

Chřestová polévka s kuřecím masem
Suroviny 4 porce
- Tuto polévku je nejlepší vařit, pokud chystáme jiné jídlo s čerstvým zeleným chřestem. (Spotřebujeme na ni totiž odlomené spodní části, které narozdíl od bílého chřestu nejsou dřevnaté, přesto ale nejsou tak křehké jako části nad lomem).
- potřebujeme tedy:
- spodní části (cca 1/4 - 1/3 výhonku) z 500 g zeleného chřestu - horní křehké části použijeme sofistikovaněji než na polévku
- 100 g kuřecí prsa
- 2 lžíce másla
- 1-2 lžíce hladké mouky
- 600 ml horkého drůbežího vývaru nebo vody
- 200 ml mléka (nejlépe plnotučného)
- 1 stonek jarní cibulky
- 100 ml smetany ke šlehání
- cukr
- citronová šťáva
- sůl
- černý pepř
Postup přípravy receptu
Odlomíme spodní části chřestových výhonků, očistíme je a tužší části slupky oloupeme. Vložíme do vroucí vody, do níž jsme přidali dvě lžičky soli, lžíci cukru a šťávu z třetiny citronu. Vaříme cca 10 minut. Chřest vyjmeme a s trochou vývaru rozmixujeme dohladka. Několik pěkných kousků chřestu si ponecháme na dokončení polévky. Zbylý vývar odložíme na pozdější upotřebení.
Kuřecí maso nakrájíme na velmi tenké nudličky, osolíme, opepříme a dohněda orestujeme na másle. Zasypeme moukou, prosmahneme ji a zalijeme horkým drůbežím vývarem (podle potřeby uplatníme i vývar z chřestu). Uvedeme k varu, přidáme mléko a na mírné teplotě vaříme 20 minut. Pět minut před koncem přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku.
Přidáme rozmixovaný chřest, dosolíme, dopepříme a na závěr přidáme sladkou smetanu a celé kousky chřestu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Chřestová polévka s kuřecím masem
-
1974andrea: Já už jsem si kolikrát říkala, jak máš ty kloučky vychované. Co jsem si tak všimla, vaříš z nejrůznějších surovin, někdy zajímavé i zvláštní kombinace, pořád něco jiného - já bych si to dovolit nemohla
. Manžel, když vidí nějakou nezvyklou kombinaci na talíři (podle něj nezvyklou
), vznese dotaz: "Co to jíme?", a od té chvíle i Eliška kouká nedůvěřivě...
Třeba jim to i nakonec chutná, ale ty řeči...
Jedině Dominik jí kromě uzenin a tavených sýrů snad všechno - samostatný život ho naučil se neofrňovat...
-
Eliza:Jojo, byla opravdu moc dobrá, i náš prcek Luky měl boule za ušima, není tak konzervativní a vybíravej jako ten straší, ten co nezná, ani neochutná
. Je možné, že ta barva teda zkresluje.
-
1974andrea: Nejdřív děkuji za realizaci a fotečky.
Jinak barva polévky bude trochu asi okolním osvětlením (fotím při umělém světle v kuchyni, jsem líná to nosit k oknu) a hlavně tím, že jsem maso opékala na litinové pánvi - koukni na druhé foto. A jíšku jsem dělala také více dohněda - to je také vidět na té druhé fotce. Jinak jsem potěšená, že chutnalo.
-
Eliza: Dnes jsem připravila tuhle polévku, je moc dobrá
. Nedala jsem mléko, ale jen nakonec smetanu. Ale ani po orestování masa hodně dohněda, jsem nedocílila tak tmavého základu, jako máš ty na pánvi. Ty jsi použila nějaký gelový bujón? Já jen vývar z kuřecí polévky, co jsem měla z předešlého dne a takhle tmavou jako ty ji fakt nemám
.
-
Zajímavá polévka, krásná fotka a ten talíř nemá chybu
-
U nás se dá koupit jen ten bílý.Nějak moc jsem ho nemusela,ale pořád dokola tu obíhají kolem mne nějaké recepty s chřestem,tak jsem neodolala a kupuji ho i když je tedy dost drahý.Trošku se snažím do toho jídelníčku dávat i jiné ingredience a naučit rodinku na jiné bašty.Pokusy se daří a ani neprotestují.Toto určitě vyzkouším.Dělala jsem salát,poté grilovaný,jen tak vařený s jinou zeleninou jako přílohu a chutnalo nám to.
-
Dnes jsem toho chřestíka viděla, ale nekoupila
, snad příště
, polévka je
-
Takové polévky máme rádi
-
Veľmi sympatický recept...
-
Vidím foto a už vím, čípak to je
Moc pěkné a o chuti nepochybuji
-
Paradni polevka..
-
Eliza:
No tak to jo, jinak by to byl hřích
-
Děkuji za milé komentáře.
Andreo, to jsem tam přidala víceméně pro fotku na efekt, aby bylo vidět, že jde opravdu o chřest. Jinak souhlasím, většinu chřestu jsme snědli na jiný způsob. Ale proč neuvařit navíc i polévku... -
Moc dobrá polévka to bude
, musím počkat, až mi zas doroste pár stonků. Ale já bych teda i ty špičky upotřebila sofistikovaněji, než do té polévky
-
...opět smekáááám