

Vepřový perkelt se zelím (Székelygulyás)
Suroviny 4-6 porcí
- 600 g vepřového plecka
- 50 g slaniny
- 1 PL sádla
- 2 velké cibule
- 2 dl Pilsner Urquell
- 4 vrchované KL červené papriky na guláš
- 1 malá krabička rajského protlaku
- 1 stroužek česneku
- 800 g domácího kysaného zelí i s lákem
- 2 lžíce hladké mouky
- 5 vrchovaných PL zakysané smetany
- 1 KL kmínu
- 3 cm syrové feferonky
Postup přípravy receptu
Vepřové maso nakrájíme na kostky o hraně cca 2 cm.
Do hrnce se silným dnem dáme sádlo a slaninu nakrájenou na jemno, cibuli nakrájenou na kostičky a smažíme cca 5 minut.
Pak hrnec odstavíme a přidáme maso a mletou papriku. Vše promícháme a hrnec vrátíme zpět na plotnu.
Maso osolíme, přidáme kmín, feferonku a utřený česnek, podlijeme pivem a dusíme cca 30 minut.
Ochutnáme, zda jsou chutě v pořádku a dusíme dalších 30 minut.
Připravíme si zelí i s lákem - je domácí a máme rádi pikantní chuť. Zelí překrájíme.
Letos je zelí poměrně měkké a není třeba vařit v opačném případě se musí uvařit.
Na závěr vaření přidáme kysanou smetanu promíchanou s moukou, zelí a vše důkladně promícháme a necháme jen přejít varem. Guláš je mimořádně chutný a pikantní.
Poznámka od kuchařky
Inspirovala mě kniha Culinaria Maďarsko a také chuť na něco ostřejšího po sladkých vánocích.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřový perkelt se zelím (Székelygulyás)
-
-
magdalenka:
Nedochucujú majoránkou, ale majoránom.
Majoránka je po česky. -
rozmarynka, teší ma tvoj prístup.
Želám veľa chuťových zážitkov z maďarskej kuchyne - ja ju tiež milujem. -
magdalenka: Magdalenko, to byla taková Plzeňsko-Maďarská variace
a ty knedle mi k tomu pasovaly. Díky za komentář
-
rozmarynaH: prosím, neber moju reakciu ako rýpanie. Chcem dodať len toľko - že v Maďarsku trávim veľa času, pomaly viac ako na Slovensku, poznám ich kuchyňu, ich székelygulyás je klasika (bez knedlíkov) ale nestretla som sa nikdy s pridaním piva do szekelyguláša. Viem, že v tej knihe to tak môže byť napísané, aj že je to chutné.
(Často dochucujú aj majoránkou, príp. aj kôprom! Majú radi kombináciu smotany a kôpru.) -
1974andrea: Andrejko, abych pravdu řekla, doma jsem žádné jiné pivo neměla. Mě to hořké nepřišlo, nebo že by to bylo tou rýmou
Nene, bylo to dobré
. Díky
-
Rozmarýnko, není lepší nějak jiné slabší pivo? S 12 nemám moc dobré zkušenosti,je na vaření hodně hořké
-
rozmarynH: zapomela jsem na gulasek, skoro segedin, ale s pivkem. Tak to jsem nikdy nepridala a urcite tam vadit nebude, naopak. Neboj, dam vedet a dekuji za osvetu!
-
rozmarynaH: No, to já bych udělala automaticky.. Když mi neleze kůže z jazyku, není to ono!
-
Jana Remkova: Jani díky, je moc chutný
. Trochu jsem jej přiostřila
-
Takže trochu segedin, ale vypadá moc dobře
-
spagetka: Proč tak strohý imperativ
-
Bibinka: Bibi, díky
. V té knize psali, jak tenhle recept vznikl. Někdo, prý místní knihovník, si přál před uavírací dobou něco teplého k večeři. Jediné co měli, byl zbytek kyslého zelí a zbytek perkeltu. Tak prý to smíchali dohromady a dali tomu ten nesrozumitelný název. Myslím, že je mimořádně podobný segedínu
-
rozmarynaH: Rozmarýnko, to je docela podobné "segedínu", ale taková jídla my máme rádi a ty máš 1.bodík
-
spagetka: Už jsem opravila. Je to takový vepřový perkelt. Perkelt, tokáň a paprikáš jsou si dost podobné. Rozdíl spočívá v dobnostech: maso na perkelt se krájí na kostky, na tokáň na tenké krátké proužky a perklet má více omáčky než tokáň. Také se liší množstvím přidávané papriky, smetanou a do tokáně se přidává majoránka. Tolik "Culinaria"