Domácí kmínový chleba
Domácí chléb sypaný kmínem je voňavý, křupavý a nepřekonatelný. Nejlepší je kváskový, ale ten vyžaduje dostatek času na přípravu. Když chceme upéct časově nenáročný dobrý chléb z droždí, bude se nám hodit tento recept.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Nutriční hodnoty
Energie | 16 612 kJ / 3 970 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,80 g |
Tuky | 45,42 g |
Vláknina | 40,86 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 24 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 747,18 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 12. 2022 16:16
5. 12. 2022 11:43
22. 11. 2022 16:22
23. 10. 2022 06:51
22. 10. 2022 14:42
17. 10. 2022 05:21
1. 10. 2022 16:55
31. 7. 2022 17:36
14. 5. 2022 10:20
26. 1. 2022 22:41
16. 1. 2022 14:46
15. 8. 2021 18:51
1/ Pár pekařek si stěžuje na suchou a tvrdou kůrku. Proti tomu je nejlepším opatřením péct tzv. s párou, tj. dát do trouby kastrůlek s trochou horké vody nebo zapařit troubu postříkáním vodou ručním postřikovačem. V případě nouze je také možné ještě stav trochu napravit tak, že na upečený a ještě horký chleba stříknete trochu vodní mlhy.
2/ Jakmile chleba na mřížce už není horký, ale je ještě dost teplý, přikryjte ho (suchou) utěrkou a nechte vychladnout pod utěrkou. Trvá to sice trochu déle, ale chleba bude vláčnější, kůrka neztvrdne na kámen.
3/ Několika kuchařkám nakynutý bochník splaskl při nařezávání nebo po vložení na plech. S největší pravděpodobností se jednalo o překynuté těsto; je třeba příště dát bochník do trouby o trochu dříve.
4/ Pár diskutujícím tento chléb připomínal buchtu. Použijte proto příště více kmínu nebo chlebového koření a hlavně přidejte do těsta 1 - 2 polévkové lžíce octa; já doporučuji ocet jablečný.
5/ Samozřejmě, že je možné péct i celopšeničné chleby, ale pokud se část (např. 1/3) pšeničné mouky nahradí moukou žitnou, bude výsledná chuť "chlebovější". Všimněte si, že velká část zkušenějších pekařek to tak dělá a zmiňuje to i v komentářích. Nelekněte se však toho, že těsto s přidáním žitné mouky bude lepivější.
6/ Z vlastní praxe můžu doporučit tzv. překládání těsta. Tento krok při zpracování těsta vede k lepšímu vykynutí, má to vliv na strukturu lepku v těstě, který "udržuje" bublinky CO2 v těstě stabilní.
7/ Všiml jsem si, že někteří začátečníci pekaři nerozlišují kvásek zadělaný z droždí (kvasnic) a kvásek žitný. Oba mají při pečení stejnou funkci, tj. vytvořit v těstě bublinky a tím těsto nakynout. U pečení s žitným kváskem se však droždí vůbec nepoužívá. A má to i vliv na kvalitu výsledného chleba. Chleba nakynutý droždím některé lidi nadýmá a má krátkou trvanlivost (na pečivu v obchodech je uvedeno, že se má spotřebovat do 48 hodin), po této době většinou pečivo zplesniví. Naopak chleba vyrobený s požitím žitného kvásku je lépe stravitelný a má dlouhou trvanlivost, dá se jíst klidně i po 5 dnech a nezplesniví, ale ztvrdne.
15. 8. 2021 18:08
12. 6. 2021 17:41
16. 4. 2021 19:09
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 5 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 8 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 11 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 11 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí čtvrtky pečené na bramborách
Kamil@ uvařila před 1 hodinou
Minutková marinovaná krkovice s máslovou zeleninou
slavka744 uvařila před 2 hodinami
Mazanec pro Irenku
klara492 uvařila před 2 hodinami
Zapečené kuře s nádivkou
Lucamazi uvařila před 3 hodinami
Babiččiny blbouny
Witoraz uvařila před 3 hodinami
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Irena26 uvařila před 4 hodinami
Šopák
MarinetteQueen3 uvařila před 4 hodinami
Tvarohové lívance
Jana.pirova@seznam.cz uvařil před 4 hodinami
Velikonoční beránek
Lusyl uvařila před 6 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 6 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: domácí chleba recept na domácí chleba chleba recept recept na chleba domácí chléb domácí chleba recept kmínový chléb domácí chleba recepty kmínový chleba domácí chléb recept nejlepší recept na domácí chleba nejlepší recept na domácí chléb domácí chléb recept z chlebové mouky nejlepsi domaci chleba jak upect domaci chleba recept na domácí chléb jak upect chleba nejlepší domácí chleb chléb domácí kminovy chleb recept
Suroviny: mouka hladká, voda, sůl, kmín celý, droždí, olej, cukr, voda, kmín celý
Domácí kmínový chleba
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yX66
331 názorů