

Řecká lasagne pastitsio
Suroviny 4-6 porcí
- 1/3 hrníčku olivového oleje
- 500 g mletého hovězího masa (tradičně jehněčí, ale použili jsme hovězí)
- 1 nakrájená cibule
- 1/2 hrníčku suchého bílého vína
- 2/3 hrníčku rajčat ve vlastní šťávě
- 1 1/2 pl nasekané čerstvé petrželové natě
- 1/3 cl mletého muškátového oříšku
- 1/2 cl mleté skořice
- 1 hrnek parmazánu tvrdého aromatického sýru (tradičně Kefalotyri ked najdete)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- cca 2 pl strouhanky
- 400 g špaget Macaroni nebo Penne (neměli jsme, tak jsme dali silnější špagety)
- 2 bílky
- 1/3 hrníčku neslaného másla
- Bešamelová omáčka:
- 1/2 hrníčku neslaného másla
- 1/2 hrníčku mouky
- 2 hrnky teplého mléka
- (2 žloutky zlehka vyšlehané)
- špetka muškátového oříšku
- sůl podle chuti
Postup přípravy receptu
Větší pánev rozehřejeme, přidáme mleté maso a pečeme a mícháme pokud nezmění barvu cca. 5 minut. Přidáme nakrájenou cibuli, dokud nezůstane průsvitná cca 5 minut.
Podlijeme vínem, ochutíme solí a pepřem a dusíme cca 10 minut na nízkém plameni. Do druhého většího hrnce si dáme vařit těstoviny (tradičně by měly být duté jako penne) podle návodu s troškou soli. Těstoviny zcedíme a trochu ochladíme pod studenou vodou, aby se nám dál nevařilo.
Máslo dáme roztát a zalijeme jim těstoviny, které jsme dali nazpět do hrnce, kde jsme vařili a vmícháme 2 lžíce strouhanky přidáme zlehka vyšlehané bílky, nastrouhaný sýr a opatrně promícháme abychom nezlámali těstoviny.
Vytřeme olejem dno a boky zapékací misky a položíme půlku těstovin. Přidáme masovou nádivku a zarovnáme. Nahoru rozprostřeme zbytek těstovin a zarovnáme. Troubu si předehřejeme na cca 180°C.
Bešamelová omáčka: máslo si rozpustíme na pánvi a vmícháme mouku a vytvoříme hladkou jíšku, povaříme 1 minutu, ale aby nám nezhnědla. Přidáváme po troskách zahřáté mléko za stálého míchání. Trochu podusíme na velmi nízkém plameni pokud nezahustí ale nevaříme.
Odložíme z plamene a přimícháme utřené žloutky s troškou muškátového oříšku. Bešamel je hustší než omáčka, ale řidší než puding.
Bešamelem zalijeme těstoviny, posypeme zbytkem nastrouhaného sýru a dáme do trouby na cca 45 minut, dokud není vrch pěkně upečený dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Toto je stary dedinsky recept ja ho mam od susedov a ako taky je pracny na pripravu a cas, plus kuchyna je zababrana.ALE ? je to velmi dobre lacne jedlo perfektna zimna vecera ale u nas tiez na druhy den lahko zohriate v mikrovlnke so salatom do roboty ako lahky obed ci desiata.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Řecká lasagne pastitsio
-
Nonya:bylo to moc dobré
+7
-
Bodík letí
, jelikož znám a dělám
ale jehněčí Řeci na pasticio nějak moc nepoužívají.
Tanička, je to jednoduché, zkus to jednou a uvidíš -
Nonya, určitě nic nemaž. Podle mne je to originál, tvé recepty nemají chybu.
-
Tohle je moc zajímavé jídlo :) Měla jsem ho 2x přímo v Řecku - jednou to bylo to nejlepší, co jsem kdy jedla (luxusní restaurace), podruhé (levná restaurace) to chutnalo hůř než "šunkofleky" ze školní jídelny
Asi bych se do toho sama nepouštěla, protože to chce opravdu zkušeného kuchaře.. Každopádně dávám bod :)
-
Nonya, v žádném případě nemaž!, při tak velkém množství receptů zde na Topkách není žádný problém, aby tady byly 2 třeba i stejné recepty. Některé rcpty jsou tady 10x a pořád se přidávají
Nonya, ve vyhledávači nezadávej celé slovo, ale jen část, stačí začátek, nebo kořen slova. -
Nedělej to
Tvůj recept je vymazlený, líbí se mi, byla by ho škoda
-
Dal som to v noci do vyhladavaca nic mi nenaslo mozno to jedno slovicko pasticio -a ja mam pastitsio.
Skontaktujem sa s administratorom nech moje vymaze