Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

3. 3. 2010 20:51

Suroviny pro 12 kusů

12 kusů

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 289 kJ / 2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

selmickae

4. 12. 2012 15:28

+1 i ode mne :-)) Dnes vyzkoušeno a chutnají moc dobře!!! :yes: Jen zkusím dát příště polovinu droždí, snad to bude stačit, žemličky jsou jím trošku cítit, ale to vůůbec nevadí :-8

Bibinka Bibinka

28. 11. 2012 19:41

kateřina: Kateřinko, moc jste mě potěšila a jsem ráda, že jste si tyto žemličky oblíbila. Babičce vyšlu děkování, tam nahoru do nebíčka;-):-K

kateřina

28. 11. 2012 18:14

Jdu je péct podruhé, jsem ráda, že jsem recept znovu našla. Poprvé byly výborné, druhý den byly zbývající dvě jako čerstvé. Jednoduchý recept bez vážení,žádné zbytky droždí, vše v jedné míse ručně,trocha hnětení na vále. Tvar na obrázku /je to uzlík?/ se rychle dělá a hotové houstičky se dobře se krájí na poloviny pro namazání máslíčkem a džemíčkem aj. Díky i Vaší babičce!

Bibinka Bibinka

4. 11. 2012 20:44

helik23:Helíku, díky, že jsi vyzkoušela a že chutnaly mě těší:yes:;-)

helik23

4. 11. 2012 20:33

Výborné houstičky :-p, ukládám recept a posílám bodík! :yes::-):yes:

Bibinka Bibinka

14. 8. 2012 10:42

Silvie:pak písněte, jak se povedly;-) Taky je budu dneska péct;-):-D

Silvie

14. 8. 2012 10:27

Bibinka:no tak to bude ta chyba, zkusím ještě jednou :-)Děkuji

Bibinka Bibinka

14. 8. 2012 08:47

Silvie:Silvie, jak jste je nechala dojít:-?jako v troubě, než vychladla:-O Pokud ano, tak to je velká chyba-po upečení hned vyndat z trouby:-!

Silvie

14. 8. 2012 08:33

Dobrý den, houstičky jsem včera upekla, ale bohužel byly tvrdé, nevíte čím to může být? Pekla jsem je přes 20 minut a potom nechala ještě chvilku dojít, může to být tím. Děkuji za odpověď:-?

Bibinka Bibinka

8. 8. 2012 19:59

Drazica: Dražico, houstičky se pečou krátce, tak 10-15 minut, přesně to říct nejde-každému peče trouba jinak, tak raději hlídat;-)

Drazica

8. 8. 2012 19:51

Dobrý den, Bibinko, ráda bych Vás poprosila o radu, jak dlouho cca se houstičky pečou? Děkuji.

Bibinka Bibinka

8. 8. 2012 17:23

jitakol:Jitakol, to mě moc těší a nejvíc, že vám chutnají;-):-p

jitakol

8. 8. 2012 16:13

Dělala jsem je dva dny za sebou a ani jednou nezbyly na večeři, nemají chybu , lepší jsme ještě nejedli, prostě výýýýýýýýýýýýýborný.Dávám :yes:

Bibinka Bibinka

7. 8. 2012 14:26

dundra: Dundro, vítám tě v naší Topkové rodině a přeji ti, aby se ti tu líbilo;-):-K a děkuji za chválu houstiček a že jsi je vyzkoušela:yes:

dundra

7. 8. 2012 14:14

Musím říct, že jsem vyzkoušela několik receptů na housky, ale tenhle je ve všech směrech nejlepší. Poprvé jsem dělala z hladké mouky a těsto bylo tužší, tak jsem dala polohrubou a přidala trochu mléka a byly super. A co mě velice mile překvapilo, ty housky přes noc neztuhly ale byly krásně vláčné.

1 8 9 10 11 12 21

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky

Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1