Máslový mazanec
Mazanec (dříve zvaný také pomazanec nebo velikonoční svěcenec) by neměl o Velikonocích chybět na žádném svátečním stole. Mazanec upečený podle tohoto receptu krásně voní máslem a můžete ho ozvláštnit přidáním kandovaného ovoce do těsta.
Suroviny pro 1 kus
1 větší nebo 2 malé
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 765 kJ / 3 529 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 80,92 g |
Tuky | 133,10 g |
Vláknina | 18,51 g |
Cholesterol | 1,17 g |
Sodík | 178 mg |
Sůl | 0,40 g |
Sacharidy | 492,61 g |
Postup přípravy
Krok 1: Těsto uděláme v domácí pekárně (lze připravit i bez pekárny).
Krok 2: Vše mimo rozinek dáme do pekárny, nejprve tekuté ingredience a pak suché. Nakonec nahoru rozdrobíme droždí. Zapneme program Těsto a po zaznění signálu přidáme rozinky.
Krok 3: Po ukončení programu vykynuté těsto přendáme na vál.
Krok 4: Těsto na vále vypracujeme do tvaru bochánku. Těsto ale můžeme rozdělit na dva díly a vypracovat dva menší mazance.
Krok 5: Přendáme na plech s pečicím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě cca 30 minut kynout.
Krok 6: Pak prostředek mazance nastřihneme nůžkami do křížku a potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem. Na povrchu posypeme mandlovými lupínky.
Krok 7: Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a dva menší mazance pečeme cca 30-35 minut. Pokud máme jeden velký mazanec, tak pečeme déle. Propečenost vyzkoušíme vpichem špejle.
Zveřejněno 7. 4. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Máslový mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QvyM
Moje poznámka
Máslový mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QvyM
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 4 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 5 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 5 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 5 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 5 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 6 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 7 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 9 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 10 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 10 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 11 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 11 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 11 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 12 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 13 hodinami
Tématické fráze:
máslový mazanec,
nejlepší máslový mazanec,
máslový mazanec - recepty,
máslový mazanec recept,
mazanec máslový,
recept na máslový mazanec,
máslový velikonoční mazanec,
velikonocni mazanec maslovy,
domácí máslový mazanec,
jak se dělá mazanec,
mazanec recept,
recept na mazanec,
velikonoční máslový mazanec,
velikonoční máslový mazanec recept,
velikonoční mazanec top recepty,
velikonoční mazanec recept,
recept na výborný mazanec,
recept maslovy mazanec,
maslovi mazanec,
kynutý máslový mazanec
Suroviny:
mléko,
žloutek,
mouka polohrubá,
máslo,
sůl,
droždí čerstvé,
cukr,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
rozinky,
žloutek,
mléko,
lupínky mandlové
Komentáře (30)
Dekuji za inspiraci!!!!!!!!!!!!!!
Recept vypadá úžasně asi upeču
Uděluji bodík