Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňová polévka

Dýňová polévka neodmyslitelně patří k podzimu a zimě, kdy je této zeleniny dostatek. Využití dýně na polévku je velmi rozšířené a získává si větší a větší oblibu. Polévka je jednoduchá a chutná, navíc v sychravých dnech příjemně zahřeje.

Hodnocení receptu je 5,0 (45×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava)

26. 10. 2011 20:16

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Nutriční hodnoty

Energie1 489 kJ / 356 kcal
Bílkoviny3,58 g
Tuky30,20 g
Vláknina0,97 g
Cholesterol 100 mg
Sodík 47 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy16,97 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Může se stát, že když budete mít větší dýni, tak po přidání jíšky může polévka hodně zhoustnout, přidejte trochu vody, aby se naředila.

Nejlepší je, když se koření do druhého dne pěkně rozleží, pak pěkně štípe.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Věra

15. 8. 2015 08:36

Mouka smíchaná s vodou není jíška..:-O

jozef

16. 9. 2014 20:36

Dnes jsme si ji s dcerou uvařili z dýně hokkaidó, nic lepšího už jsem dlouho nejedl. Díky za recept:-p

kakatko kakatko

15. 9. 2014 19:05

Díky, je naprosto dokonalá :yes: Nezahušťovala jsem jíškou, měla jsem hodně dýně, takže hustá byla dost a přidala jsem i ten česnek. Co jsem nedala byl bujón, protože mi došel a obchod už je zavřený, ale i tak je skvělá!!!

Marcela

26. 8. 2014 19:11

Polévka nemá chybu! Je vynikající. Jsem potěšená, že lidé začínají přemýšlet trochu zdravěji a nekončí jen u točeného salámu nebo tlačenky z papíru;-)www.toprecepty.cz

barmarcela

21. 8. 2014 13:25

:yes::yes::yes:

miška

28. 10. 2013 11:23

Dýňová polévka je fantastická, navíc dýně je děsně zdravá ačkoli je dost opomíjená.Takže až budete dlabat dýně na Halloween nezapomeňte si koupit jednu i na nějaký dýňový receptík:-)

Jana Žáčková

19. 10. 2013 17:10

To je tak lahodná polévka, dala jsem hřebíček a skořici, příště dám česnek, díky za recept Jana:-)):yes:

posuk

27. 9. 2013 20:06

:-p výborná říkám výborná a ma druha nejoblíbenější:yes::-*

badak badak

26. 3. 2013 20:03

Jen malý koment: asi nejchutnější polévka je právě z purpurové "Hokkaidó", která navíc v dobrých podmínkách vydrží i přes rok skladování. Má totiž mimořádně pevnou a tvrdou slupku, přitom ji není třeba loupat, protože po odstranění vnitřku a semínek a pokrájení na větší kousky se při vaření po chvíli téměř rozplyne a po rozmixování o ní nevíte. Není dobrý nápad polévku nastavovat moukou a ani bramborou. Chuť polévky je výborná tak jak je sama, v Ásii ji nejčastěji dělají jen s trochou voňavého koření (skořice, dva hřebíčky, trochu muškátu) nebo v mírně výraznější formě ještě se dvěma česneky a trochou zázvoru. Vaří se ve slepičím bujónu a v hotelu na severu Sulavesi do ní po rozmixování až u stolu přidávali pevně ušlehanou smetanovou šlehačku, asi 1/4 objemu polévky. Jednak horkou polévku ochladila na poživatelnou teplotu, jednak zjemnila chuť a udělala z polévky delikatesu!

kaki

3. 2. 2013 11:55

uz sem skousela je to vyborné :yes: :-D

eča

24. 11. 2012 09:48

Lenka.S13:
ano,dýňová je super..

já dělám nej.. omáčku - cibuli do zlata,2 lžíce cukru,zkaramelizovat,přidat nakrájenou dýni nebo cuketu,lehce opéct,zalít vodou a dusit do měkka.Přidávám 2-3 lžičky ster.ananasu i se šťávou a povařím. Měkké rozmixuji,zahustím ještě šlehačkou.Sůl ,pepř a nastrouhám muškatový oříšek.Není třeba zahušťovat moukou.Nadbytek dávám na kostky do mražáku a máme i na zimu. Jako přílohu brambory,vajíčko na tvrdo,hovězí vařené,nebo jen s bramborem. dobrou chuť

Lenka.S13

23. 11. 2012 17:48

Děkuji všem za komentáře.:-K
Jen pro zajímavost ten to recept jsem náhodou vymyslela když mi bulo cca 14,5 let. A od té doby doma chutná i když je zahuštěná moukou.:-))

Veronika

23. 11. 2012 15:18

A kdo má málo dýně a chce polívku nadstavit,tak použijte brambor,který taky rozmixujete a polévka se zahustí :yes:

Veronika

23. 11. 2012 15:16

Proč zahušťovat?:-// Pokud nechcete používat mouku,tak k vaření na kilo dýně je 750ml vody.Pak budete mít krém a nemusíte nic zahušťovat,mouka tomu jen kazí chuť:-! tak ať se daří ;-)

pafi82 pafi82

4. 11. 2012 13:50

polévka je výbornáááááááá :)

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: dýňová polévka dynova polevka recept dínová polévka recept na dýňovou polévku recept dýňová polévka polévka dýnová dynova polivka top recepty dýňová polévka recepty dýnová polévka vynikající dýňová polévka dynova nejlepsi dynova polevka dýňová polévka apetit dýňová polévka recepty top recepty - dýnová polévka dinova polévka recept dýňová polévka s kari dýnová polévka top recept hokaidová polevka dynovapolevka

Suroviny: dýně, vývar zeleninový, smetana ke šlehání, mouka hladká, voda, sůl, pepř mletý, koření kari, chilli, květ muškátový, bylinky

TopRecepty.cz

Dýňová polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jO5P