Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

3. 3. 2010 20:51

Suroviny pro 12 kusů

12 kusů

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 289 kJ / 2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Bibinka Bibinka

9. 3. 2014 20:01

Michaela Medkova: Míšo, jsem ráda, že chutnalo, ale ty bys měla dělat pro svou rodinu ze dvojité dávky:-D:-D

Michaela Medkova Michaela Medkova

9. 3. 2014 14:39

Dnes jsem pekla, žemličky jsou opravdu moc dobré:yes:;-), díky za recept, ukládám a posílám bodíka. Určitě budeme opakovat.

Bibinka Bibinka

4. 1. 2014 11:53

Biton:jsem moc ráda, že u vás žemličky zdomácní-díky;-)

Biton

4. 1. 2014 11:32

Tak jsem tento recept opět vyzkoušela a tentokrát jsem udělala vdolky a potírala jen zbylým bílkem (bez oleje) a jsou super! Taky to jde....Opravdu děkuju za Váš recept!:-):-p:yes:

Bibinka Bibinka

27. 12. 2013 20:23

Biton:Jani, jsem ráda, že chutnaly;-) a že zdomácní:yes:

Biton

27. 12. 2013 19:53

Výborné! :yes: Určitě jsem nedělala naposledy! :yes::-p:-))

Bibinka Bibinka

16. 11. 2013 13:10

pája:Pájo, on to není až takový rozdíl, jen v DP je to bez práce, je to těsto lépe propracované a rovnou to kyne. Když si s tím těstem v ruce člověk pohraje, vyjde to nastejno;-):-)

pája

16. 11. 2013 12:32

Bibinka:já je dělám také ručně a jsou výborné
;-)

Bibinka:

Bibinka Bibinka

15. 11. 2013 21:50

šárka:Šárko, zaručeně je můžeš udělat ručně, těsto nech 1 hod.kynout, pak je zapleť, dej na pečící papír na plech a ještě je nech 20-30 min.odpočinout, pak je potři a upeč;-):-p

šárka

15. 11. 2013 17:48

Dobrý den všem pekařkám. Mám dotaz:nemám DP,můžu těsto zpracovat ručně? Po takových komentářích mám na ně chuť,ale nechce se mi kvůli tomu kupovat pekárna, ani si ji nemůžu dovolit. Děkuji za odpověď.:-)

yanull yanull

29. 9. 2013 03:09

Nechápu, jak mi mohly uniknout tyto žemličky:-O, ještě že jsem projela TOP STAR recepty, posílám bodík a co nejdříve je vyzkouším :-p:-K +97:yes:

Hanka

16. 9. 2013 22:08

Tak děkuji za skvělý recept. Všechny housky byly upečeny a snědeny. Všem moc chutnalo :-p:-p a budu to muset brzo zopakovat.:yes::yes::yes:

Bibinka Bibinka

16. 9. 2013 09:52

Stefinka.S: Stelinko, jsem ráda, že se povedly a že chutnaly;-) Je jasné, že každé pečivo je nejlepší v den upečení. ale druhý den jsou taky dobré a můžeš je vyzkoušet chvíli projet v mikrovlnce...

Stefinka.S

16. 9. 2013 08:51

Já včera pekla a poprvé se mi housky povedly, dneska nejsou nejměkkčí už, ale jíst se to dá i druhý den, takže za mě spokojenost.

Hanka

16. 9. 2013 08:40

Omlouvám se, už to vidím. Přehlédla jsem droždí. Hned jdu zadělat těsto a dám vědět jak se to podařilo. Jen jsem začala hubnout a cvičit, tak nevím nevím.;-);-)

1 5 6 7 8 9 21

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky

Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1