

Koláč se zelím a slaninkou
Suroviny 6 porcí
- Křehké těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g Hery (nebo másla)
- 200 g kysané smetany
- 1 lžička sody
- špetka soli
- 1 lžička cukru
- Náplň:
- 1 hrst mražených hub (mohou být samozřejmě i čerstvé. Pokud máme sušené, předem je namočíme)
- kmín
- sůl
- pepř
- 1 lžíce másla nebo oleje
- 100 g slaniny
- 1 větší cibule nakrájená nadrobno
- cca 400 g bílého kysaného zelí (když je příliš kyselé, propláchneme je vodou)
- 100 g sýra Goudy (plátky nebo strouhaný)
Postup přípravy receptu
Mouku promícháme s cukrem, solí a sodou, přidáme změklou (nebo pokud nechceme čekat tak nastrouhanou) Heru a zakysanou smetanu. Rukama rychle vypracujeme těsto, zabalíme do folie či igelitového sáčku a hodinku je chladíme v lednici.
Houby opečeme s pepřem, kmínem a solí na lžíci másla a dusíme doměkka tak, aby na konci nezbyla žádná tekutina. Na slanině opečeme cibuli dozlatova, přidáme k ní zelí a krátce podusíme. Smícháme s houbami a necháme vychladnout (stačí, aby byla náplň vlažná).
Formu vyložíme pečicím papírem a vložíme do ní vyválené těsto. Dno koláče je lepší propíchat vidličkou. Na ně pak rozložíme zelnou směs. Pečeme při 180° C cca 20–30 minut. Pak povrch poklademe (posypeme) sýrem a ještě 15 minut dopékáme.
Je výborný horký i studený, podáváme jako oběd, večeři nebo pohoštění k pivu. Studený se lépe krájí.
Poznámka od kuchařky
Těsto je univerzální, krásně se s ním pracuje a můžeme je použít na jakékoli další koláče, slané i sladké i pro malé slané košíčky s libovolnou náplní.
Zdroj: Pošli recept
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Koláč se zelím a slaninkou
-
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké množství zelí se myslí to balení? Mám zelí naložené v hrnci, takže neznám gramáž balení :) A ještě jeden dotaz - jak je velká ta forma na pečení? Děkuji!
-
Oko se potěšilo
žaludek má smůlu
Moc hezké,mňam
-
Vypada moc dobre..
-
danielle72:klííííd
naprosto v poho
-
senky: Doufám, že jsem Vám moc nezkomplikovala život
Děkuji za shovívavost
-
Nadja:Nadi, já nepsala, že je to jasné...jen, že si myslím, že to tak bude
už je to OK a můžeme se pustit do pečení
-
senky: už je doplněno, ale jasné to nebylo - někdo nejdříve těsto předpéká bez náplně
-
Danka, slané koláče u nás frčia viac ako sladké, tvoj vyzerá báječne...
-
Děkuji za upozornění
Voda slouží pouze k případnému propláchnutí zelí (v těstě je soda, ne voda, ajk jsemomylem napsala
). A na těsto sammozřejmě dáme náplň, než jde do trouby, a pečeme. Špatně jsem si to po sobě zkontrolovala
-
Dobrý den, v postupu je uvedena voda, ale bohužel ne množství, mohla by jste prosím doplnit? Jinak vypadá recept skvěle a ráda vyzkouším. Děkuji
-
Nadja:Myslím si, že na vyválené a vidličkou propíchané těsto, přijde náplň
.
Danči asi vypadla věta, to se stává a určitě opraví a doplní -
Dělávám podobně, jako závin, ale bez hub, je to výborná a návyková dobrota
Dávno jsem nedělala
-
danielle72:
těsto pečeš samotné bez náplně?
-
jarka skrobakova:
-
Mňam, Ty mi děláš chutě Danielko,