Dušená rýže
Jednoduchá univerzální příloha, která nechybí v žádné domácnosti. Díky šetrné přípravě si zachová sypkost, jemnou chuť i výživové hodnoty. Skvěle doplní maso, omáčky i zeleninové pokrmy. Takto upečená rýže je krásně sypká a téměř bez práce.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 728 kJ / 1 369 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 22,61 g |
| Tuky | 26,84 g |
| Vláknina | 6,08 g |
| Cholesterol | 77 mg |
| Sodík | 21 mg |
| Sůl | 0,10 g |
| Sacharidy | 256,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zapneme troubu na 180 °C.
Krok 2: Rýži přebereme. Propláchneme studenou vodou a několikrát horkou vodou. Necháme okapat.
Krok 3: V hrnci ji zalijeme vodou. Přidáme máslo, cibuli se zapíchnutým hřebíčkem a sůl.
Krok 4: Přivedeme k varu bez míchání.
Krok 5: Přiklopíme pokličkou a dáme dusit do trouby (asi 20 min podle druhu rýže), až rýže změkne a bude sypká. Nesmí být mazlavá.
Krok 6: Vyndáme ji z trouby, necháme ještě asi 5 minut stát. Vyndáme cibuli s hřebíčkem a rýži nakypříme vidličkou.
Krok 7: Můžeme do ní přidat pažitku, nasekanou petrželovou nať, drobně nakrájenou šunku, podušené houby, koření kari (předem zpěníme na tuku), podušenou papriku nebo rajčata.
Zveřejněno 12. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušená rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6pn
Moje poznámka
Dušená rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6pn
Nejnovější recepty
Pórková polévka
Přidáno před 4 hodinami
Hovězí mleté kuličky
Přidáno před 13 hodinami
Jednohubky na italský způsob
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí na pórku s kari a kukuřicí
Přidáno před 16 hodinami
Jednohubky s matjesovým salátem
Přidáno před 16 hodinami
Vepřová roláda s mrkvovo-cibulovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Salát s jahodami a balsamicem
Dasaja před 17 minutami
Kuřecí karbanátky
Dasaja před 20 minutami
Mraky podle mojí maminky
SimonkaMona před 30 minutami
Karlovarský knedlík
Zemoska před 30 minutami
Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem
lunav1 před 48 minutami
Koprová polévka
Adeline před 1 hodinou
Tvarohová bábovka (vláčná)
Podry před 3 hodinami
Koprová omáčka
Pep.e před 3 hodinami
Drožďové knedlíčky
Kajkajak před 13 hodinami
Kinder řezy
Ashelin před 14 hodinami
Tématické fráze:
ryze recepty,
ryze recept,
rýže,
rýže basmati recept,
recept na rýži,
jak se vari ryze,
jak uvařit sypkou rýži,
dušená mrkev recept,
recepty z rýže,
jak se vari ryze basmati,
rýže basmati jak se vaří,
jak udělat rýži,
jak uvařit ryži,
jak uvařit rýži basmati,
recept ryze,
rýže basmati-jak se vaří,
sypká rýže,
jak se vaří sypká rýže,
rýže dušená v troubě,
recepty ryze
Suroviny:
rýže,
voda,
máslo,
cibule,
koření hřebíček,
sůl
Komentáře (15)
Rýži dělám hodně podobně jako Olda, propláchnu studenou vodou, dám na máslo nebo olej, na kterém jsem orestovala cibuli, opeču, zaliju vývarem nebo vodou asi 2 prsty nad rýži a dusím. Většinou ji dělám v kastrolu se sendvičovým dnem, takže mi stačí 5 minut, vypnu a nechám dojít. Rýže (měla by být tzv. parboiled) je akorát, stačí načechrat vidličkou
Tady http://www.toprecepty.cz/recept/40690-ledvinky-na-... po mně jedna kolegyňka loudila
Tak tady tedy ten tajný tip:
Když mám napilno, tak rýži propláchnu STUDENOU vodou, pak spařím (zaleji) prebytkem horké, ba přímo vroucí, vody a nechám rýži v lázni ať si užije, ale úplného klidu jí nedopřeji - občas ji promíchnu, že aby se rýže neslepila. V mezičase v kastrole osmažím cibuli (pokud ji použiji) nebo dělám jinou práci. Pak z rýže vodu sliji (nebo nesliji, záleží jak moc má být rýže "sypavá" či "lepivá") přendám ji do horkého kastrolu a dohotovím jak píše olda:
Tímto způsobem ušetřím jakousi minutu
OT:
Ta níže vedená řeč o "5" znamená co? Že jako na TOP byla dříve i jiná možnost než kladné hodnocení rcp