Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

3. 3. 2010 20:51

Suroviny pro 12 kusů

12 kusů

Nutriční hodnoty

Energie9 289 kJ / 2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Zuzana Kuxová

29. 12. 2011 10:46

Vypadají skvěle určitě je vyzkouším.:-p
A nazývají si banketky.:yes:

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

12. 11. 2011 21:31

Zítra je prověřím k smetanově- houbové polévce se určitě budou hodit!

Bibinka Bibinka

3. 11. 2011 12:53

Mango: pokud je děláš přesně podle receptu, musí to být v pořádku;-), tak buď je pečeš déle, než potřebují, nebo to může být troubou, každá peče jinak, tak si to vypozoruj a dej plech níž, nebo výš;-) Můžeš taky snížit teplotu na kterou pečeš. Houstičky křupou, ale tvrdý nejsou nikdy:yes:

petrap

3. 11. 2011 12:11

Dnes jsem po dlouhé době upekla housky a opět nezklamaly. Jsou prostě výborné.:-p

Mango

28. 10. 2011 18:40

Bibinka: Zdravím, recept je báječný, už několikrát jsem to zkoušela, ale bohužel, vždy jsou tvrdší, tedy kůrka. Kde dělám chybu? Jinak chutově jsou vynikající.

Bibinka Bibinka

25. 10. 2011 14:10

daniel: Danieli, tak to jsi mě vážně potěšil a mám radost, že si na nich pochutnáváte;-) Vidíš petrželku jsem nezkoušela, tak zase něco nového....:yes:

daniel

25. 10. 2011 12:59

JSOU OPRAVDU PERFEKTNÍ, NESTAČÍM JE DĚLAT HNED JSOU PRYČ.A KDYŽ SE DA DO TĚSTA PAŽITKA NEBO PETRŽEL PROSTĚ NEODOLATELNÉÉÉÉ.:-p:-D:yes:

senky senky

23. 10. 2011 19:52

Bibinka:nezklamaly;-):yes: s pomazánkou z anglické už skoro nejsou

Bibinka Bibinka

23. 10. 2011 19:01

senky: Senky, to jsem potěšená, že sis je vybrala a já ti ručím za to, že tě nezklamou;-)a fotky jsou moc pěkné:yes: Já zrovna dneska pekla housky:-))a podezřele mizíííí....:-O

senky senky

23. 10. 2011 13:37

Bibi :-K, dneska mě synátor překvapil nečekaným brzkým návratem ze školního zájezdu a doma žádné pečivo:-8 zabrouzdala jsem v oblíbených a hned na první stránce taky našla:-p;-) Těsto skvělé,opravdu si s ním člověk může dělat co chce:-D:-D Motala jsem pletýnky a malé uzlíky, sypala hrubou solí a máčkem. Ještě jsem nechutnala, pálí:-D:-D ale nepochybuju......:yes::yes:
Nepřidala jsem zatím bod,takže teď;-) a foto jako důkaz:-)

bystrouska

10. 10. 2011 19:12

Přidal jsem foto zbylých houstiček:-*. Jsou moc dobré:yes: a zaslouží si bod:-), tak ho dávám:-D.

Radka Novakova

6. 10. 2011 10:01

Bibinka:Já vám moc děkuji za u vítání a housky byli moc dobré mohu péci znovu nemáme nic otesánci to z bouchali jak malinu výborné:-D a pak mám dotaz jak se mám dostat na vaše recepty děkuji Radka

Bibinka Bibinka

5. 10. 2011 19:46

Radka Novakova: Radko, vítám tě v naší Topkové rodině a přeji ti, aby se ti tady líbilo;-)
To těsto není tekuté, je takové jako plastelína, nelepí se a dobře se s ním pracuje. Pokud ho máš tak tvrdý, že se s ním nedá pracovat, přidej mléko-doufám, že jsi zdvojila i ostatní suroviny, když děláš z 1 kg mouky:-?

Radka Novakova

5. 10. 2011 18:47

Dobrý den mám dotaz skouším vaše housky ale že mám doma 5 dětí a to jsou jedlíci tak to dělám z kila a proto du poprosit mám hustčí těsto dělám to z dvojtý dávky mužete mi poradit moc děkuji;-(

Bibinka Bibinka

19. 9. 2011 21:22

Sharka: Sharko, jelikož jsem tě nepřivítala jako novou Topačku v naší Topkové rodině, činím tak teď a ať se ti tu líbí;-)
Jsem ráda, že žemličky chutnaly. Asi je máš malinko menší, protože já jich udělám nejvíce 12, někdy jen 10:yes: ale nevadí...

1 10 11 12 13 14 21

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky

Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1