Mrkvová bábovka
Jednoduchá, šťavnatá a rychlá bábovka. Mrkev dodá těstu vláčnost a zajímavou strukturu. Sníh z vaječných bílků pak bábovku učiní krásně nadýchanou. Nechte se inspirovat a připravte si sladkou pochoutku ke kávě.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 369 kJ / 4 629 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,29 g |
Tuky | 156,56 g |
Vláknina | 44,00 g |
Cholesterol | 785 mg |
Sodík | 1,28 g |
Sůl | 3,72 g |
Sacharidy | 692,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Formu na bábovku vymažeme nebo tukem a vysypeme hrubou moukou. Včas předehřejeme troubu na 180 °C.
Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme pevný sníh.
Krok 3: Ve větší míse smícháme oba cukry, přidáme žloutky a vyšleháme do pěny. Přidáme olej, mléko a důkladně promícháme.
Krok 4: Odvážíme mouku, k ní přidáme kypřicí prášek a promícháme.
Krok 5: Moučnou směs pomalu přisypáváme do vyšlehané žloutkové pěny. Pořádně promícháme. Následně přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev.
Krok 6: Nakonec pomalu přidáme sníh z bílků a lehce ho vmícháme do mrkvového těsta.
Krok 7: Hotové těsto nalijeme do nachystané bábovkové formy a pečeme při 180 °C asi 30-45 minut (řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou). Stupeň propečení kontrolujeme vpíchnutím špejle. Ta by měla být po vytažení suchá.
Krok 8: Bábovku vyjmeme z trouby a necháme ve formě ještě chvíli odpočívat. Poté vyklopíme a necháme vychladnout.
Krok 9: Před podáváním můžeme pocukrovat.
Zveřejněno 13. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mrkvová bábovka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QNLZ
Moje poznámka
Mrkvová bábovka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QNLZ
Nejnovější recepty
Grilovaná cuketa s parmskou šunkou
Přidáno před 4 hodinami
Šťavnatý McChicken burger
Přidáno před 10 hodinami
Krkovička s olivami, nivou a smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Koutníkovská pomazánka s tuňákem
Přidáno 13. 8. 2025 13:48:03
Chilli corne carne po Koutnicku
Přidáno 13. 8. 2025 13:27:02
Hruškové tiramisu
Přidáno 13. 8. 2025 11:00:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pangas v česneku a bylinkách
Jitka488 před 1 hodinou
Přesnídávka jablečná
SidiJita před 1 hodinou
Paprika se sýrem pečená
Ivana64 před 1 hodinou
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
Marek Gloser před 3 hodinami
Brambory pečené v horkovzdušné fritéze
kimlo před 5 hodinami
Zapečený kapr s bramborama a rajčaty
limosek před 6 hodinami
Omáčka nejen na špagety
Merylas před 6 hodinami
Polévka z kadeřávku a mrkve
janickajan před 6 hodinami
Linecký rybízový koláč pod sněhem
Milaxxx před 6 hodinami
Loštický řízek
Slavista62 před 7 hodinami
Tématické fráze:
mrkvová bábovka recept,
recept na mrkvovou bábovku,
recept mrkvová bábovka,
babovka mrkvova,
recepty mrkvová bábovka,
bábovka z mrkve,
mrkvová bábovka, buchta,
mrková bábovka,
mrkvová bábovka bez vajec,
mrkvová bábovka bez cukru,
mrkvová roláda recept,
mrkvové těsto,
mrkovová bábovka,
mrkvovábabovka,
fitness bábovka bez mouky,
mrkvova,
vegan bábovka,
recepty na mrkvovou bábovku,
zdrava babovka,
mrkvová dia buchta
Suroviny:
vejce,
cukr,
mouka polohrubá,
olej,
mléko,
kypřící prášek,
cukr vanilkový,
mrkev,
olej,
mouka hrubá,
cukr moučkový
Komentáře (30)
Hlavička by měla být upravena na 85 min (příprava 25 min, tepelná úprava 60 min).
mrkev jsem strouhala na jemno je to správně???
budu ráda za radu
Zuzka