Boršč
Boršč je klasická polévka ruské, ukrajinské, ale třeba i polské kuchyně - tam se dokonce jí na Štědrý večer jako slavnostní jídlo. Je plná masa i zeleniny a díky řepě má krásnou barvu. Podáváme ji zalitou smetanou.
Suroviny pro 7 porcí
7porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 125 kJ / 1 464 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 201,76 g |
Tuky | 42,66 g |
Vláknina | 22,87 g |
Cholesterol | 470 mg |
Sodík | 3,15 g |
Sůl | 7,10 g |
Sacharidy | 58,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oloupeme a omyjeme brambory, řepu, cibuli, mrkev, petržel, celer a nakrájíme na kostičky, rajčata nakrájíme také na kostičky, zelí na nudličky a klobásu na kolečka.
Krok 2: Nejprve uvaříme maso doměkka, vyjmeme jej, necháme vychladit na talíři a poté pokrájíme na menší kousky. Vývar z masa dáme stranou, 1,5 l využijeme později.
Krok 3: V hrnci rozpustíme sádlo, na něm orestujeme cibuli, pak dáme řepu, mrkev, petržel a celer, osolíme, zalijeme trochou vývaru z vařeného masa a vaříme.
Krok 4: Po chvilce přidáme bobkový list, mletý pepř, nové koření, rajčata a ocet.
Krok 5: Asi po 10 minutách vložíme do hrnce zelí, brambory, zbytek vývaru a uvaříme doměkka.
Krok 6: Nakonec přidáme vařené maso, klobásy, lehce promícháme, prohřejeme a podáváme.
Krok 7: Na talíři si každý může nalít do polévky smetanu.
Zveřejněno 15. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Boršč
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/eEv
Moje poznámka
Boršč
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/eEv
Nejnovější recepty
Bramborové pyré se šafránem ,vepřová panenka s omáčkou se sušených rajčat a švestek
Přidáno před 45 minutami
Dušená mrkev s medailonky z panenky
Přidáno před 5 hodinami
Jednoduché rizoto s mletým masem
Přidáno před 6 hodinami
Vaječný bagel
Přidáno před 23 hodinami
Jednoduché a rychlé rizoto s ředkvičkami
Přidáno 13. 5. 2025 17:57
Tartaletky s rebarborovým pudinkem
Přidáno 13. 5. 2025 17:50
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablečné linecké řezy
Moanka před 14 minutami
Nízkosacharidový Red Velvet Cake - Low carb
Nadja před 49 minutami
Americké čokoládové cookies
Majdi_Hladka před 1 hodinou
Kiwi řezy - jemné a osvěžující
Pralenka před 4 hodinami
Hovězí líčka na kávě
Antonausprag před 4 hodinami
Cikánské párky podle oujezdské babičky
Nympheas před 6 hodinami
Polévka s vločkami
Kajkajak před 7 hodinami
Těstoviny s mletým masem a brokolicí
Marylka před 9 hodinami
Pohanka s listovým špenátem
TondaJ před 9 hodinami
Krémové těstoviny s kuřecím masem
tara23 před 10 hodinami
Tématické fráze:
polévka boršč,
boršč z červené řepy,
borč z červené řepy,
borsc s cervenou repou,
borc-polevka,
pravy rusky boršč recept,
borsc polevka,
boršč bez masa,
borč polévka,
recept na pravý ruský boršč,
polévka boršť,
polévka borč,
polevka borsc recept,
borčš,
polévky recepty boršč,
polévka boršč - recept,
nejlepší pravý ruský boršč,
boršč-recept,
recept na polévku boršč,
ruský bořč
Suroviny:
maso hovězí,
maso vepřové,
maso uzené,
klobása,
zelí hlávkové,
mrkev,
petržel,
celer,
řepa červená,
cibule,
rajče,
ocet,
sůl,
pepř mletý,
koření nové koření,
bobkový list,
sádlo,
brambory,
smetana
Komentáře (70)
Za prvé, do boršče nepatří kořen celere
Za druhé, nikdy jsem se nesetkal s tím, že by se do boršče dávala klobása, ale budiž, proti gustu .....
Za třetí, a to povazuju za nejdůležitejší, červená řepa, jednak ji je tam v poměru k ostatním surovinám málo, ale co je nejdůležitější, syrová nařezaná řepa se musí před tím, než se přidá do vývaru "osmažit" a poté podusit na pánvi.
A jestli někdo dá do boršče lžíci cukru nebo octa, prosím, mně tam například chybí špetka muškátu, to jsou podle mne už jen detaily
Opakuji ale znovu, každý má svůj recept a já svůj názor nikomu nevnucuji.
Když jsem pročetl všechny názory, mám jednu radu: "Proti gustu žádný dišputát"...
Mám před sebou ruskou kuchařku, jen takovou obyčejnou, kterou jsem si kdysi přivezl. Je tam boršč z masa a kostí, ruský, s kvašeným zelím, námořnický, zelený, letní, sibiřský, se sušenými houbami, postní... Pak je spousta ukrajinských borščů.
Zkuste srovnat, kolik existuje gulášů a co všechno může obsahovat eintopff.
Boršč není polévka, ale jídlo pro celou rodinu a hlavně pro vyhladovělého chlapa, který celý den dře a těší se, že se večer pořádně nají.
Nemyslím si, že v Rusku (SSSR...) měli vždy plné špajzy vepřového, hovězího, slaniny a klobás - už vůbec ne najednou. Měli tam řepu, zelí, cibuli, brambory, jinou zeleninu z vlastních zdrojů, houby - hlavně kolem raketových základen a v Černobylu. Smetanu asi ano,ti šťastnější.
Také znám ukrajinské boršče z bohatších oblastí, vaří se dlouho a místo octa se tam přidává šťovík.
Asi jsou ty lepší a horší boršče, stejně jako guláše, bramboračky a kulajdy. Nejlepší na nich je, že dávají prostor k tvořivosti. Není to "fish and chips" nebo hamburger.
Jde o to je vyzkoušet.
Přeji dobrou chuť.
Lubo
Proto že Rossijska Federace má v sobě 85 subjektů Federace ale mezi nimi není ani jeden subjekt federace který se nazývá Ruský !
Na přání manžela, který boršč z dob dětství zbožňuje, jsem se odhodlala poprvé v životě do uvaření boršče.
Dlouho jsem hledala recept, který by nezklamal, po přečtení zdejších komentářů jsem si vybrala Tvůj a nelituji
I když boršč nepatří mezi mé oblíbené polívčičky, s chutí jsem si dala nášup
Díky za recept, zůstanu u něj
a postup je hodně nahodilý - vaření všeho dohromady, nic neosmažené - hrůza
Kečup při vaření neuznávám. Opět jedině v nouzi. Je to samej cukr a konzervant a přebije veškerou chuť. To raději čerstvá rajčata nebo v zimě případně z konzervy.
Jinak recept dobrý, ale ruský boršč to není.
Množství Vám neporadím, když dělám borš nebo držťkovou polévku, tak minimálně 10 litrů. K boršči dopuručuji jako přílohu pirohy, pak už nemusíte mít druhý chod.
Rychlé pirohy:náplň - mleté maso(hov.+ vepř.)v pánvi opéct a podusit na cibulce,potom do vlažného přidat uvařená a nakrájená vejce.Listové těsto rozválet,udělat čtverce nebo kolečka, naplnit,zabalit,potřít rozšlehaným vejcem a upáct v troubě do zlatova.Dobrou chuť a držím palce.