Pampeliškový med
Venku hřeje sluníčko a louky i zahrady svítí žlutými květy pampelišek. Také jste je chodili sbírat s babičkou a potom z nich vyráběli med? Samozřejmě to není med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem. Nicméně je levný a velice dobrý, doma ho zvládne připravit opravdu každý.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 33 470 kJ / 8 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2 000,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků rozprostřeme na plech a odstraníme drobný hmyz, který by na nich mohl zůstat.
Krok 2: Očištěné květy vložíme do čtyřlitrového hrnce a zalijeme vodou.
Krok 3: Přidáme omyté citrony rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme, zakryjeme a obsah necháme 24 hodin louhovat.
Krok 4: Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko (utěrku) do čistého hrnce.
Krok 5: Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší a má tmavší barvu.
Krok 6: Hotový, ještě horký pampeliškový med nalijeme do malých čistých skleniček, dobře jim otřeme hrdla a pevně uzavřeme víčkem.
Zveřejněno 3. 7. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampeliškový med
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RZw
Moje poznámka
Pampeliškový med
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RZw
Nejnovější recepty
Převalovaná meruňková buchta podle Ivety Fabešové
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a květáková kaše (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Brambůrky z mikrovlnky
Přidáno před 15 hodinami
Letní plněné cukety
Přidáno před 18 hodinami
Švestková zavařenina s čokoládou Margot
Přidáno před 22 hodinami
Filety z pražmy královské se salátem z červené čočky
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečený sýrový květák
wimra před 1 hodinou
Rajčatový salát II.
radbastim před 2 hodinami
Vepřové nudličky v divoké omáčce
Jan Nemec před 9 hodinami
Marinovaná krkovice s brambory na šlehačce
Ketynna před 10 hodinami
Zapékané bramborové pikantule
Lucie1001 před 11 hodinami
Cukeťák
Hejhulka007 před 12 hodinami
Mrkvový koláč se švestkami
dalif před 13 hodinami
Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Aleister před 13 hodinami
Tématické fráze:
med z pampelišek,
vyroba pampeliskoveho medu,
med z pampelišek recept,
recept na med z pampelišek,
med s pampelišek,
recept med z pampelisek,
výroba medu z pampelisek,
jak dlouho vařit pampeliškový med,
pampeliškový sirup,
jak udělat med z pampelišek,
jak se dela pampeliskovy med,
jak vyrobit med z pampelisek,
jak se dela med z pampelisek,
recept na med,
panpeliškový med,
pameliškový med,
recept na med s pampelišek,
recepty na med,
pampeliskovýmed,
pampeliskový sirup recept
Suroviny:
květy pampelišek,
voda,
citron bio,
cukr krystal
Komentáře (127)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Víte, že v kuchyni nemusíte zpracovávat z pampelišek pouze květy? Využít se dá celá rostlina. Kam, to poradí tento náš článek
Kdy je nejvhodnější doba ke sběru jednotlivých částí pampelišky a jak je zpracovat
Zatím jsem měla zřejmě štěstí na recepty, kde se videa od postupu odchylovala. A pokud se to změnilo, tak to je jedině dobře a ku prospěchu celých stránek
Nová videa jedou už striktně podle receptu. A pokud potkáte nějaké takové, které opravdu jen dělá ostudu, napište mi to do vzkazu, prosím. Slibuji, že to pořešíme
Nehledejte prosím problém tam, kde není.
Každopádně s tím, že videa a to velmi často neodpovídají receptu, jsem se tu setkala nesčíslněkrát. Pod recepty bylo i podotknuto, že se video neslučuje s popisem. Ale nikdo to neřeší.
Tu nájdete postup fermentácie peľu : http://nasapravda.blogspot.sk/2013/08/pel-ako-potr...
Bylo tam málo kyselin na "inverzi" cukru. Dobré je větší část cukru rozpustit v menším množství té šťávy, povařit to do "sirupovité" konsistence a opatrně tam přidat malou lžíčenku kyseliny citronové
(pozor trochu to zapění) mírným varem to vyčeřit, a pak to smíchat se zbytkem pampeliškového výluhu a mírným varem zahustit do medové konzistence.
Ze začátku jsem nedoufala že mi zhoustne ale po dvou hodinách zhousl
přidávám další bodík a fotečky
Tak jsem letos delala medík poprvé a můžu ríct ze chuťově je výborný.
Nevim čím to
Poraďte prosím.
Rendy: