

Cheesecake s pomerančem a "svařákovým" želé
Suroviny dortová forma (23cm)
- Korpus:
- 180 g karamelové sušenky Lotus
- 50 g másla
- Náplň:
- 600 g sýr Philadelphia
- 140 g cukru krupice
- 3 celá velká vejce
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 3 kapky pomerančového oleje (nemusí být)
- 2 velké lžíce zakysané smetany
- 10 g hladké mouky
- Želé:
- 1,5-2 dcl svařeného vína (slazeného)
- 3 plátky želatiny (Dr. Oetker)
Postup přípravy receptu
Sušenky rozdrtit a smíchat s rozpuštěným máslem. Na dno formy (vyložené peč. papírem) udusat směs dnem skleničky. Zapéct na 180°C 10 minut.
Vařečkou nebo kvedlačkou smíchat (ne šlehat! aby se nevytvořily bubliny) sýr s cukrem, pak postupně přidávat vejce, pomerančovou šťávu, kůru, zakysanku a mouku. Náplň nalít na korpus a péct v troubě těsně nad plechem s horkou vodou (=zjednodušená varianta vodní lázně) 15 min na 180°C, pak ještě hodinu na 120°C.
Před koncem pečení namočit plátky želatiny do ledové vody (na 10 min), pak zahřát víno (nevařit!), sundat z ohně, vmíchat vymačkanou želatinu (okamžitě se rozpustí) a horké, velmi tekuté želé nalít na horký, právě vytažený cheesecake.
Nechat zchladnout při pokojové teplotě, pak ideálně přes noc (a den) do lednice. Krájet horkým suchým nožem.
Poznámka od kuchařky
http://www.luciedvorakova.blogspot.cz/ (má oblíbená...)
FOTKY jsou tentokrát příšerné, ale co už teď... Pekla jsem na akci a ve chvíli podávání už bylo nějaké to víno i ve mně a nejen v želé... Takže pokud budete mít kdokoli lepší fotky, sem s nimi!! Dobrota je to luxusní a želé navrch efektní ;-)
... o týden později 2. pečení: vína jsem dala tentokrát 2,5 dcl (tedy víc) a bylo doma jen Chianti, takže to není průhledné, ale silnější vrstva je lepší! 3 plátky želatiny stačily.
A HLAVNĚ! Zkusila jsem sýr z Lidlu, za asi poloviční cenu co Phladelphia a je to skvělý, dokonce se to líp krájí!!! Přesný název dodám!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Cheesecake s pomerančem a "svařákovým" želé
-
Anna Kocikova: Uležení alespoň přes noc opravdu doporučuji, lépe se to krájí a vůbec
Pajaska: Lze i bez oleje, přidala bych pak možná trochu kůry a šťávy. Jinak krém je základní cheesecake-origo = nemůže zklamatVyzkoušej určitě, budu ráda!
-
Tak na Lotuskách ujíždím.Ten krém vypadá výtečně,jen nemám olej pomerančový.A to želé je hodně zajímavé,
Celkem bych řekla,že zajímavá kombinace.Chuť svařáku s pomerančovou je vhodná a trochu karamelovo kořeněná k tomu sedí.Ukládám do oblíbených a příležitostně vyzkouším.
-
Kamuš,připravit,jak připravit(i když v mém případě
)ale to"ideální" zaležení,noc a den,nevím,nevím
na to musí být secsakramentská disciplíma
Máš to hezkéa to svařáčkové želé se mi líbí velice
+5