Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

3. 3. 2010 20:51

Suroviny pro 12 kusů

12 kusů

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 289 kJ / 2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Hanka

16. 9. 2013 08:37

Zdravím Vás, chtěla jsem vyzkoušet housky, ale v uvedených ingrediencích jsem nenašla kvásek ani sušené droždí. Píšete, že se pak nechají vykynout. Co tam teda přidáváte?? Ještě jsem housky nikdy nepekla, jen chleba. Chtěla bych je vyzkoušet. Díky, budu čekat a pak hned vyzkouším !!!

Stefinka.S

15. 9. 2013 10:56

Tak právě peču tyto houstičky a doufám, že se podaří. Už jsem housky zkoušela péct 2x a nikdy se nepovedly, droždí bylo cítit a byly po chvilce tvrdé. Mám lepší zkušenosti se sušeným droždím v pekárně, tak snad tentokrát bude pokus zdařilý. Jinak, mohl by mě někdo naučit také péct ty zauzlené housky? Vypadají lépe než ty copánkové :-) Děkuji

maris maris

9. 9. 2013 14:35

Bibinka: chutnají moc, určitě jsem je nedělala naposledy;-):-)

Bibinka Bibinka

9. 9. 2013 14:16

maris:Maruško, od tebe mě chvála vždycky mimořádně potěší.;-) Naučila jsi mě je motat do těch uzlíků a za to máš ode mne dobrý recept;-):-Djsem ráda, že chutnají:-p

maris maris

9. 9. 2013 13:16

Bibinka: Bibinko, tak jsem dnes taky " startovala ":-)) Žemličky jsou moc dobré, díky za recept a dovolila jsem si přidat fotku;-):-)

Bibinka Bibinka

26. 8. 2013 20:00

danka94:Danko, to jsem ráda, že se povedly a chutnaly. potěšilo mě to;-)

danka94

26. 8. 2013 19:55

tak jsem je upekla a byly vynikající,díky za recept.

danka94

26. 8. 2013 08:04

ahoj úplně jsem propadla prčivu z domácí pekárny takže tento recept určitě vyzkouším:-)

Bibinka Bibinka

12. 8. 2013 10:35

ciculin.ka, TopCinko a Jano Janoušková, mám radost, že žemličky chutnaly-potěší to;-):yes:

ciculin.ka

10. 8. 2013 14:48

Také jsem pekla bez pekárny a nemají chybu, navíc přidávám směs semen (slunečnice, sezam a lněné semínko). Prostě luxus.:yes:
Vynikající recept, vždy když peču, tak ze 2 dávek.

TopCinka TopCinka

30. 4. 2013 22:17

Dělala jsem je bez pekárny, jsou luxusní :-))

Jana Janouskova

27. 3. 2013 20:07

Výýýbornéééé:yes::yes::yes::yes::yes:+1

Bibinka Bibinka

24. 3. 2013 15:08

hosta:Jíti, to mám radóóóst, že měly úspěch, i já to mám nejraději, když je vyndám z trouby, až bych si "hubu"spálila, ale nevadí:-D

hosta hosta

24. 3. 2013 14:16

Bibi, jsou super, Ivaně i dětem moc chutnaly, brali mi to horké pod rukou. dávám foto:yes:

Bibinka Bibinka

16. 3. 2013 22:14

mekkejla:děkuji, ty si ho taky užij podle svého:yes:

1 6 7 8 9 10 21

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky

Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1