Staročeské kyselo
Staročeský pokrm pocházejí z Krkonoš vychází z toho, co měli hospodyňky v horách vždy po ruce. Chlebový kvas, brambory a sušené houby, to je hlavní trio tohoto skromného a levného jídla. Připravte si sytou a vydatnou polévku i vy.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 834 kJ / 1 155 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 45,71 g |
| Tuky | 41,82 g |
| Vláknina | 12,33 g |
| Cholesterol | 557 mg |
| Sodík | 321 mg |
| Sůl | 0,42 g |
| Sacharidy | 144,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sušené houby namočíme alespoň hodinu předem do studené vody.
Krok 2: Chlebový kvásek rozmícháme v 1 litru vody a přivedeme k varu. Přidáme plátek másla, aby se během vaření nedělal škraloup.
Krok 3: Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, namočené houby i s vodou a kmín. Osolíme a opepříme dle chuti.
Krok 4: Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké, v závislosti na velikosti kostiček asi 10-15 minut.
Krok 5: Mezitím nakrájíme cibuli na jemno a osmahneme na sádle dozlatova. Přidáme rozkvedlaná vajíčka a osolíme. Restujeme, dokud nejsou vajíčka hotová. Celou směs přidáme do polévky ke konci varu.
Krok 6: Necháme krátce provařit a podáváme.
Zveřejněno 27. 5. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeské kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLZG
Moje poznámka
Staročeské kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLZG
Nejnovější recepty
Svatomartinské rohlíčky s ořechy podle Kamily Nývltové
Přidáno před 6 hodinami
Polévka z řapíkatého celeru
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí medailonky se slaninou, rajčaty a mozzarellou
Přidáno před 7 hodinami
Bramborák plněný masovou směsí s čedarem
Přidáno před 12 hodinami
Gulášek z hlívy ústřičné
Přidáno před 12 hodinami
Pórková polévka
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dršťky na paprice - maďarský pacalpörkölt
magdalenka před 1 hodinou
Dršťky na paprice
magdalenka před 1 hodinou
Okurkový salát
magdalenka před 1 hodinou
Domácí nudle a flíčky
magdalenka před 1 hodinou
Česnečka se sýrem
magdalenka před 1 hodinou
Červená řepa v těstíčku
Endy2011 před 1 hodinou
Fazolová polévka
Kajkajak před 1 hodinou
Tataráček
magdalenka před 1 hodinou
Beskydský bigos
magdalenka před 1 hodinou
Rychlé nudlové těsto
magdalenka před 1 hodinou
Tématické fráze:
staročeské recepty,
staročeské recepty online,
podkrkonošské kyselo recept,
staroceske polevky,
staročeské brambory recept,
staročeský recept,
recepty online na každý den,
vánoční kyselo,
recepty staročeské,
staročeské vaření,
podkrkonosske kyselo,
staročeské brambory,
staroceske recepty z brambor,
staročeský bramborový salát,
staročešké,
starošeské kyselo,
staročrské recepty,
vánoční kyselo recept,
kyselo recept,
staročeských kyselo
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
houby sušené,
vejce,
brambory,
cibule,
máslo,
sádlo,
kmín celý,
sůl,
pepř
Komentáře (5)
Od té doby je u nás často, kvásek v lednici a krkonošské kyselo na jižní Moravě ...????
Moc nám chutná.