Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládový dort potažený marcipánem

Chcete potěšit své blízké vlastnoručně vyrobeným narozeninovým dortem? Možná to není tak složité, jak by se mohlo zdát. A místo drahé a často nedobré potahovací hmoty si můžete z několika běžných surovin připravit vlastní marcipán. Ti odvážnější z něj pak mohou zkusit vytvořit růžičky.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kedlubna kedlubna

Náročný

Doba přípravy 170 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 50 min

170 min (120 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

dortová forma o průměru 24-26 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 855 kJ /
6 897 kcal
Bílkoviny156,90 g
Tuky307,65 g
Vláknina29,40 g
Cholesterol 1,81 g
Sodík 1,32 g
Sůl2,90 g
Sacharidy860,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 190 °C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Krok 2: Jako první připravíme korpus. V míse smícháme kakao s moukou. Krok 3: Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Krok 4: Postupně po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku s kakaem. Krok 5: Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, je korpus hotový, pokud se lepí, ale nahoře se připaluje, přikryjeme alobalem. Krok 6: Hotový korpus necháme zcela vychladnout a poté jej jednou vodorovně prořízneme. Krok 7: Smícháme vodu s rumem a vanilkovým cukrem a řeznou stranu obou plátů korpusu touto směsí potřeme. Krok 8: Na krém odvážíme 30 g másla a společně s moukou z něj uvaříme světlou jíšku. Zředíme mlékem a uvaříme na kaši. Za občasného míchání necháme vychladnout. Krok 9: Zbylých 120 g másla ušleháme s cukrem do pěny a postupně po lžících zašleháme vychladlou kaši. Krok 10: Čokoládu rozehřejeme v mikrovlnce, nebo vodní lázni a necháme chvíli zchladnout. Po lžičkách ji pak zašleháme do krému. Krok 11: Spodní plát korpusu natřeme vrstvou rybízového džemu a čokoládovým krémem, přikryjeme druhým plátem. Krémem potřeme i boky a povrch dortu. Dáme ztuhnout do ledničky. Nejlépe do druhého dne. Krok 12: Cukr i sušené mléko na marcipán musíme důkladně prosít. Přidáme olej, aroma a trochu vody. Krok 13: Zpracujeme nahrubo vařečkou, pak rukou s igelitovou rukavicí, se kterou se pak i hmota pěkně vyleští, aby byla lesklá. Výsledek musí být hustý jak plastelína. Je nutné hmotu důkladně propracovat, jinak ztvrdne. Krok 14: Vodu přidáváme velmi opatrně. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a sušené mléko. Půl napůl. Krok 15: Na barvení marcipánu můžeme použít potravinářské barvivo v prášku. Marcipán na potáhnutí dortu vyválíme mezi igelitem, igelit sundáme a opatrně přeneseme na dort. Namočenýma rukama uhladíme a okraje opatrně ořízneme ostrým nožem. Krok 16: Na růžičky vyválíme obarvený marcipán hodně natenko. Vykrajujeme kolečka, lžičkou uhladíme okraje a postupně přidáváme k sobě kolečka, které modelujeme do tvaru růže.

TIP: Moderní zdobení dortů

Zveřejněno 16. 10. 2008

Poznámka autora kedlubna

zdroj - peceni.info.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládový dort potažený marcipánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2wM

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládový dort potažený marcipánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2wM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (95)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Marcipán úspěšně odzkoušen už po 3:-D:-K Malej mi ho tady furt ujídá

Tak dort vyzkoušen a celkem se vydařil...včetně růžiček:-K
Ale přiznávám, že marcipánové růžičky až na několikátý pokus:)Hodně pomohl online kurz zdobení dortů, kde je i pěkný video návod na růžičky. Více o kurzu zde http://www.mini-kurzy.cz/zdobeni-dortu-se-uz-nemus.... Pro začátečníky jako jsem já určitě super

Míša:
Ano Míšo, když chcete mít marcipán třeba červený stačí přidat gelové potravinářské barvivo...teda aspoň mně se osvědčilo

Tomáš Čechák: tento korpus používám standardně a jen jednou se nepovedl - a to mou vinou... tady máte podrobný postup, který jsem sem kdysi vložila http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej...

Na rcp se mi líbí, že do těsta není cpán PDP:yes:

Tomáš Čechák:
Tady to tak chodí..., to si zvyknete, ááá nééébo nezvyknete;-)
Možná vám, dnes ve Štědrý den, některá hvězda odpoví, že každá(ý) trouba peče jinak. Jj peče, ale je to jen takové klišé... Zde +/- 10°C nic neznamená:-))
Asi jste měl málo vyšlehaný sníh. Já bych šlehal chvilku samotné (nahřáté) bílky (bez soli), pak přidal 1PL krystalu, pak šlehal dohusta, pak s cukrem do špiček.
Žloutky a mouku vmíchat opatrně, jak stojí psáno v rcp.
... ááá ještě se říká, že se s těstem naplněnou formou má zacházet šetrně... No, předpokládám, že jste s ní naschvál nemlátil:-D

Tomáš Čechák 23. 12. 2014 22:59
Dobrý den, mohl by zde někdo konečně odpovědět nám, komu těsto podle tohoto předpisu v troubě nevzešlo a zůstala z něj jen vysušená placka, a poradit v čem to vězí? Milé kuchařinky, ta sebestředná chlubení a vzájemné plácání se po ramenou nám lůzrům rodu mužského i ženského fakt moc nepomůžou.

a když bych chtěla marcipán mít třeba červený, stačí jen přidat barvivo? :-)

Kateřina,15 7. 6. 2013 09:55
Můj první dort který jsem dnes dělala mému příteli k 15. narozeninám :D není takový jako na fotkách ale myslím,že na můj první dort ještě s marcipánem se mi vcelku povedl :D děkuji za super recept :-K

Ahoj: Kdekoliv- mají ho v každých potravinách- např. Laktino- kupuji polotučné :-)

Mohu se zeptat kde seženu sušené mléko? :-)

Tak dnes jsem upekla korpus,na něj mám tedy jiný recept,ale z tohoto receptu jsem použila krém a marcipán.Krém dobrý,ale marcipán mám strach jestli mi do zítra v lednici neztvrdne:-?Přijde mi dost tuhý.No,uvidim kdyžtak ho nahřeju v mikrovlnce a uvidíme.Bude to můj druhý dort,ale první z marcipánu.:-))

Nevím z čeho sou dělané ty dorty na fotkách ale já podle tohoto receptu mám placku!! nevím jestli to děláte z trojtých dávek nebo co ale mě to vyskočilo tak na 2cm... spíš mi příjde že ste tu zapoměla dopsat kypřící prášek :-S takže zítra budu muset dělat dort znova a asi se podívám po jiném receptu:-!

Ted mám dort v troube a vůbec nestoupá :/ :/ :/ ;-(

Dobrý den, můj první dort s marcipánem. Moc dobrý, akurát ještě to chce popracovat ten marcipán.:-)

Tématické fráze:
marcipánové dětské dorty fotogalerie, cokoladovy dort, marcipán recept, jak pracovat s marcipánem, cokoladovy dort recept, marcipánové dětské dorty recepty a návody, marcipánové dorty k narozeninám, recepty na dorty k narozeninam, dorti, zdobení dortů fotogalerie, marcipanove dorty, barvení marcipánu, marcipánový dort recept, marcipánové figurky na dorty, recept na marcipán, marcipánové dorty fotogalerie, dorty k narozeninám fotogalerie, dvoupatrový potahovaný dort postup, marcipánový dort, dorty k narozeninam foto

Suroviny:
vejce, cukr krupice, kakao, mouka hladká, olej, máslo, mouka hrubá, máslo, cukr moučkový, mléko, mouka hladká, čokoláda hořká, rum, voda, cukr vanilkový, džem rybízová, mléko sušené, cukr moučkový, olej, mandlové aroma, voda, potravinářské barvivo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu