Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláče za studena

Typické moučníky vhodné na slavnostní příležitosti se připravují poměrně zdlouhavě díky odpočinku těsta v chladu. Ovšem čekání na dobře prokynuté těsto se vrátí v úžasné chuti a vláčnosti upečených a drobenkou ozdobených koláčků.

Hodnocení receptu je 5,0 (109×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 122 min Doba tepelné úpravy: 8 min bez doby kynutí a odležení

130 min (122 min příprava + 8 min tepelná úprava, bez doby kynutí a odležení)

24. 1. 2011 21:07

Suroviny pro 100 kusů

100 kusů

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie46 988 kJ / 11 230 kcal
Bílkoviny320,36 g
Tuky614,99 g
Vláknina41,24 g
Cholesterol 3,52 g
Sodík 1,22 g
Sůl2,47 g
Sacharidy1 082,90 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept mám od sestry už léta, nejsem odborník na převalovaná těsta, proto dělám toto a vždy se povede. Nebojte se, že těsto nenakyne, nakyne. Koláče jsou vláčné, neosychají, teda pokud by na to měly zrovna čas.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Pustějovská

17. 1. 2016 14:51

1/2 kg polohrubé mouky ,1 vejce+1 žloutek,nastrouhat na struhadle 1 ztužený tuk omega 250 gr ,kvásek 1 kostka kvasnic do 2 dcl mléka a 8 kostek cukru.Všechno 1/2 hodiny propracovat rukama a můžeme hned dělat svatební koláčky ze slovácka.Dovnitř tvaroh,do důlku povidla ochucené rumem a citronovou kůrou, na vrch posýpku. Do tvarohu žloutek vanilkový cukr,mletý cukr a citronová šťává.Výborné neoschnou vydrží i týden ,z 1 dávky je jich 60 ks Mám od maminky z jižní moravy.:-D

Nadja Nadja

15. 12. 2015 02:29

Mirka: mám téměř shodný recept, až na ten olej - a těsto je OK
500 g mouky polohrubé
500 g mouky hladké
80 g droždí – kvásek
1 bal.cukru vanilkového
100 g cukru
necelý 1/2 l mléka vlažného
2 ks vejce
250 g másla rozpuštěného
2 PL sádla
sůl
citr kůra
--------------

Mirka

14. 12. 2015 20:43

Tak jsem ještě rychle pohledala v receptech, protože dotyčná spolužačka, která má ten tajný recept na koláče, mi jednou příležitostně nadiktovala z hlavy její recept, který si sama namyslela. Údajně jednodušší a chuťově moc dobrý. Měla mně přijet návštěva od Mariánek, tak jsem si řekla, že ho vyzkouším, když je dobrý. Moje nervy - já měla těsto jak na palačinky, Jarka na telefonu nebyla, tak jsem přidávala mouku a mouku, až těsto bylo jakž takž. Ale špatně kynulo a konzistence byla jiná, než na jakou jsem byla zvyklá. Šly na mě mrákoty, infarkt a mrtvice dohromady. Těsto špatně kynulo a konzistence byla jiná, než na jakou jsem byla zvyklá. Koláče byly fakt dobré, ale některé vzhledově jak placky a ten zbytek trochu lepší. Až jsem se vzpamatovala, tak za pár dnů jsem ji telefonicky dostihla a ptala se, cože mi to dala za recept a těsto popsala i celou anabázi. Její reakce - "fáákt? No víš, já ich dělám od oka, enom sem si myslela, že by to tak nejak mohlo byt." No - některé ženy to mají v oku a ruce, což já moc neumím. Navíc mi nedocvaklo, že když přidám mouku, musím přidat i kvasnice. Přidala jsem pouze trochu soli, cukru a rumu. Ale chystám se, že si gramáž surovin upravím a budu zapisovat kolik čeho dávám. Recept je takový jak jsem ho dostala a jestli si ho chce některá žena příležitostně vymazlit a pohrát si, tak má možnost. Chystám se na to také, protože chuť byla extrémně dobrá.

1/2 l mléka
1 kg polohr.mouky
6 žloutků
1 máslo
1 PL sádla
3 dcl oleje
2 kostky droždí
15 dkg cukru (používáme krystal)
1 PL soli
nastrouhaná citr. kůra z 1 citronu
3-4 PL rumu

Upozorňuji, že olej se nesmí do těsta nalít, ale postupně přidávat, i když si myslím, množství neodpovídá, řekla bych, že je ho méně. No třeba si některá časem troufne a objeví se tu nový, výborný recept na koláče. ;-)

Mirka

14. 12. 2015 14:54

Děvčata, zdravím vás všechny a dívám se, že jsem probudila zvědavost s tuky. Takže se dává máslo, olej, ztužený tuk a vepřové vnitřní sádlo (samozřejmě vypečené) - to je to, co si i my někteří nosíme sebou, špatně se ohýbáme a chlapi si nedohlídnou kvůli němu na pinďourka :-D . To jenom kdyby to nebylo někomu jasné. Recept bych dala k dobru, ale nemám ho. Je to starý rodinný recept, který se generačně dovedl k dokonalosti a který se samozřejmě hlídá. Mám jenom to štěstí, že spolužačka ze základky patří k rodině, recept podědila a my ostatní chodíme už k hotovému těstu a dál s ním pracujeme. Když jsem se jednou ptala, co tam všechno dává, tak mávla rukou a řekla - děvčičko, táám je věcí... Vím, že používá všechny 3 mouky, hrubou, výběrovou polohrubou a hladkou speciál. Hafo vajec, rum, citronovou kůru - což my všechny, ale poměry a další ingredience jsou mi neznámé. Její maminka je dělala na prakticky všechny rodinné i jiné slavnosti u nás na vesnici a okolí. Kdo neměl koláče od tetičky Janoškovej, tak bylo po radosti pro stolovníky. No, někdo umí... Jinak u nás není zvykem dávat kus duše nahoru, na koláč, ale protože tvarohové a povidlové jsou kulaté, tak se rozlišují tím, že u povidlových se tupým koncem tužky "prorazí" před pečením na hotovém koláči nahoře malý otvor. Ořechové jsou ve tvaru rohlíčku a makové podlouhlé a nůžkami se nastříhá hřebínek - asi 4x se střihne, podle velikosti. Takže děvčata, zkoušejte, vymýšlejte a zdokonalujte - výsledek někdy stojí za to a odměnou bývá blažený výraz jedlíků.
Protože se blíží Vánoce, tak přeji vám všem pohodové svátky vánoční a moc dobrých receptů v novém roce. :-)

Nadja Nadja

12. 12. 2015 18:21

maris: také mě to napadlo, ale obvykle hledám co použiji na poslední chvíli, když už mám kuličky těsta na plechu a na vaření vajíčka už není čas.;-)

magdalenka magdalenka

12. 12. 2015 15:50

Ja používa vrchnák od PET fliaš...trojdecovú zavriem, aby sa mi lepšie držala a tým vrchnákom robím priehlbiny.

zizala zizala (moderátorka)

12. 12. 2015 12:40

My jsme doma dělali důlek ranečkem z mouky - trošku mouky zavázat do čistého plátna :-) Po tchýni jsem zdědila závažíčko, takže už taky používám to.

maris maris

12. 12. 2015 12:26

Nadja: a proč si to vajíčko neuvaříš natvrdo ?;-):-))

Nadja Nadja

12. 12. 2015 12:20

senky: já mám staré váhy, kde tato závaží používám - a jsou daleko přesnější, než jakékoliv jiné, snad kromě digi.
Náprstek je také fajn. U větších koláčků používám na vytlačování vajíčko, ale musím dávat pozor, abych ho nerozbila.

senky senky

12. 12. 2015 09:55

Nadja: jednodeko, dvoudeko :-D takové kvichtíky mám po babičce schované, mamka dělala náprstkem ;-) do mouky, do koláčku, do mouky, do koláčku .....

casino casino

11. 12. 2015 22:19

Mi se líbí jak to Mirka: píše:-D
A ten 4. tuk?
No, přeci lůůůj;-)

Nadja Nadja

11. 12. 2015 21:22

senky: teď už také dělám větší, důlkové, tak 3 - 4 cm v průměru, ale byly doby, kdy jsem dělala malinkaté, že důlky jsem musela vytlačovat jednodekem, dvoudeko už bylo moc velké.
A také občas, když už mám dost dělání malých koláčků, tak udělám ze zbytku těsta jeden nebo dva velké a mám hotovo.

senky senky

11. 12. 2015 20:48

Nadja: přesně :yes::yes: dnes plánuji oslavu 50tin a už teď vím, že si je nechám upéct, přesně jak píšeš, mám dost, když dělám nanejvýš z kila a to je dělám jak menší dlaň, ze svatebních by mě trefilo :-D:-D

Nadja Nadja

11. 12. 2015 20:35

senky: ale čím víc bab, tím víc koláčů - třeba na pouť či posvícení.
Já vím, když se ženil syn, tak jsme byly čtyři, dělaly jsme celé odpoledne a měly jsme toho plné kecky - a to jsem byla podstatně mladší! Teď peču už jen na pouť, a to z půl kila mouky a bohatě mi to stačí.

Nadja Nadja

11. 12. 2015 20:26

cathleen: je to možné, snad se Mirka ozve.;-)

1 2 3 4 5 10

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: koláčky za studena koláče kolac vlčnovské koláče kynuté těsto za studena koláče kynuté za studena převalovane kolače vlčnovské koláčky koláče kynuté v lednici převalované svatební koláče recept jak se dělá kvásek koláčky kynuté za studena těsto kynuté za studena vlcnovske kolacky recept recept na vlčnovské kolače svatební koláče recept recept těsto na koláče kynuté v lednici převalované svatební koláče tvarohovy kolac za studena kynuté koláče za studena

Suroviny: mouka hladká, cukr moučkový, máslo, vejce, mléko, droždí čerstvé, sůl, vejce, mouka hladká, tvaroh, vejce, cukr, pudink vanilkový, rozinky, povidla švestková, máslo, cukr moučkový, mouka polohrubá

TopRecepty.cz

Koláče za studena

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jnjW