Dušená rýže
Jednoduchá univerzální příloha, která nechybí v žádné domácnosti. Díky šetrné přípravě si zachová sypkost, jemnou chuť i výživové hodnoty. Skvěle doplní maso, omáčky i zeleninové pokrmy. Takto upečená rýže je krásně sypká a téměř bez práce.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 728 kJ / 1 369 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,61 g |
Tuky | 26,84 g |
Vláknina | 6,08 g |
Cholesterol | 77 mg |
Sodík | 21 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 256,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zapneme troubu na 180 °C.
Krok 2: Rýži přebereme. Propláchneme studenou vodou a několikrát horkou vodou. Necháme okapat.
Krok 3: V hrnci ji zalijeme vodou. Přidáme máslo, cibuli se zapíchnutým hřebíčkem a sůl.
Krok 4: Přivedeme k varu bez míchání.
Krok 5: Přiklopíme pokličkou a dáme dusit do trouby (asi 20 min podle druhu rýže), až rýže změkne a bude sypká. Nesmí být mazlavá.
Krok 6: Vyndáme ji z trouby, necháme ještě asi 5 minut stát. Vyndáme cibuli s hřebíčkem a rýži nakypříme vidličkou.
Krok 7: Můžeme do ní přidat pažitku, nasekanou petrželovou nať, drobně nakrájenou šunku, podušené houby, koření kari (předem zpěníme na tuku), podušenou papriku nebo rajčata.
Zveřejněno 12. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušená rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6pn
Moje poznámka
Dušená rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6pn
Nejnovější recepty
Květákový řízek
Přidáno před 46 sekundami
Těstoviny s rajčaty a olivami
Přidáno před 16 hodinami
Pohanka s jablky
Přidáno před 20 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno před 22 hodinami
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno 18. 9. 2025 11:38:51
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno 18. 9. 2025 07:00:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Gulášová polévka
Jaroslav.gois@gmail.com před 28 minutami
Drožďová polévka s pohankou
TondaJ před 1 hodinou
Ovocné knedlíky ze spařeného těsta
IvonaSch před 1 hodinou
Domácí kmínový chleba
AjkaS před 1 hodinou
Kapustičky v kari omáčce
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 1 hodinou
Kuřecí smetanový pekáček
mar.bystricka před 2 hodinami
Kmínová polévka s bramborem a růžičkovou kapustou
janatka před 3 hodinami
Pečená švestková povidla
janatka před 3 hodinami
Křehký koláč s mákem, tvarohem a švestkami
janatka před 3 hodinami
Krůtí játra ve smetaně
rokoko před 4 hodinami
Tématické fráze:
ryze recepty,
ryze recept,
rýže,
rýže basmati recept,
recept na rýži,
jak se vari ryze,
jak uvařit sypkou rýži,
dušená mrkev recept,
recepty z rýže,
jak se vari ryze basmati,
rýže basmati jak se vaří,
jak udělat rýži,
jak uvařit ryži,
jak uvařit rýži basmati,
recept ryze,
rýže basmati-jak se vaří,
sypká rýže,
jak se vaří sypká rýže,
rýže dušená v troubě,
recepty ryze
Suroviny:
rýže,
voda,
máslo,
cibule,
koření hřebíček,
sůl
Komentáře (15)
Rýži dělám hodně podobně jako Olda, propláchnu studenou vodou, dám na máslo nebo olej, na kterém jsem orestovala cibuli, opeču, zaliju vývarem nebo vodou asi 2 prsty nad rýži a dusím. Většinou ji dělám v kastrolu se sendvičovým dnem, takže mi stačí 5 minut, vypnu a nechám dojít. Rýže (měla by být tzv. parboiled) je akorát, stačí načechrat vidličkou
Tady http://www.toprecepty.cz/recept/40690-ledvinky-na-... po mně jedna kolegyňka loudila
Tak tady tedy ten tajný tip:
Když mám napilno, tak rýži propláchnu STUDENOU vodou, pak spařím (zaleji) prebytkem horké, ba přímo vroucí, vody a nechám rýži v lázni ať si užije, ale úplného klidu jí nedopřeji - občas ji promíchnu, že aby se rýže neslepila. V mezičase v kastrole osmažím cibuli (pokud ji použiji) nebo dělám jinou práci. Pak z rýže vodu sliji (nebo nesliji, záleží jak moc má být rýže "sypavá" či "lepivá") přendám ji do horkého kastrolu a dohotovím jak píše olda:
Tímto způsobem ušetřím jakousi minutu
OT:
Ta níže vedená řeč o "5" znamená co? Že jako na TOP byla dříve i jiná možnost než kladné hodnocení rcp