Křížkové bochánky

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny 12ks

Kváskový základ:
50 g žitného kvásku
150 ml vody
150 g žitné mouky
těsto:
150 g celozrnné pšeničné mouky
250 g nebělené pšeničné mouky
50 g fruktosy
50 g vanilkové fruktosy
20 g obilného mléka OvesMilk (sušený nápoj)
10 g Vajahitu
60 g jablečného pyré
90 ml vody
100 g sušených meruněk
25 g sultánek (rozinek)
1 lžička skořice
1/3 lžičky muškátového květu
1/3 lžičky sušeného zázvoru
křížkové těsto:
50 g špaldové mouky
1 lžíce másla (domácí nebo Jihočeské)
2 lžíce podmáslí nebo mléka
glazura:
2 lžíce mléka
1 lžíce medu

Postup přípravy receptu

  1. Večer si smícháme suroviny na kváskový základ a přikryté necháme přes noc (12hod) odpočívat v teple.

  2. Ráno do velké mísy dáme vodu, OvesMilk a Vajahit.

  3. Na tekutinu nasypeme mouku tak, aby zakryla hladinu. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme kvásek.

  4. Přidáme koření, špetku soli, fruktosu a jablečné pyré. Prohněteme alespoň 5min, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme 2hod odpočívat v teple.

  5. Nyní zapracujeme nasekané meruňky s rozinkami.

  6. Jemně prohněteme na vále, rozdělíme na 12 kousků.

  7. Z každého vytvarujeme bochánek a položíme na pečící papír.

  8. Potřeme olejovou vodou (2 lžíce vody + 1 lžička oleje) a necháme 1,5-2hod v teple kynout.

  9. Troubu předehřejeme na 200°C a připravíme si těsto na křížky.

  10. Vyválíme si tenké proužky, které poklademe na bochánky a lehce uprostřed přitiskneme.

  11. Pečeme 20min až jsou bochánky krásně zlaté.

  12. Ihned po vyndání z trouby je potřeme glazurou (med rozpuštěný v mléce). Bochánky necháme vychladnout na mřížce, podávat můžeme teplé nebo studené.

Komentáře k receptu Křížkové bochánky

Tématické fráze: bochánek ze špaldové mouky bochánek po vyndání z trouby špaldové bochanky kvaskovy bochanek jablečné bochánky mrkváky z celozrnné mouky jihočeský velikonocní bochánek placicky hanky krizkove recepty hanky kříškové bochánky ze špaldové mouky