Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jelení kýta na smetaně

Jste milovníci zvěřiny? Křehká a voňavá jelení kýta, jemná smetanová omáčka, nadýchaný knedlík a lžička brusinek vykouzlí úsměv na tváři celé rodině a ohromí všechny vaše blízké. Na tenhle pokrm jen tak nezapomenete.

Hodnocení receptu je 4,7 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bahula Bahula

Středně náročný

Doba přípravy 175 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 130 min bez doby marinování masa

175 min (45 min příprava + 130 min tepelná úprava, bez doby marinování masa)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 639 kJ /
3 977 kcal
Bílkoviny148,60 g
Tuky326,50 g
Vláknina35,29 g
Cholesterol 412 mg
Sodík 2,60 g
Sůl6,28 g
Sacharidy70,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jelení kýtu omyjeme, osušíme a odblaníme. Krok 2: Bobkový list, nové koření, jalovec a pepř rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s olejem a přidáme šťávu z půlky citronu. Krok 3: Připravené maso dáme do kastrůlku s poklicí, zalijeme marinádou a necháme asi tři dny odležet. Maso alespoň 2x za den obrátíme. Krok 4: Maso vyjmeme, prošpikujeme slaninou a svážeme provázkem do soudečku, aby drželo tvar. Krok 5: Zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo. Krok 6: Cibuli oloupeme a spolu se zbytkem slaniny nakrájíme na kostičky a opečeme na rozehřátém másle. Krok 7: Přidáme maso a ze všech stran orestujeme. Posypeme kořením na divočinu a přendáme do pekáče. Krok 8: Do výpeku dáme nastrouhanou zeleninu, krátce orestujeme a přidáme k masu. Krok 9: Maso poklademe plátky másla a podlijeme vínem. Krok 10: Přikryjeme poklicí a pečeme ve vyhřáté troubě doměkka asi 90 minut (dle stáří zvěřiny). Maso neustále podléváme výpekem a vývarem. Krok 11: Maso vyjmeme a uchováme v teple. Krok 12: Podle potřeby výpek rozředíme vývarem (ale nepřeháníme to). Zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce studené vody, přidáme smetanu a lžíci brusinkové marmelády a provaříme. Krok 13: Omáčku přepasírujeme (případně rozmixujeme ponorným mixerem). Závěrem podle chuti přidáme sůl, citrónovou šťávu a cukr. Krok 14: Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem a brusinkami.

TIP: Výběr nejlepších receptů na knedlíky

Zveřejněno 12. 2. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Jelení kýta na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xn58

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Jelení kýta na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xn58

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Krásná záležitost :-O:yes:,dnes jsem vařila podobně,jen jsem měla daňčí kýtu ,přidávám foto :yes:

Recept vyzkoušen a hodnotím kladně. Uděla jsem však několik změn. Maso bylo jelení plec. Nedávala jsem víno, ale marinovala jsem cca 24 hodin ve větším množství citronové štávy a oleje a většího množstvví oleje. Podlévala jsem hovězím vývarem z kostí a dochucovala rybízovou zavařeninou místo brusinkovou. Jinak, jak píše Bahula, recp je podobný svíčkové, ale přeto jiný díky koření na zvěřinu. Tady doporučuji koření na divočinu od fa Avocado pro menší objem soli.

Coleta: Z uvedeného množství připravíte asi 4 porce, takové jako na obrázku. Pokud nechcete dávat víno, tak nemusíte. Chuť omáčky a masa dělá hlavně koření a brusinky. Víno se přidává, aby omáčka byla pikantnější a maso křehčí. Pro mne by to bez vína nebylo ono:-K:-K:-K

Dobrý den, chci zkusit Váš recept, mám však několik doplňujících dotazů. Vadí chuti, nedám-li do základu to červené víno? Vzhledem k množství bych předpokládala, že nikoliv..Kolik tak porcí je zhruba z tohoto množství? 4? |Je to podobné svíčkové (základ je stejný). Děkuji za odpověď.

Moc bych si u Vás pochutnala Evi:-K:yes:

Krásně připravená bašta:-K+12:yes:

To je opět převeliká krása...:yes::-) Jelena jsem ještě nejedla, ale určitě to bude vynikající.

1974andrea:Tak to Ti závidím, protože u nás je zvěřina zcela výjmečně a taky se po ni hned zaprášilo :-p
Všem děkuji za zájem:-K

Vzhledem k tomu, že mám stále v mrazáku nějakou zvěřinu, tenhle recept je u nás zaběhnutou klasikou. Moc pěkná fotka Evi;-):yes:

Jelena taky nemám;-(, fotky jsou nádherné:-):yes:

:-Knení co dodat jen sehnat toho jelena:yes::yes:+8

Tématické fráze:
jelení kýta na smetaně, jelení kýta, jelení kýta recept, jelen na smetaně, jeleni svičkova na smetaně, jelení kýta recepty, jelení maso na smetaně, jelení na smetaně, svíčková z jelení kýty, jelení maso kýta recepty, daněk na smetaně, danci kyta na smetane, recept na jelení kýtu, jelení svíčková, recept jelení kýta, zvěřina na smetaně, recepty jeleni kyta, recepty z jelení kýty, svíčková na smetaně z jelena, jelení maso kýta recept

Suroviny:
kýta jelení, slanina, bobkový list, jalovec, pepř, koření nové koření, olej, mrkev, petržel, celer, cibule, citron, koření na divočinu, víno červené, smetana ke šlehání, mouka hladká, marmeláda brusinková, vývar masový, cukr krystal, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu