Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lokše jemné - příloha ke kachně nebo k pečené huse

Lokše, bramborové placky původem ze Slovenska, můžete využít jako přílohu ke svátečnímu obědu, kdy pečete kachnu nebo husu. Placky také můžete naplnit pastou z restovaných kuřecích jater. Jejich chuť tak dostane úplně nový rozměr.

Hodnocení receptu je 4,8 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 30 min

75 min (45 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

12-13 kousků

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 151 kJ /
3 143 kcal
Bílkoviny96,75 g
Tuky105,30 g
Vláknina48,18 g
Cholesterol 1,24 g
Sodík 6,69 g
Sůl16,45 g
Sacharidy429,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, umyjeme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody s troškou kmínu. Uvařené brambory slijeme a necháme vychladnout. Krok 2: Vlažné brambory rozšťoucháme šťouchadlem. Nevadí, že tam zůstanou nerozšťouchané malé kousky nebo pár kmínů, právě naopak, my je potřebujeme. Krok 3: Na vál dáme polohrubou mouku, promícháme ji se solí a přidáme rozšťouchané vlažné brambory. Uděláme polotuhé, ale zároveň vláčné těsto. Některé brambory snesou víc mouky, tak mouku klidně přidáme. Z těsta vytvarujeme váleček o průměru 6 cm a nakrájíme ho na 1,5 cm kolečka. Těsto nesmí u válení pružit a smrskávat se. Krok 4: Když si nejsme jisti množstvím mouky, vyválíme zkušební placku. Nesmí se lepit na vál a trhat se.
Pokud ano, přidáme do těsta mouku. Krok 5: Rozpálíme teflonovou pánev a můžeme válet placky. Těsto podsypáváme a válíme na sílu asi 3 mm, ne tenčí. Teď vidíme ty kousky brambor v těstíčku, které placky trošku nadýchnou. Netlačit na vál! Válet jemně. Krok 6: Na rozpálenou suchou pánev vždy dáme placku a pečeme, než začnou naskakovat puchýřky hnědé barvy a placka se trošku nafoukne. Otočíme a pečeme stejně z druhé strany. Placky je ideální opékat na slabším plameni. Krok 7: V husím sádle rozpustíme máslo, rozmícháme a hotovou horkou placku na talíři pečlivě mašlovačkou pomažeme. Nijak nešetříme a mažeme z obou stran. Lokše jsou jemné, měkké, dají se snadno ukusovat. Krok 8: Hotové lokše plníme směsí z kuřecích jater. Játra očistíme od blan a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno. Krok 9: Na pánvičce rozpálíme olej, na něm osmahneme nakrájenou cibuli, hned přidáme játra a opečeme, až jsou po přeříznutí kousků uvnitř propečená. Krok 10: Za stálého míchaní přidáme pepř a majoránku. Odstavíme, necháme prochladnout a osolíme. Krok 11: Směs i s výpekem z pánve umeleme v kuchyňském sekáčku do konzistence paštiky. Krok 12: Játrovou pastou naplníme již pomazané horké lokše a srolujeme je jako palačinku. Na jeden kus dáváme asi 3 lžičky náplně, aby nebyly moc těžké na trávení a vydatné.

TIP: Jak připravit dokonalou pečenou kachnu

Zveřejněno 20. 10. 2014

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

V každém případě nechte kmín v těstě, nádherně zvedne chuť brambor v lokších, máslo v mazání ji jen potvrdí a jsou pak opravdu vynikající. Tyto lokše dělám velmi často, jsou velmi jemné, neztvrdnou a nejsou na druhý den gumové jako z hladké mouky. Jako přílohu dávám k fazolové s uzeným, nebo ke kachně a huse. Plněné, a taky přílohové, se mohou podávat i z pomalu kvašenými, křupavými okurkami, vhodně je to doplní.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Lokše jemné - příloha ke kachně nebo k pečené huse

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZD2R

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Lokše jemné - příloha ke kachně nebo k pečené huse

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZD2R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (31)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Zdenka1: To je krása, jak se recept zabydlel. Na sladko jsem nezkoušela, ale věřím, že jsou s dobrými povidly na 1****! Hlavní je, že hospodyňka nemusí myslet den dopředu a vařit den dopředu brambory. :-D

Tak tentokrát jsem lokše připravola nasladko, potřené povidly a posypané mákem. Opět velká mňamka<3:-:-K.

Zdenka1:Dekuji, za odzkouseni, moc se tesim, ze chutnaly!:-K

Lokše se podařily a rodině moc chutnaly. Recept ukládám a moc za něj děkuji.

Jsem velmi překvapena, novým videem, k tomuto receptu. Tentokrát, ale velice příjemně. Tak to má vypadat!

Brzo je udělám , musí být vynikající.

Doufám.že žádná na dnes už nezbyla! Včera jsem uděla jenom pro nás dva 10 kousku ke kachním stehýnkám a nezbylo nic.

Recept dnes jsem udělala,jsou výborné.Pekla jsem je na suché pánvičce kterou jsem občas vytřela od přepálení suchou papírovou utěrkou.Děkuji.

clupmi: Tyhle takové nebudou,za to ručím!:-)

Veronika.Hrozna: Těsněwní pod hlavu válců :-)):-D:-), tak to mě pobavilo.

tejaja: Myslela jsem v restauraci nebo v Grobu a na vinobraní ,tam jsou tak tvrdý a gumové ,že z nich mužeš udělat těsnění pod hlavu valcu !:-(

Irrena:Když si zkušená kuchařka tak to posoudíš,jestli mužeš i polohrubou. Já to zase posoudit neumím,nejsem takový kuchařský genius,tak se držím receptu. Kodo umí ,umí....;-)

Veronika.Hrozna 23. 10. 2014 07:39
tejaja:Já myslím ty kupované , nebo v Grobu ! Párkrát jsme byly na huse a nikdy více,husa jako podešev a lokše jako gumové těsnění ! I na vinobraní byly lokše tak tuhé,že se daly jenom trhat a ne kousat. :-(

Výborný nápad:yes::yes::yes: Já, stejně jako Magdalenka, používám nejraději polohrubou mouku, i na pečení;-) Jak jsem přišla na Topky divila jsem se že většinou všichni pečou z hladké mouky, těsto mi připadá takové tužší, raději mám polohrubou;-)

:-p:-p Vyzkouším :-)

magdalenka: Máš pravdu,rozhodne múkou šetriť a hladkej vezmú zemiaky viac,preto s hladkou múkou lokše nerobím.:-p
S hladkou to asi neviem,nikdy tie lokše neboli podľa mojich predstáv,vždy sa mi podarili trochu tvrdšie ,ako s polohrubou.:-(

Myslím, že lokše sú tvrdé, ak sa to preženie s múkou. Treba to dostať do rúk - praxou, koľko múky. Robím lokše tiež (vlastne skoro všetko) s polohrubou múkou.

Vaříme v rodině často. Kdekoliv je vidím, tak si je dam a nikdy nebyly tvrdé :) Nejradši je mam na sladko, ale i na slano jsou skvěle. Brambory vařené ve slupce, polohrubá mouka a žádné vejce :) A kdo nemá dobré sádlo, tak máslo taky není špatně. Nejlepší jsou na kamnech, ale i na pánvičce či na tálu jsou skvěle.

U nás sa robia lokše nasladko http://www.toprecepty.cz/recept/1713-lokse-sladke-... :-D A vždy s hladkou múkou a zemiakov varených v šupke. Nikdy nie sú tvrdé ani gumové. ;-)

casino:Mně to bavilo taky,ale berte to jako úlitbu všem bohum dietním! Jinak se na mně dietistická hladová veřejnost sesype.Opravdu jsou skoro všechny ,co jsem doposud jedla tvrdý a nedají se kousat ,takže Vám věřím. Proboha,jenom to neválejte chlapskou silou,ale jemně ,určitě se povedou. Brambory vlažné až pokojové teploty ,ne horké ! A škytat nebudu určitě,pač je budu dělat taky a povedou se !
Kuchaŕe nemlaťte - snad jenom výjimečně !
Asfaltové holuby ,to musím říct manželovi ,čím se dají nahradit !:-K

Veronika.Hrozna:
píšete:"...někde je dělají tak tvrdý ,že se nedají ukousnot..."
Nic nepotěší víc, než neštěstí druhého...:-D
Lokše jsem měl v životě párkrát!
Poprvé jsem jimi málem umlátil kuchaře;-)
Podruhé jsme je použili na střelnici místo asfaltových holubů;-)
Dám jim tedy, lokšám, ještě jednu šanci...
Obvykle zde neqokám před tím než jídlo uvařím, ale píši proto, že až budete kolem Martina od samého škytání celá poskakovat, tak abyste věděla, že to na nich myslím ich:-D Zda v dobrém, či ne, se ukáže.
*****
A to že sádlem poctivě impregnované lokše "...jsou lehce stravitelné,jelikož se podávají k mastným a těžkým jídlum jako husa nebo kachna..." mě tedy opravdu pobavilo:-D:-D:-D No, všechno je relativní, že?:-D

Marta Urbancová: Jo a na té teflonce ,si člověk tak nezaneřádí sporák jako s plotýnkou ! :-)

MartaU: Kmín přijde samzřejmě do vaření brambor ,jako když se připravují jako příloha. Jsou pak lehčeji stravitelné. Když tam po slití brambor nějaký kmínek zustane, tak ho nevybírám a placky jsou lehce stravitelné,jelikož se podávají k mastným a těžkým jídlum jako husa nebo kachna. Pokud na sladko tak míň soli a do vaření brambor jenom pár kmínu a pak vybrat.:-) Na sladko je já nedělám,tyto jsou příloha !:-)

Omlouvám se.Zapoměla jsem napsat,že bábi tam kmín nedávala.Jen opekla na suché plotýnce,potřela sádlem,posypala mákem a zarolovala.

Marta Urbancová 21. 10. 2014 17:21
Dobrý večer.Tyto lokše dělala moje bábi na Slovensku.Natřou se sádlem a posypou mákem a pak se zarolují.Je to neskutečná dobrota.

sidonie: Zkus, uvidíš že nezklamou.:-)

zizala:Mě je naučila dělat tchýně ,není to muj recept,ale opravdu jsou vláčné ,někde je dělají tak tvrdý ,že se nedají ukousnot a musíš je doslova trhat a ne kousat ! Na všelijakých vinobraních je už ani nekupuju. Úspěch je v mazání a dát si záležet aby byl poměr sádla a másla skoro napul. Mazat fakt dokola a z obou stran.Pak jsou skvělé.

určitě vyzkouším,vypadají dobře:yes::-K

Jj, taky jsem si uložila :yes:, já jsem dosud placky dělala jen s přídavkem vajíčka a to asi není to pravé "ořechové" :-8

Tématické fráze:
co jsou lokše, lokse ke kachne, bramborové lokše k huse, kachna a lokše, lokše, lokše recept, co ke kachně, placky ke kachně, kachna s lokšemi, husa z grobu, placky k huse, příloha k pečené kačeně, lokše jako priloha, lokše s husou, prave lokse, přílohy k pečené kačeně, pečená husa s lokšemi, kachna lokše, jak se delaji prave slovenske lokse, pečená husa z grobu

Suroviny:
brambory typ b, mouka polohrubá, sůl, kmín celý, sádlo husí, máslo, játra kuřecí, olej, cibule, pepř mletý, majoránka

Přidat fotografie receptu