

Brambory s pikantním klobásovým bešamelem
Suroviny
- 1 kg brambor uvařených ve slupce a nakrájených na kolečka
- 2 cukety nakrájené na kolečka
- čerstvá bazalka
- 100 g blaťackého zlata na zapečení
- sůl
- Na bešamel:
- Kousek másla
- 1-2 polévkové lžíce hladké mouky
- 250 ml mléka
- 150 g tvrdého sýru
- 2 pikantní paprikové klobásy
- sklenka pečených rajčat ( viz. pozn.) nebo Ljutěnice
- 2 polévkové lžíce harissy podle chuti
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 kávové lžičky sladké papriky
- olej
- sůl
Postup přípravy receptu
Nejprve si na pánvi zesklovatíme cibuli nakrájenou na jemno, k ní přidáme nahrubo nastrouhané klobásy a orestujeme, zaprášíme sladkou paprikou a zalijeme sklenkou pečených rajčat. Vmícháme harissu, dáme posekaný česnek, osolíme a trochu podlijeme. Dusíme 10 minut.
Poté směs přendáme do misky a na stejné pánvi rozpustíme máslo. Přisypeme mouku, upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem, osolíme a rozmícháme tak, aby se netvořily hrudky. Vmícháme nastrouhaný sýr a necháme zcela rozehřát. K bešamelu přidáme zpět klobásovou směs a promícháme.
Polovinu brambor a cuket naskládáme na dno pekáče, posolíme a posypeme posekanou bazalkou. Na to rozetřeme polovinu směsi a opakujeme vrstvu brambor a cukety. Vrchní vrstvou by měla být směs. Vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a 15 minut zapékáme. Nakonec posypeme blaťáckým zlatem a zapečeme do růžova.
Poznámka od kuchařky
Pečená rajčata http://www.toprecepty.cz/recept/13809-pecena-rajca...
Kdo nemá rád klobásy a jiné uzeniny, může nahradit mletým masem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Brambory s pikantním klobásovým bešamelem
-
Ajajáááj, jak mi to mohlo uniknout??
-
yanull:Janulko, máš pravdu, díky
-
Brambory jsou vděčná surovina a tato dobrůtka to dokládá
+18
-
Všem mockrát děkuji za komentíky
-
moc se mi líbí recept
-
to vypadá velmi dobře.
-
Moc zajímavá kombinace, určitě vyzkouším, jen u nás bez cukety
, tu nemusíme, ale zato lilek
, to můžeme
.
Na první pohled jsem myslela, že je tam i hořčice.
Nemůžu jinak, než
Pěkné -
Hezky recept..
..i mne by chutnalo.
-
Rozhodně bych nepohrdla a s velkou chutí si nabídla
-
Parádní brambůrky
-
senky:Více méně je to tak, ale kdybych to nazvala Bramborové " lasagne", tak by se to někomu zase nelíbilo, protože lasagne jsou přece těstoviny
-
U nás oblíbené pod přezdívkou "bramborové lazaně" nebo "červené brambory" i když s malými obměnami
a moc nám chutnají. Zrovna na sobotu je mám v plánu
-
rozmarynaH:No vidíš, ten jsem tam mohla dát taky
, tak příště
-
Andrejko, dělám téměř shodně. A když jsem hodně rozmařilá, přidávám i trochu mangoldu. Nám toto jídlo moc chutná
a někdy mi dává dost přemlouvání, abych se nepřejedla. Jasná pochvala
-