Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domací tofu - základní recept

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

5. 4. 2010 17:21

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie8 556 kJ / 2 045 kcal
Bílkoviny170,00 g
Tuky105,00 g
Vláknina90,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 90 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy60,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Pacesko

25. 1. 2024 14:00

Tak takhle se tofu rozhodně nedělá.
Sójové boby namočíme na 24 hodin. Na 1kg bobů jednou tolik vody.
Zároveň si připravíme siřidlo, které uděláme z 2 skořápek z vajec namočených v 5% rýžovém octu, také na 24 hodin. Jedná se o přírodní octan vápenatý.
Po 24 hod. směs rozmixujeme, vlijeme siřidlo (bez zbytků skořápek) a při teplotě 85°C ohříváme. Voda se nám začne srážet. Když se vytvoří souvislá hrouda a voda bude už mírně průsvitná, vylijeme ji do síťové formy vystlané plátnem. Rukama zatlačíme hmotu do rohů (pri kruhové formě taky tlačíme, aby jsme vytlačili vzduch). Navrch dáme také plátno, desku přesně na vnitřní plochu a zatížíme alespoň 5kg zátěží. Lisujeme alespoň 12, nejlépe 24 hodin.
Pak chycením trčícího spodního plátna tofu vytahneme a nakrájíme. Zbylou vodu pouzijeme jako základ polévky nebo na podlévání při vaření.
Pozn.: Když chceme dělat sójový nápoj, nedáváme siřidlo. Namočené boby rozmixujeme a scedíme přes plátno (i litr trvá dost dlouho). Nepomáháme vařečkou.
Okaru pak zalijeme cca polovičním množstvím vody, než je její masa, dobře promícháme a znovu necháme okapat, okaru vylisujeme, vody pak smícháme a máme hotovo. Nápoj můžeme dochutit cukrem a solí, někdo syrové sójové "mléko" navypije. Mám odzkoušené - na 1 litr čtvrtina čajové lžičky sůl a 1 čajová lžička na prach pomleté stévie.

Lucasinka

10. 9. 2016 20:43

Arnošt Vareška: Zde je jako srazedlo pouzita citronova stava, ktera je zminena v receptu :D Jinak je mozne pouzit ocet

Arnošt Vareška

10. 9. 2016 14:49

Co je to za srážedlo - normální sadra ( ?..? ) to snad ne. Co mám použít jako srážedlo prosím ? Děkuji za odpověď. arvanboor@gmail.com

Hanka

26. 6. 2014 15:05

Zdravím,
velmi se zajímám o zdravou stravu a poslední dobou hodně i o tofu. Četla jsem si o něm různé informace: cs.wikipedia.org/wiki/Tofu. Děkuji moc za recept na domácí. Zkoušel jste někdo toto: www.eshop.ekokoza.cz/Jak-si-vyrobit-tofu/? Děkuji za jakoukoli radu! :)

Matty

6. 5. 2014 23:57

Zdravím, má někdo zkušenosti s tzv. nigari pro výrobu tofuhttp://www.eshop.ekokoza.cz/Vyroba-tofu-a-tempehu/... ? Případně zda-li je v tom nějaký rozdíl oproti běžné mořské soli. Díky :)

Jeta

28. 2. 2014 12:48

Nějak jsem nepochopila, kdy se zbavím okary, ta by měla být před srážením odstraněna, ne?

Wolf

31. 1. 2013 12:45

Zkoušel jsem si tofu vyrobit jen jednou, ale výsledek byl k nerozeznání od kupovaného. Použil jsem v podstatě stejný postup jako conovehonakopci.cz/?p=2829, s tím rozdílem, že jsem si připravil vlastní srážedlo ze směsi síranu hořečnatého, chloridu hořečnatého a mořské soli (nasycený roztok 1:1:1). Roztok jsem lil tenkým proudem (použil jsem velkou injekční stříkačku) do brázdy za vařečkou, kterou jsem mléko pomalu míchal, a to tak dlouho, dokud se sýřenina neoddělila od syrovátky. MgSO4 i MagCl2 lze sehnat v potravinářské kvalitě v dobrých drogériích. MgSO4 dokonce i v lékárnách, protože se používá jako drastické osmotické projímadlo. Na tomto principu stojí výroba tofu srážedlem "nigari", což není nic jiného než směs obsahující výše uvedené soli. Ekonomicky se domácí výroba tofu rozhodně vyplatí, tak hodně štěstí:-p

Lucasinka Lucasinka

9. 1. 2012 21:44

Iska: Tak to opravdu nevim. Jedine, co me napada je spatne pouzite nebo spatny pomer siridla. Delala jsem takto nekolikrat a vzdy se srazilo :-S

Petr

8. 1. 2012 12:46

Iska:Tak tohle vám tam chybí !!!!!
Ostatní nechte v hrnci a z povrchu opět seberte pěnu. Potom rozmíchejte sádru s vlažnou vodou na řídkou kaši. Nejlépe se k tomu hodí nádoba s delší rukojetí, protože celou nádobu se sádrou musíte ponořit až ke dnu hrnce s mlékem a tam ji vylít. Po přidání sádry prudce vlejte zbylou 1/3 mléka do hrnce. Tím se obsah hrnce promíchá (je zakázáno používat vařečku). V této fázi musí mléko zůstat 5 minut v klidu. Pomalu se začne srážet, bělavé shluky se oddělí od nažloutlé vody. Znamená to, že v hrnci je tzv. mozeček tou-fu.:-O

Iska

9. 10. 2011 13:11

Dobrý den, zkoušela jsem tento recept již po druhé, ale odmítá se mi to srazit, čím to může být?

Vašek

26. 2. 2011 12:54

Ahoj

Zajímalo by mne jestli se dá nějak využít a zpracovat zbytek sojové drti, při výrobě sojového mléka a jestli třeba někdo nevíte o receptech z této suroviny. Díky

Lucasinka Lucasinka

16. 5. 2010 17:05

Magdalenko, na seitan jsem nikde nenasla receptik, ale pokud se o nej se mnou podelis, budu ti moc vdecna. V UK nic podobneho nemaji a i jejich sojove maso je jine, takze si vse vozim z Cech. Uz se nemuzu dockat, az za tyden hodim na panev Salve, Uzene tofu, Seitan...budu na 14 dni v Cechach, tak tech 7 mesicu musim nejak dohnat :-D

kvinek kvinek

16. 5. 2010 16:57

Nevím, jestli jsem se nepřehlédla, ale v receptu mi chybí krok, kdy se "mléko" oddělí od okary - sojové drti. Je tím myšleno, že "přecedíme přes plátno"? Protože v tom případě, by mohlo dojít k tomu, jak popisuje magdalenka, že se jí tofu drobí, jsou tam totiž zbytky sojových bobů. Já tedy dělám domácí tofu z kupovaného sojového mléka a je krásně hlaďounké. Jinak mě nenapadá, kde by mohl být zádrhel :-)

magdalenka magdalenka

16. 5. 2010 16:38

Luci - tofu+mäkký syr+kyslá smotana+cesnak.
Mixovala som tyčovým mixérom a zdalo sa mi, že už to lepšie nebude. A myslela som, že ak to nechám v plátenku v umelohmotnom sitku, že všetko odtečie...Ale ja sa nevzdávam, neboj...;-)
Robíš aj seitan? Ja sporadicky áno.

Lucasinka Lucasinka

16. 5. 2010 16:12

Magdalenka, musi se poradne rozmixovat, poradne pres platynko vymackat vsechna tekutina a pak zatizit. Pravda, ma o trochu jinou konzistenci a neni tak vlacne, ale kdyz se hodne zatizi, nedroli se. Jsem rada, ze chutna...a jakoupak pomazanku delas? :-D

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: výroba tofu vyroba domaciho tofu seitan mouka jak vyrobit tofu tofu recepty tofu výroba příprava tofu výroba sojového mléka tofu recept sojové boby recepty jak se vyrábí tofu jak se dělá tofu recepty tofu recept na vyrobu tofu jak udělat tofu výroba tofu recept jak se jí tofu domácí projímadlo tofu vyroba recept tofu příprava

Suroviny: boby sojové, sůl mořská, voda, citron

TopRecepty.cz

Domací tofu - základní recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pZmV