Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušené houby z trouby

Našli jste v lese spoustu hříbků a nevíte co s úrodou? Usušte je v troubě a poté skladujte v zavařovacích sklenicích v chladné a suché místnosti. Budete si tak moci vychutnat hříbková jídla po celý rok.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 740 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 720 min

740 min (20 min příprava + 720 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Hříbky očistíme suchým hadříkem nebo ubrouskem a nakrájíme je na slabé plátky. Krok 2: Na rošt do elektrické trouby položíme pečicí papír a plátky hub na něj rozložíme. Můžeme použít i plech. Krok 3: Troubu vyhřejeme na 50 °C a vložíme do ní rošt s houbami. Troubu necháme asi na 10 cm pootevřenou - pokud se zavírá, zajistíme dvířka vhodným předmětem. Krok 4: Sušíme asi 12 hodin. Usušené houby musí chrastit a lámat se. Krok 5: Uchováváme je v suchu v uzavřené nádobě. K sušeným houbám vložíme jeden bobkový list a kuličku nového koření.

TIP: Jak na krémovou houbovou omáčku?

Zveřejněno 7. 10. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušené houby z trouby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w7Rw

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušené houby z trouby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w7Rw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (39)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Snadné sušení hub.:-K

medmic: Suším taky tak, předsuším venku na vzduchu a dosouším v troubě, je menší spotřeba proudu. Ale to lze jen když je hezké počasí. Kdysi jsem nad starými kamny měla vyrobenou sušárnu - několik pater plechových dírkovaných plat zavěšených na řetízkách. Pak jsme koupili krbová kamna s výměníkem a kouřovod vede přímo vzhůru, takže už nic takového mít nemůžu :-( Je to škoda, sušila jsem tam všechno, bylinky, houby, švestky i jiné ovoce. Teď musím hodně improvizovat :-)

Po dlouhém zkoušení a testování doplňuji, jde to urychlit, když ztratí většinu vody, tak se zvyšuje teplota na šedesát stupňů - více http://www.rady-kutilum.com/suseni-hub-v-troube-77...
jinak dvanáct hodin je podle mě fakt moc, možná je to tím deseticentimetrovým otevřením, stačí jen na tloušťku vařečky, kterou vsuneme do dvířek.
Taky je můžeme podsušit na vzduchu a do trouby zasunout jen na dosušení tak na půl hodiny

U nás je sušení hub velkovýroba - viz přidané foto;-) - jeden den nad kamny ve vysoké vrstvě, tříděné na hřiby a ostatní, druhý den sesypané na míň sít a potom suché houby dávám do d v o u do sebe vložených tmavých mikrotenových pytlů do odpadkového koše, zauzluji a hotovo. Na sklenice si v tom rozsahu opravdu hrát nemohu, zavalily by mne:-D. V těch pytlích vydrží bez úhony roky, musí být ale bezvadně suché a vychladlé.

No, pokud někdo suší houby bez nepropustné podložky (plech, papír) přímo na tělesech topení, pak vlastně provozuje velmi účinný prachový filtr:-D

mně se osvědčilo nasypat do sklenice s usušenými houbami rýži, vydrží dobré i několik let.

Já bych ten elektrotroubový sušící systém zdokonalil: Na rošt položit plech s houbami na peč. papíru, na šíř přes něj položit 2 tyčky (klacky nebo něco, co bude plech přečuhovat), na to další plech s houbami na papíře, 2 klacky,... atd., da capo al fine, co se tam jen plechů vejde (a kolik jich máme v šuplíku pod troubou nebo od sousedů...) Takhle se dá nasušit najednou celej koš! A před to na otevřená dvířka bych postavil el.větrák, co se nám od léta válí na skříni a nechal do trouby fučet vzduch (nucená výměna vzduchu, rychlejší sušení). A ještě se doma pěkně přitopí :-)

Eliza:Elizko,u nás nejsou"lidi"kteří by chodili po hříbkách;-):-D:-Dtak vždy,když se náhodou o nějaký cestou zavadí a už v paneláku funguje ústřední topení,tak to řeším takto:-)A protože těch nasušených bývá opravdu jen velice málo,tak se ani moli,ani nic jiného do toho nestihne pustit;-)
Byl to od Tebe dobrý nápad,tento typ tady přidat:-K:yes:

Anna Kocikova: Aní, děkuji za příspěvek, já jsem právě vůbec nevěděla, jak na to a s dotazem v diskuzi jsem moc neuspěla.

Jinak už jsem k těm houbičkám nacpala kdeco - v podstatě vše podle vašich rad. Děkuji za ně.
Molů se až tak nebojím, ale jednou mi sušené houby nějak "zasmrádly" a po uvaření vůbec nebyly dobré.:-//

Elizko,přidávám pár fotek ze sušení na ústředním topení a další+9:yes:Já takto sušívám(pokud vůbec je co sušit:-D)když je malé množství houbiček.Tentokrát to bylo 5 menších suchohříbků a jeden smrkový.Pokrájené rozložím na ustřižený pruh svačinového papíru,přenesu na ústřední topení a po 24 hodinách,když hezky šustí uložím do uzavíratelné nádobky.
Šenky,nevím,jaký pepř přidává Ivana Ch,ale já,pokud mám větší množství nasušených hříbků,tak prosypávám mletým pepřem.Takto to dělávala i moje prababička:-)Bobkový list dávám do úložných vaků k oblečení(v hřibech jsem ještě nezkusila)a fakt to těm molům asi smrdí,ještě se mi do žádné textilie,ani dek nedostali:-))

Díky za odpovědi :-K dám lístek bobkáče a do šroubovací sklenice(teda spíš skleničky:-D:-D),jiné už nepoužívám a vysaju vzduch VacSy a bude:yes::yes:

magdalenka:Magdi, přesně tak, je to o tom, je dobře uzavřít a pak se tam moli nedostanou. Taky dávám do šroubovacích sklenic;-)

Taky dávám k houbám bobkový list a moly též nemám.:yes:

Tématické fráze:
sušení hub v troubě, jak sušit houby v troube, suseni hub v elektricke troube, jak dlouho sušit houby v troubě, jak sušit houby, sušené houby recepty, sušené houby, jak ususit houby v troube, suseni hribu v troube, sušení hub v el. troubě, jak dlouho varit houby, jak dlouho vařit sušené houby, sušení hub, jak se susi houby, sušené houby recept, dosušení hub v troubě, jak dlouho sušit houby, jak susit hriby v troube, recepty ze sušených hub, jak usušit houby

Suroviny:
houba hřib, pečící papír

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu