Maminčina vánočka
Na slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět vánočka, která provoní dům vanilkou a pomůže navodit tu správnou sváteční atmosféru. Vánočka s rozinkami, posypaná mandlemi, se bude doslova rozplývat na jazyku.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 23 870 kJ / 5 705 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 127,57 g |
| Tuky | 226,66 g |
| Vláknina | 33,46 g |
| Cholesterol | 1,43 g |
| Sodík | 685 mg |
| Sůl | 1,61 g |
| Sacharidy | 772,02 g |
Postup přípravy
Krok 1: V misce rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky, lžíci cukru, 5 lžic vlažného mléka (z odměřeného množství) a rozmícháme na hladkou kašičku. Necháme na teplém místě asi čtvrt hodiny odpočinout, aby vzešel kvásek.
Krok 2: Potom utřeme máslo se zbylým cukrem a přidáme ke kvásku spolu se žloutky, prosátou moukou a špetkou soli. Rozinky namočíme do vody.
Krok 3: Přisypeme vanilkový cukr a po částech přilijeme vlažné mléko. V míse vařečkou vypracujeme tužší těsto, které přendáme na pomoučený vál a znovu dobře vypracujeme.
Krok 4: Nakonec přidáme namočené rozinky a oloupané nasekané mandle.
Krok 5: Hladké těsto dáme zpět do mísy, přikryjeme čistou utěrkou. Necháme alespoň 4 až 5 hodin kynout na teplém místě.
Krok 6: Během kynutí těsto občas prohněteme.
Krok 7: Plech vymažeme tukem. Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejně velkých částí, vyválíme úzké válečky a upleteme vánočku.
Krok 8: Nejdříve cop ze 4 dílů, jeho střed trochu zploštíme a na něj položíme cop ze 3 dílů.
Krok 9: Nahoru položíme cop stočený ze dvou válečků a jejich konce upevníme dospod, aby se nerozplétaly.
Krok 10: Do vánočky zapíchneme zhruba 4 špejle, aby si během pečení udržela tvar. Na plechu ji necháme ještě asi půl hodiny vykynout.
Krok 11: Včas vyhřejeme troubu na 200 °C.
Krok 12: Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oloupanými nahrubo nasekanými mandlemi.
Krok 13: Vložíme do vyhřáté trouby 200 °C, po 15 minutách zmírníme na 175 °C a dopečeme ještě dalších 45 minut.
Krok 14: Začne-li se vánočka svrchu připalovat, přikryjeme ji alobalem.
Zveřejněno 26. 12. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maminčina vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lpEj
Moje poznámka
Maminčina vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lpEj
Nejnovější recepty
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno před 2 hodinami
Ragú z kachních žaludků se slaninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 3 hodinami
Vánoční košíčky
Přidáno před 4 hodinami
Ihned vláčné kokosky
Přidáno před 6 hodinami
Domácí čokoláda
Přidáno před 7 hodinami
Hříbkové carpaccio podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 10 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Barevná kuřecí čína
lenka.s.r před 38 minutami
Časově úsporná tvarohovo-jablečná "hraběnka"
SimonkaMona před 1 hodinou
Hrníčková bábovka
Silvik85 před 2 hodinami
Slepičí polévka s noky
Kajkajak před 3 hodinami
Linecké pudinkové cukroví
Prakva před 4 hodinami
RETRO pudink
radimlaska10 před 4 hodinami
Dýňový koláč
DvorMar před 5 hodinami
Kynutý makový květ
KlaunVG před 5 hodinami
Moučník s pudinkovým krémem
LUCAH před 9 hodinami
Tématické fráze:
vánočka recept,
vánočka,
vánočka top recepty,
recept na nejlepsi vanocku,
maminčiny recepty,
jak se peče vánočka,
recept na vánočku,
vanocky,
recepty na vanocku,
recept vánočka,
vánočka top recept,
vánočka z hrubé mouky,
top recepty na vánočku,
nejlepší recept na vánočky,
mamincinyrecepty.cz,
nejlepší recept na vanočku,
nejlepší vánočka,
vánočky recepty,
vánočka bez kynutí,
nejlepší vánočka recept
Suroviny:
mouka hladká,
mouka hrubá,
cukr,
máslo,
žloutek,
mandle,
rozinky,
droždí čerstvé,
sůl,
mléko,
cukr vanilkový,
vejce,
tuk
Komentáře (15)
Jsem ve fázi posledního kynutí před vložením do trouby. Poctivé 4 hodiny kynutí s hodinovým intervalem prohnětání. Přidal jsem tam většího malého panáka rumu, uvidíme