Lafeta

Polévky Doba přípravy: 30 minút 11 názorů

Polévky Doba přípravy: 30 minút 11 názorů

Suroviny 6 porcí

500 g brambor
4 zrnka pepře
1/2 lžičky kmínu
1 cibule
sůl
1 kostka masového bujónu
1 stroužek česneku
150 g slaniny
1 lžíce hladké mouky
mletá červená paprika
1 vejce
petrželka
Halušky:
3 brambory
sůl
polohrubá mouka (množství dle potřeby)

Postup přípravy receptu

  1. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na štvrťky, uvaríme vo vode s čiernym korením, rascou, celou cibuľou a soľou.

  2. Keď sú zemiaky mäkké, cibuľu vyberieme a zemiaky popučíme. Dolejeme vriacou vodou na potrebné množstvo, pridáme bujón masový, prelisovaný cesnak. Necháme zovrieť.

  3. Slaninu narežeme na kocky, upražíme na škvarky a tie vyberieme z tuku.

  4. K masti pridáme hladkú múku, mletú papriku, dobre rozmiešame a pridáme do polievky. Povaríme 10 minút.

  5. Polievku odstavíme z ohňa a vlejeme do nej za stáleho miešania 1 dobre rozšľahané vajíčko.

  6. Polievku dáme do tanierov, do stredu dáme klasické zemiakové halušky, posypeme škvarkami a sekanou petržlenovou vňaťou.

  7. Halušky : Zemiaky nastrúhame, pridáme soľ a múku, aby sme dostali hustejšie cesto. Halušky sádžeme do osolenej vriacej vody. Keď vyplávu, sú uvarené. Scedíme.

Poznámka od kuchařky

Môžeme podávať i ako samostatné jedlo, vtedy dáme halušiek trošku viac. Polievka nemá byť vodnatá, má byť hustejšia.

Recept je zo Života.

Komentáře k receptu Lafeta

  • chevy chevy

    Jaj, ale toto vypadá zajímavě, to určo mýmu pojede:-p:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (autorka receptu)

    Helča42: :-D:-D:-D Ja viem, čo je lafeta, a určite aj iní :-D:-D:-D Asi netreba citovať Wikipédiu :-D:-D:-D
    Tá polievka je proste ako základ, ako delo, tak preto...ale je to nárečový výraz pre túto polievku, a nemusí to s tým vôbec súvisieť.
    vseumel, spagetka to vyjadrila presne :-D popučiť = pomačkať použiť "šťouchadlo", je to na jednej z fotiek ;-) Nemáš sa za čo ospravedlňovať, ak niečo človek nevie, tak sa spýta, nie ? ;-)

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    :-p:-p vyzkouším :yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    vseumel: nejsem autorka, ale mělo by to znamenat, že pomačkáme brambory šťouchadlem. Teri, mám pravdu? ;-), jinak :-p:yes:

    Odpovědět

  • vseumel vseumel

    Vypadá to slibně !:yes: Jen jeden malý dotaz, a za svou neznalost se omlouvám, co znamená ... a zemiaky POPUČÍME ?

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    :-K:yes::-K:yes: polévka, to je moje:-O;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • Bibinka Bibinka

    Tejajko, docela zajímavá polévka a jak my jsme polévkoví, tak jí budu muset vyzkoušet a tobě dávám 4.bod:yes:

    Odpovědět

  • Helča42 Helča42(neregistrovaný)

    Tejajo, proč název lafeta? Lafeta je zařízení pro upevnění nějaké zbraně za účelem zvýšení její stability.Souvisí to nějak? Ale tvá polévka vypadá lákavě, jsou v ní samé dobré ingredience.Uvařím hned zítra.

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    :-Ktejaja zajmavá polévka:yes::yes:+1:yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Parádní polévka, stojí za vyzkoušení;-);-);-)

    Odpovědět

Tématické fráze: polievka lefeta recept jedlo lafeta halusky z lefetou polévka lafeta upevnění hrášku omáčka lafeta lafeta polievka polievka lafeta leffeta