Koláče za studena

senky Kuchařka: senky

Soutěžní recept. Přidejte fotku a vyhrajte.

cca 100 kousků Moučníky , Drobné pečivo, Kynuté 135 názorů

Suroviny

900 g hladké mouky
a cca 100 g hladké mouky na podsypání
200 g mletého cukru
500 g másla
4 celá vejce
200 ml vlažného mléka
100 g droždí
sůl
rozšlehané vejce na potření
Náplň:
4 kostky tvarohu
2 celá vejce
cukr podle chuti
troška vanilkového pudinku na zahuštění(není nutné)
rozinky -já nedávám nemáme je v koláčích moc v lásce
Drobenka:
máslo
cukr
polohrubá mouka od oka
Recept si zatím oblíbilo 103 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do důlku v osolené mouce přidáme cukr, droždí, vlažné mléko a necháme vzejít kvásek.

  2. Přidáme celá vejce, nastrouhané máslo a částečně vymícháme těsto.

  3. Vyklopíme na vál a dobře vypracujeme.

  4. Podle potřeby podsypeme, těsto je tučné, lepí se, ale nakonec se vypracuje velmi dobře. Nebojte se toho.

  5. Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou nebo potr. fólií a uložíme na noc do lednice.

  6. Druhý den necháme trošku ohřát, těsto ještě nakyne. Je ho hodně, takže na další zpracování rozdělíme na poloviny.

  7. Rozválíme, nakrájíme rádlem na čtverce cca 10x10cm, naplníme tvarohem a klasicky ušudláme bochánky.

  8. Skládáme na plech s papírem nebo fólií, uprostřed uděláme důlek, pomašlujeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme drobenkou. Já na polovinu dávám pod drobenku do důlků ještě povidla.

  9. Pečeme docela zprudka, na 185-200°C asi 8-10min (podle trouby).

Poznámka

Recept mám od sestry už léta, nejsem odborník na převalovaná těsta, proto dělám toto a vždy se povede. Nebojte se, že těsto nenakyne, nakyne.

Koláče jsou vláčné, neosychají, teda pokud by na to měly zrovna čas.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 442 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Koláče za studena

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Tak jsem ještě rychle pohledala v receptech, protože dotyčná spolužačka, která má ten tajný recept na koláče, mi jednou příležitostně nadiktovala z hlavy její recept, který si sama namyslela. Údajně jednodušší a chuťově moc dobrý. Měla mně přijet návštěva od Mariánek, tak jsem si řekla, že ho vyzkouším, když je dobrý. Moje nervy - já měla těsto jak na palačinky, Jarka na telefonu nebyla, tak jsem přidávala mouku a mouku, až těsto bylo jakž takž. Ale špatně kynulo a konzistence byla jiná, než na jakou jsem byla zvyklá. Šly na mě mrákoty, infarkt a mrtvice dohromady. Těsto špatně kynulo a konzistence byla jiná, než na jakou jsem byla zvyklá. Koláče byly fakt dobré, ale některé vzhledově jak placky a ten zbytek trochu lepší. Až jsem se vzpamatovala, tak za pár dnů jsem ji telefonicky dostihla a ptala se, cože mi to dala za recept a těsto popsala i celou anabázi. Její reakce - "fáákt? No víš, já ich dělám od oka, enom sem si myslela, že by to tak nejak mohlo byt." No - některé ženy to mají v oku a ruce, což já moc neumím. Navíc mi nedocvaklo, že když přidám mouku, musím přidat i kvasnice. Přidala jsem pouze trochu soli, cukru a rumu. Ale chystám se, že si gramáž surovin upravím a budu zapisovat kolik čeho dávám. Recept je takový jak jsem ho dostala a jestli si ho chce některá žena příležitostně vymazlit a pohrát si, tak má možnost. Chystám se na to také, protože chuť byla extrémně dobrá.

    1/2 l mléka
    1 kg polohr.mouky
    6 žloutků
    1 máslo
    1 PL sádla
    3 dcl oleje
    2 kostky droždí
    15 dkg cukru (používáme krystal)
    1 PL soli
    nastrouhaná citr. kůra z 1 citronu
    3-4 PL rumu

    Upozorňuji, že olej se nesmí do těsta nalít, ale postupně přidávat, i když si myslím, množství neodpovídá, řekla bych, že je ho méně. No třeba si některá časem troufne a objeví se tu nový, výborný recept na koláče. ;-)

    Odpovědět

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Děvčata, zdravím vás všechny a dívám se, že jsem probudila zvědavost s tuky. Takže se dává máslo, olej, ztužený tuk a vepřové vnitřní sádlo (samozřejmě vypečené) - to je to, co si i my někteří nosíme sebou, špatně se ohýbáme a chlapi si nedohlídnou kvůli němu na pinďourka :-D . To jenom kdyby to nebylo někomu jasné. Recept bych dala k dobru, ale nemám ho. Je to starý rodinný recept, který se generačně dovedl k dokonalosti a který se samozřejmě hlídá. Mám jenom to štěstí, že spolužačka ze základky patří k rodině, recept podědila a my ostatní chodíme už k hotovému těstu a dál s ním pracujeme. Když jsem se jednou ptala, co tam všechno dává, tak mávla rukou a řekla - děvčičko, táám je věcí... Vím, že používá všechny 3 mouky, hrubou, výběrovou polohrubou a hladkou speciál. Hafo vajec, rum, citronovou kůru - což my všechny, ale poměry a další ingredience jsou mi neznámé. Její maminka je dělala na prakticky všechny rodinné i jiné slavnosti u nás na vesnici a okolí. Kdo neměl koláče od tetičky Janoškovej, tak bylo po radosti pro stolovníky. No, někdo umí... Jinak u nás není zvykem dávat kus duše nahoru, na koláč, ale protože tvarohové a povidlové jsou kulaté, tak se rozlišují tím, že u povidlových se tupým koncem tužky "prorazí" před pečením na hotovém koláči nahoře malý otvor. Ořechové jsou ve tvaru rohlíčku a makové podlouhlé a nůžkami se nastříhá hřebínek - asi 4x se střihne, podle velikosti. Takže děvčata, zkoušejte, vymýšlejte a zdokonalujte - výsledek někdy stojí za to a odměnou bývá blažený výraz jedlíků.
    Protože se blíží Vánoce, tak přeji vám všem pohodové svátky vánoční a moc dobrých receptů v novém roce. :-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    maris: také mě to napadlo, ale obvykle hledám co použiji na poslední chvíli, když už mám kuličky těsta na plechu a na vaření vajíčka už není čas.;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ja používa vrchnák od PET fliaš...trojdecovú zavriem, aby sa mi lepšie držala a tým vrchnákom robím priehlbiny.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    My jsme doma dělali důlek ranečkem z mouky - trošku mouky zavázat do čistého plátna :-) Po tchýni jsem zdědila závažíčko, takže už taky používám to.

    Odpovědět

  • maris maris

    Nadja: a proč si to vajíčko neuvaříš natvrdo ?;-):-))

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    senky: já mám staré váhy, kde tato závaží používám - a jsou daleko přesnější, než jakékoliv jiné, snad kromě digi.
    Náprstek je také fajn. U větších koláčků používám na vytlačování vajíčko, ale musím dávat pozor, abych ho nerozbila.

    Odpovědět

  • senky senky(autorka receptu)

    Nadja: jednodeko, dvoudeko :-D takové kvichtíky mám po babičce schované, mamka dělala náprstkem ;-) do mouky, do koláčku, do mouky, do koláčku .....

    Odpovědět

  • casino casino

    Mi se líbí jak to Mirka: píše:-D
    A ten 4. tuk?
    No, přeci lůůůj;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    senky: teď už také dělám větší, důlkové, tak 3 - 4 cm v průměru, ale byly doby, kdy jsem dělala malinkaté, že důlky jsem musela vytlačovat jednodekem, dvoudeko už bylo moc velké.
    A také občas, když už mám dost dělání malých koláčků, tak udělám ze zbytku těsta jeden nebo dva velké a mám hotovo.

    Odpovědět

  • senky senky(autorka receptu)

    Nadja: přesně :yes::yes: dnes plánuji oslavu 50tin a už teď vím, že si je nechám upéct, přesně jak píšeš, mám dost, když dělám nanejvýš z kila a to je dělám jak menší dlaň, ze svatebních by mě trefilo :-D:-D

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    senky: ale čím víc bab, tím víc koláčů - třeba na pouť či posvícení.
    Já vím, když se ženil syn, tak jsme byly čtyři, dělaly jsme celé odpoledne a měly jsme toho plné kecky - a to jsem byla podstatně mladší! Teď peču už jen na pouť, a to z půl kila mouky a bohatě mi to stačí.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    cathleen: je to možné, snad se Mirka ozve.;-)

    Odpovědět

  • senky senky(autorka receptu)

    Nadja:Nadi, to se sejdou všechny baby z ulice a jede to jak běžící pás :-) pamatuji svoji svatbu :D snad dvacet "krabic od kuřat", no asi víc a tři trouby ve sklepě na plný výkon (myslím elektrické :-D )
    A ty čtyři tuky, to nevím .... ale slovácké koláčky jsou fakt nedostižné :-*

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Nadja: Nadi, do buchet i koláčů se přidával i hovězí lůj. Možná to bude ten čtvrtý tuk:-p

    Odpovědět

1 2 3 4 5 7 9

Tématické fráze: koláčky za studena koláče kolac vlčnovské koláče koláče kynuté za studena kynuté těsto za studena převalovane kolače vlčnovské koláčky koláče kynuté v lednici převalované svatební koláče recept jak se dělá kvásek koláčky kynuté za studena těsto kynuté za studena vlcnovske kolacky recept recept na vlčnovské kolače svatební koláče recept recept těsto na koláče kynuté v lednici převalované svatební koláče tvarohovy kolac za studena recept na vlčnovské koláčky

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít