

Krupicový koláč s tvarohem a ovocem ( rybízem )
Suroviny
- TĚSTO:
- 80 g cukru
- 150 g másla
- 300 g hladké mouky ( mám vyzkoušeno i z polohrubé mouky )
- 1 vejce
- špetka soli
- HORNÍ VRSTVA:
- 4 vejce
- 3 vaničky nízkotučného tvarohu
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 80 g másla
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 1 prášek do pečiva
- 75 g dětské krupičky
- 450 g rybízu
Postup přípravy receptu
Z mouky, másla, vejce, cukru a špetky soli uhněteme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.
Poté těsto vyválíme na placku a přeneseme na vymazaný plech, pečeme asi 15 minut při 175°C. Upozorňuji, že s těstem se špatně manipuluje při přenášení na plech, těsto se trhá. Nejlepší je ho rozválet a přenášet na plech po částech a přímo na plechu to těsto trochu zamačkat. Ale jinak je moc dobré.
Oddělíme si žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme, cukr, tvarohy,rozpuštěné a vychladlé máslo, pudinkový prášek, prášek do pečiva a dětskou krupičku.
Z bílků si ušleháme sníh a opatrně ho zapracujeme společně s rybízem do tvarohové směsi.
Rozprostřeme na korpus a pečeme asi 30 minut při 200°C.
Stačí už jen nechat vychladnout a nakrájet.
Poznámka od kuchařky
Tento koláč mám vyzkoušený i s ostružinama a byl také výborný.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Krupicový koláč s tvarohem a ovocem ( rybízem )
-
Buchta je moc dobrá, akorát těsto trochu zlobí - dost se trhá.
-
Spíš jsem měla použít menší a hlubší plech, ale buchta je výborná. Dala jsem tam místo rybízu jablka nakrájená na kostky. Zdá se, že to funguje na jakékoliv ovoce
-
Vyzkoušeno a všem nám moc chutná!
Dala jsem jahody a hrst borůvek, je to dobrota.
-
Tento koláč je moc dobrý,osvěžující
a všem chutnal
a nejvíce si přidávala vnučka
.Dovolila jsem si přidat fotečku
-
Tak já těsto neválela vůbec, prostě jsem ho do pekáče vymačkala rukama
. Koláč je výborný, já použila mražené borůvky a ostružiny a pouze dva tvarohy (a úměrně míň suroviny na nádivku), mám menší pekáč.
-
Krásný!!! Poslala jsem bod, v sobotu vyzkouším.
-
Všem moc děkuju za body. Rady ohledně válení a přenášení těsta se mi budou hodit do budoucna
. Děkuji
-
To vypadá opravdu moc dobře!
Bodík pro tebe!
-
Mattahaj, to bude jistě dobrý zákusek a ty máš 9.bod
-
vypadá moc dobře..těsto taky nepřenáším..vyválím na papíře a přendám celé..
-
Hm moooc dobré
+7
-
Koláč vypadá zajímavě, ale dobře. Jednou jsem také pracně přenášela rozválené těsto na plech. Podruhé jsem ho rozválela na obráceném dnu jiného stejného plechu, pomoučeném, aby se nepřilepilo, přiložila zvrchu plech, na kterém jsem pekla a jen otočila a překlopila těsto do něj.
+5
-
To vypadá hodně zajímavě, ale mi by se to asi potrhalo na cucky
. Každopádně do té vrchní vyrstvy ty ingredience jsou jedlé už od počtení
-
Hmm, tak ten musím vyzkoušet
.