Kolouščí kýta na hříbkách a víně

rebeka Kuchařka:

Doba přípravy: dlouho 8 porcí Pomalý hrnec 78 názorů

534

Suroviny

2 kg kýty z koloucha ( měla jsem s kostí )
4 cibule
200 g kvalitní slaniny
dvě hrstě sušených hříbků ( mužské, tedy hrsti, jsou větší, tak... :-))) )
200 ml suchého červeného vína já dala Sangiovese
3 vrchovaté lžíce kvalitního másla ( měla jsem domácí )
2 lžíce olivového oleje
lžíce koření Divočina bez soli a glutamátů ( fy Davídkovo koření )
500 ml hovězího vývaru
10 kuliček jalovce
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
mořská sůl
Recept si zatím oblíbilo 34 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso omyjeme, pečlivě osušíme, potřeme kořením Divočina a osolíme. V brutvanu nebo jiné, vhodné nádobě, rozpálíme máslo s olejem a maso opékáme ze všech stran asi 10 minut.

  2. Poté odložíme do nádoby pomalého hrnce. Ve výpečku si osmažíme slaninu a cibule nakrájené na kostičky. Až je slanina voňavá a křupavá, cibule dozlatova, přihodíme hříbky. Opečeme pěkně pospolu s cibulí a špíčkem.

  3. Asi po pěti minutách přilijeme víno a necháme odpařit alkohol, což je za cca 5 minut, na plný plyn.. nebo elektriku.. nebo tak. Kuličkové koření uvrhneme do útrob "čajítka".. víte, co myslím.. to je takové to vajíčko, do kterého dáváme sypké thééé.

  4. Vložíme ho do PH. Když se nám vínko zčásti odpařilo, přilijeme vývar a necháme projít varem. Poté celou tuto směs přelijeme k masu do PH. Táhneme pěkně na st. č. I cca 4 hodiny. Doporučuji dělat den před plánovanou konzumací, studené maso se lépe krájí.

  5. Máme-li masíčko měkké, vyjmeme ho láskyplně z útrob PH a odložíme do chladu. A jdeme na sosík: šťávu z pod masa si přendáme do rendlíku, pořádně pod ním roztopíme a necháme přejít varem. Dochutíme solí, pokud je to zapotřebí. Tyčovým mixérem rozmixuje dohladka.
    Ideální přílohou jsou bramborové knedlíky nebo gnocchi.

Poznámka

Tímto zdravím do Plzně a děkuji za skvostné maso. Tak už jsem dlouho nebyla vychvalována spolustolovníky, jako dnes.

P.S. a to čajítko po sobě laskavě ukliďte, vysypte jeho obsah atd.. :-))

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 16 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kolouščí kýta na hříbkách a víně

  • spagetka spagetka

    BronislavaP: Odporné? Vy jste ho jedla? Pokud ne, tak jak si dovolujete takto soudit, uznávám, třeba zvěřinu nejíte, to pochopím. Ale normální člověk se nikdy o žádném jídle nevyjádří, že je odporné.Tak to přejdu, myslím si své. V naší rodině byste byla o hladu, takhle se o jídle nemluví.:no::no:

    Odpovědět

  • BronislavaP BronislavaP

    Opravdu odporné jídlo...

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Veronika.Hrozna: :yes: :yes: :yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    enynka:Já bych si zase nedala tofu,ať chutná jak chce! :-D

    Odpovědět

  • enynka enynka(neregistrovaná)

    koloucha bych si k jídlu tedy odmítla připravit,at je to chutné jak chce.

    Odpovědět

  • brm brm(neregistrovaný)

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna::-// ty máš aspoň manžela myslivce.. já jenom manžela:-(:-8:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    rebeka: Pytláka neznám ani já,ale ráda bych se s nějakým blíž seznámila. Manžel otrocky dodržuje všechny lovecké předpisy ,do puntíku ! Detailista! :-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna:;-) srnčí, pravíš:-S:-? tak to asi neklapne, neb neznám ani pytláka... Říhu:-8:-D:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    rebeka: Já děkuji za recept a ještě jsem chtěla napsat ,že jsem musela dát na kilo masa tedy srnčího o jednu lžíci másla víc než máš v receptu.To srnčí to nějak víc bere,než to jemné mladé maso.Když bude někdo tedy dělat ze srnce, ať máslo přidá.:-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    děkuju všem zúčastněným za komentáře, pochvalu, body, i za slova útěchy nad .. ale nic už raději:-S:-8:-D:-D:-D:-K:-K

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Veronika.Hrozna: děkuji za opravu, jsi velmi milá:-D:yes: já jsem to napsala malými písmeny, protože tento originál zřejmě nikdy nevyzkouším :-p- laně u nás došly:-S máme myslivce na prd:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Dana61:Mohu udélat jen malou opravu, je to DELIKATESA ! I když jsem měla jenom srnčí ,ne koloucha ,tak to bylo :-K

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    no a co je zas tohle:-? jeden aby se z toho picnul:-S ale kolouch ze mě nikdy nebude a srnka snad jen opravdu ta postřelená:-D
    Rebi - jídlo to musí být de li ka te sa :-p

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Mňam - náádherné masíčko, libovoučké hmmmm, omáčka také - hned bych pojedla :-p:yes:

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo