Velikonoční mazanec bez kynutí
Pokud nejste zrovna velký milovník kynutého těsta, ale i přesto byste rádi doma upekli mazanec, máme pro vás tento recept. Mazanec dosáhne svých rozměrů díky kypřicímu prášku, a i přes to je nadýchaný a chutný.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 701 kJ / 2 797 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 88,13 g |
Tuky | 120,80 g |
Vláknina | 15,20 g |
Cholesterol | 879 mg |
Sodík | 476 mg |
Sůl | 1,69 g |
Sacharidy | 310,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky naložíme alespoň na 30 minut do rumu.
Ve stejnou dobu chystáme suroviny, které by měly mít před zpracováním pokojovou teplotu. Krok 2: Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji s kypřicím práškem a kůrou z citronu. Krok 3: V druhé míse ušleháme máslo s vejcem a oběma cukry do světlé pěny. Poté vmícháme tvaroh.
Tuto tvarohovou směs pak vmícháme do mouky a vypracujeme těsto. Zdá-li se vám řídké, přisypte mouku. Na závěr do těsta zapracujeme rozinky a nasekané mandle. Krok 4: Vytvarujeme bochánek, který ostrým nožem nařízneme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Krok 5: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20 minut na 200 °C, poté stáhneme na 150 °C a necháme asi 15 minut dopéct. Krok 6: Po upečení necháme mazanec vychladnout při pokojové teplotě, aby neztratil nadýchanost. Skladovat můžeme v mikrotenovém sáčku, zabalený v utěrce nebo v uzavíratelné nádobě. Tak vydrží nejdéle vláčný.
Ve stejnou dobu chystáme suroviny, které by měly mít před zpracováním pokojovou teplotu. Krok 2: Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji s kypřicím práškem a kůrou z citronu. Krok 3: V druhé míse ušleháme máslo s vejcem a oběma cukry do světlé pěny. Poté vmícháme tvaroh.
Tuto tvarohovou směs pak vmícháme do mouky a vypracujeme těsto. Zdá-li se vám řídké, přisypte mouku. Na závěr do těsta zapracujeme rozinky a nasekané mandle. Krok 4: Vytvarujeme bochánek, který ostrým nožem nařízneme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Krok 5: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20 minut na 200 °C, poté stáhneme na 150 °C a necháme asi 15 minut dopéct. Krok 6: Po upečení necháme mazanec vychladnout při pokojové teplotě, aby neztratil nadýchanost. Skladovat můžeme v mikrotenovém sáčku, zabalený v utěrce nebo v uzavíratelné nádobě. Tak vydrží nejdéle vláčný.
Zveřejněno 1. 4. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční mazanec bez kynutí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GREK
Moje poznámka
Velikonoční mazanec bez kynutí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GREK
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 8 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 18 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 23 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 23 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno 1. 5. 2025 04:13
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí větrníky
Nanina před 7 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 9 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 9 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 9 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 9 hodinami
Rajská omáčka
Nikki1 před 9 hodinami
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 10 hodinami
Banánová bábovka
Weer8 před 10 hodinami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 11 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 11 hodinami
Tématické fráze:
mazanec bez kynutí,
tvarohový mazanec bez kynutí,
velikonoční mazanec z tvarohového těsta,
velikonoční mazanec,
mazanec bez droždí,
mazanec tvarohový kynutý,
bochanek bez kynuti,
velikonoční mazanec v dortové formě,
velikonocni mazanec recept,
tvarohový bochánek bez kynutí,
velikonoční recepty,
mazanec s tvarohem bez kynutí,
tvarohový bochánek,
mazanec,
kynutý tvarohový mazanec,
mazanec bez kvasnic,
mazanec s kypricim praskem,
mazanec z tvarohu,
velikonoční mazanec s tvarohem,
mazanec bez kynutí z tvarohu
Suroviny:
mouka hladká,
kypřící prášek,
cukr,
máslo,
cukr vanilkový,
vejce,
tvaroh měkký,
kůra citronová,
mandle sekané,
mandle plátkové,
rozinky,
rum,
vejce
Komentáře (9)
No já bych to na věnec nedoporučovala... přeci jen je to tvarohový recept a to těsto je takové jemnější než kynuté...