Vepřový perkelt se zelím (Székelygulyás)

Vepřové maso Doba přípravy: 1,5 hodiny 16 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: 1,5 hodiny 16 názorů

Suroviny 4-6 porcí

600 g vepřového plecka
50 g slaniny
1 PL sádla
2 velké cibule
2 dl Pilsner Urquell
4 vrchované KL červené papriky na guláš
1 malá krabička rajského protlaku
1 stroužek česneku
800 g domácího kysaného zelí i s lákem
2 lžíce hladké mouky
5 vrchovaných PL zakysané smetany
1 KL kmínu
3 cm syrové feferonky

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso nakrájíme na kostky o hraně cca 2 cm.

  2. Do hrnce se silným dnem dáme sádlo a slaninu nakrájenou na jemno, cibuli nakrájenou na kostičky a smažíme cca 5 minut.

  3. Pak hrnec odstavíme a přidáme maso a mletou papriku. Vše promícháme a hrnec vrátíme zpět na plotnu.

  4. Maso osolíme, přidáme kmín, feferonku a utřený česnek, podlijeme pivem a dusíme cca 30 minut.

  5. Ochutnáme, zda jsou chutě v pořádku a dusíme dalších 30 minut.

  6. Připravíme si zelí i s lákem - je domácí a máme rádi pikantní chuť. Zelí překrájíme.

  7. Letos je zelí poměrně měkké a není třeba vařit v opačném případě se musí uvařit.

  8. Na závěr vaření přidáme kysanou smetanu promíchanou s moukou, zelí a vše důkladně promícháme a necháme jen přejít varem. Guláš je mimořádně chutný a pikantní.

Poznámka od kuchařky

Inspirovala mě kniha Culinaria Maďarsko a také chuť na něco ostřejšího po sladkých vánocích.

Komentáře k receptu Vepřový perkelt se zelím (Székelygulyás)

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • Peter Kusý Peter Kusý(neregistrovaný)

    magdalenka:
    Nedochucujú majoránkou, ale majoránom.
    Majoránka je po česky.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    rozmarynka, teší ma tvoj prístup.:-K
    Želám veľa chuťových zážitkov z maďarskej kuchyne - ja ju tiež milujem.

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    magdalenka: Magdalenko, to byla taková Plzeňsko-Maďarská variace;-) a ty knedle mi k tomu pasovaly. Díky za komentář:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    rozmarynaH: prosím, neber moju reakciu ako rýpanie. Chcem dodať len toľko - že v Maďarsku trávim veľa času, pomaly viac ako na Slovensku, poznám ich kuchyňu, ich székelygulyás je klasika (bez knedlíkov) ale nestretla som sa nikdy s pridaním piva do szekelyguláša. Viem, že v tej knihe to tak môže byť napísané, aj že je to chutné.
    (Často dochucujú aj majoránkou, príp. aj kôprom! Majú radi kombináciu smotany a kôpru.)

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    1974andrea: Andrejko, abych pravdu řekla, doma jsem žádné jiné pivo neměla. Mě to hořké nepřišlo, nebo že by to bylo tou rýmou:-D Nene, bylo to dobré:-p. Díky:-K:-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Rozmarýnko, není lepší nějak jiné slabší pivo? S 12 nemám moc dobré zkušenosti,je na vaření hodně hořké;-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    rozmarynH: zapomela jsem na gulasek, skoro segedin, ale s pivkem. Tak to jsem nikdy nepridala a urcite tam vadit nebude, naopak. Neboj, dam vedet a dekuji za osvetu!

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    rozmarynaH: No, to já bych udělala automaticky.. Když mi neleze kůže z jazyku, není to ono!:-D

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    Jana Remkova: Jani díky, je moc chutný:-p. Trochu jsem jej přiostřila:-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Takže trochu segedin, ale vypadá moc dobře:-p

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    spagetka: Proč tak strohý imperativ;-(

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    Bibinka: Bibi, díky:-K. V té knize psali, jak tenhle recept vznikl. Někdo, prý místní knihovník, si přál před uavírací dobou něco teplého k večeři. Jediné co měli, byl zbytek kyslého zelí a zbytek perkeltu. Tak prý to smíchali dohromady a dali tomu ten nesrozumitelný název. Myslím, že je mimořádně podobný segedínu:-D:-D

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    rozmarynaH: Rozmarýnko, to je docela podobné "segedínu", ale taková jídla my máme rádi a ty máš 1.bodík:yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autor receptu)

    spagetka: Už jsem opravila. Je to takový vepřový perkelt. Perkelt, tokáň a paprikáš jsou si dost podobné. Rozdíl spočívá v dobnostech: maso na perkelt se krájí na kostky, na tokáň na tenké krátké proužky a perklet má více omáčky než tokáň. Také se liší množstvím přidávané papriky, smetanou a do tokáně se přidává majoránka. Tolik "Culinaria"

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: perkelt se zelím vepřový perkelt perklet perklet recept vepřový perklet vepřový perkelt na pivu pikantní vepřová perkelt perkelt,tokáň veprovi perklet tokáň perkelt rozdíl szekelygulyas.hu vepřový perkelt na smetaně szekely gulyas.hu vepřový perkelt se zelí perklet česky vepřový guláš s kysaným zelím recept na perkelt se zelím co je o porkelt perkelt z plecka bez smetany székely guláš