

Směsné rizoto
Suroviny 8 porcí
- 400 g krůtí křídla (8 ks)
- 700 g krůtí krky (2 ks)
- 1 vepřová konzerva
- 1/2 hrnku rýže
- 1 l krůtí vývar
- 1 kostka kuřecí bujón
- 2 cibule (středně velké)
- 1 palice česneku
- lžíce másla
- olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Maso:Křídla a krky opláchneme studenou vodou a očistíme. Do tlakového hrnce dáme asi litr vody, kostku bujónu, sůl a uvedeme k varu.
Vkládáme připravené maso, zavřeme a vaříme 1 hodinu od foukání. Pak vypneme, necháme dojít, otevřeme tlakáč a maso vyjmeme do misky.
Až maso trochu prochladne, tak ho obereme z kostí (já jsem si maso připravil den předem, takže šlo po vychladnutí do lednice).
Oloupeme dvě cibule a nakrájíme nadrobno. Maso nakrájíme na proužky a kostičky, studené se lépe krájí.
Cibuli orestujeme dozlatova na oleji nebo sádle a pak přidáme nakrájené maso. Chvíli podusíme (pokud máme rádi rizoto vláčnější můžeme ještě podlít trochou vývaru) a přidáme vepřovou konzervu.
Vše ještě promícháme, podle potřeby dosolíme a opepříme a masovou část máme připravenou.
Rýže: Odměřené množství rýže propláchneme napřed teplou a pak studenou vodou a necháme okapat.
Oloupané stroužky česneku rozmáčkneme tlakem dlaně pod plochou nože a nasekáme. Takto připravený česnek krátce orestujeme na másle.
Přidáme rýži a také ji krátce orestujeme.
Pak zalijem dvojnásobným množstvím horkého vývaru, posolíme (pozor, opatrně, vývar je už slaný) a vaříme podle návodu na obalu rýže (já 13 minut).
Nakonec vymačkáme šťávu z půlky citronu, zamícháme a necháme v horkém hrnci pod pokličkou dojít – vsákne se ještě zbytek tekutiny.
Obě horké čási sloučíme a promícháme – homogenizujeme.
Poznámka od kuchařky
Pokud se vám podaří koupit kvalitní vepřovou konzervu, tak ta celý pokrm chuťově zvedne. Krůtí maso má také svou specifickou chuť a zejména vůni. Při servírování dáváme na rizoto ještě strouhaný tvrdý sýr a jako přílohu kyselé sterilované okurky. Já osobně preferuji křídla, protože na nich je taková ta dobrá kůžička. Tím pádem to ale moc dietní pokrm není.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Směsné rizoto
-
Dělávám podobně,ale jen z krůtích krků,konzervy a přidávám již zde zmíněnou zeleninu
Je to príma bašta za další plusík+
-
Podobné rizoto dělávala moje mamka z hovězí konzervy /tenkrát chutnala jako maso i to vypadalo jako maso/ , též pro změnu bez zeleniny. Základem bylo poměrně dost podušené cibule na špeku , rýže a již zmiňovaná hovězí konzerva , sůl, pepř a
V nejbližší době určitě zkusím -
líbí se mi i toto rizoto,ale též bych asi přidala trochu zeleniny
-
-
Jo ani já kůži nemusím, ale přidala bych tam např. hrášek sterilovaný a nebo něco červenýho, aby se to trošku oživilo barevně
-
Jo, tohle bych mohl. Akorát dcera by nesnesla tu kůži... Dokáže vyoperovat tučné i z kuřecích prsou...