrnec pustíte studenou vodu že se to rozmočì tak ne, nerozmoči
Dokonce jsem to musela po cca 15minutach v troubě otevřít a prohodit plechy protože jsem je dala špatně a ten nahoře už byl skoro upečen, kdežto ten dole skoro vůbec.. A kupodivu nesplasklo to. Takže za mě perfekt.
Jen na dnešní dobu a ty masakr ceny je to hodně drahý moučník
Větrníky pečené v košíčku
Recept ještě nebyl hodnocen 4,8Mám z toho obavu, pekla jsem jinak jedno a pak druhé.
A bohužel mi chybí jeden puding ...jakým nahradit ...vanilkový nebo čokoládovým
Jinak už dělám asi po třetí a skvělý recept
Jj, máte recht
Rcp mám podobný jako vy, akorát dávám místo mlíka vodu, místo oleje smetol, místo hl. mouky polohrubou...
No dyť řikám, mám podobný recept
S vejci do teplého těsta máte recht
na mobilů uf
Také se už nějakou dobu chystám na tyto krásné řezy
evelyna: Děkuji za zprávu, já už také dělala i z hrubé mouky
Všem děkuji, že recept zkoušíte a ten tady jen nezahálí
Toto tady se spíše podobá tomutohttp://www.toprecepty.cz/recept/29805-nebeske-mrak...
Mám rád sněhové INDIÁNY, ale nedaří se mi je udělat takové, aby se jich nikdo nelekl jen co je uvidí
Je to bomba
Plech jsem vymazala sádlem, polila studenou vodou, krásně to šlo pak sundat, a mouku jsem dala hrubou
Hezkou neděli všem