Maminčina vánočka
Na slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět vánočka, která provoní dům vanilkou a pomůže navodit tu správnou sváteční atmosféru. Vánočka s rozinkami, posypaná mandlemi, se bude doslova rozplývat na jazyku.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 23 870 kJ / 5 705 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 127,57 g |
Tuky | 226,66 g |
Vláknina | 33,46 g |
Cholesterol | 1,43 g |
Sodík | 685 mg |
Sůl | 1,61 g |
Sacharidy | 772,02 g |
Postup přípravy
Krok 1: V misce rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky, lžíci cukru, 5 lžic vlažného mléka (z odměřeného množství) a rozmícháme na hladkou kašičku. Necháme na teplém místě asi čtvrt hodiny odpočinout, aby vzešel kvásek.
Krok 2: Potom utřeme máslo se zbylým cukrem a přidáme ke kvásku spolu se žloutky, prosátou moukou a špetkou soli. Rozinky namočíme do vody.
Krok 3: Přisypeme vanilkový cukr a po částech přilijeme vlažné mléko. V míse vařečkou vypracujeme tužší těsto, které přendáme na pomoučený vál a znovu dobře vypracujeme.
Krok 4: Nakonec přidáme namočené rozinky a oloupané nasekané mandle.
Krok 5: Hladké těsto dáme zpět do mísy, přikryjeme čistou utěrkou. Necháme alespoň 4 až 5 hodin kynout na teplém místě.
Krok 6: Během kynutí těsto občas prohněteme.
Krok 7: Plech vymažeme tukem. Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejně velkých částí, vyválíme úzké válečky a upleteme vánočku.
Krok 8: Nejdříve cop ze 4 dílů, jeho střed trochu zploštíme a na něj položíme cop ze 3 dílů.
Krok 9: Nahoru položíme cop stočený ze dvou válečků a jejich konce upevníme dospod, aby se nerozplétaly.
Krok 10: Do vánočky zapíchneme zhruba 4 špejle, aby si během pečení udržela tvar. Na plechu ji necháme ještě asi půl hodiny vykynout.
Krok 11: Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oloupanými nahrubo nasekanými mandlemi.
Krok 12: Vložíme do vyhřáté trouby 200 °C, po 15 minutách zmírníme na 175 °C a dopečeme ještě dalších 45 minut.
Krok 13: Začne-li se vánočka svrchu připalovat,přikryjeme ji alobalem.
Zveřejněno 26. 12. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maminčina vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lpEj
Moje poznámka
Maminčina vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lpEj
Nejnovější recepty
Kuřecí směs se žampiony
Přidáno před 7 hodinami
Bramborová scarpaccia se sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Zapečené těstoviny se šunkou a tofu
Přidáno před 12 hodinami
Domácí libečková sůl
Přidáno před 15 hodinami
Svačinová polévka z masového vývaru, se zeleninou a lahůdkovým párkem
Přidáno před 19 hodinami
Zavařený kedlubnový salát
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Česneková bramboračka s vaječnou jíškou
Sahula před 5 hodinami
Pečená švestková povidla
Verosa před 8 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
dominikahonesova před 8 hodinami
Svíčková na smetaně
Sahula před 8 hodinami
Rychlý švestkový koláč s mákem
Snike2006 před 9 hodinami
Koláč z cukety
Vampi před 11 hodinami
Broskvová hrníčková buchta
Monika95 před 11 hodinami
Odlehčené kuře na paprice
Picik před 12 hodinami
Rajská omáčka
Maroun416 před 12 hodinami
Nadýchaný piškotový korpus
Rouzis před 13 hodinami
Tématické fráze:
vánočka recept,
vánočka,
vánočka top recepty,
recept na nejlepsi vanocku,
maminčiny recepty,
jak se peče vánočka,
recept na vánočku,
vanocky,
recepty na vanocku,
recept vánočka,
vánočka top recept,
vánočka z hrubé mouky,
top recepty na vánočku,
nejlepší recept na vánočky,
mamincinyrecepty.cz,
nejlepší recept na vanočku,
nejlepší vánočka,
vánočky recepty,
vánočka bez kynutí,
nejlepší vánočka recept
Suroviny:
mouka hladká,
mouka hrubá,
cukr moučkový,
máslo,
žloutek,
mandle,
rozinky,
droždí čerstvé,
sůl,
mléko,
cukr vanilkový,
vejce,
tuk
Komentáře (15)
Jsem ve fázi posledního kynutí před vložením do trouby. Poctivé 4 hodiny kynutí s hodinovým intervalem prohnětání. Přidal jsem tam většího malého panáka rumu, uvidíme