Játrová paštika
Pokud si játrovou paštiku uděláte sami doma, máte jistotu, že nebudete konzumovat žádná éčka a barviva, a vychutnáte si skvělou masovou chuť. Okořenit ji můžete přesně podle svých vlastních představ. Nejlépe bude chutnat na domácím chlebu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 20 492 kJ / 4 898 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 378,36 g |
| Tuky | 346,88 g |
| Vláknina | 24,00 g |
| Cholesterol | 3,98 g |
| Sodík | 1,74 g |
| Sůl | 3,97 g |
| Sacharidy | 60,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vepřové maso uvaříme v troše vody doměkka. Po uvaření maso vytáhneme a vývar ponecháme.
Krok 2: Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na troše sádla.
Krok 3: Uvařené maso a játra umeleme. Přidáme cibuli se sádlem, syrová vejce, sůl, koření a trochu vývaru z masa, aby směs měla konzistenci řidší kaše.
Krok 4: Dobře promícháme, dochutíme a paštiku před naléváním do sklenic ještě po částech rozmixujeme ponorným mixérem. Při mazání je pak k nerozeznání od kupované.
Krok 5: Masovou kaši plníme do zavařovacích sklenic do 2/3 jejich výšky, dobře zavíčkujeme (víčky s červenou gumičkou) a zaváříme 1 hodinu při 100 °C.
Krok 6: Druhý den sterilaci zopakujeme stejným způsobem.
Krok 7: Paštiku podáváme namazanou na čerstvém chlebu.
Zveřejněno 8. 1. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Játrová paštika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR4l
Moje poznámka
Játrová paštika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR4l
Nejnovější recepty
Oříškové oválky
Přidáno před 4 hodinami
Domácí těstoviny s pečeným kuřetem
Přidáno před 6 hodinami
Mandarinková roláda z bílků
Přidáno před 7 hodinami
Tyčinky se sýrem a kmínem
Přidáno před 8 hodinami
Pečená uzená krkovice s bramborovým knedlíkem a kysaným zelí
Přidáno před 8 hodinami
Smažený candát na másle podle Marka Raditsche
Přidáno před 9 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí utopenci
mmmMichal před 1 hodinou
Rychlá rajská omáčka
vladhn před 1 hodinou
Červená polévka s pohankou
Bretik před 2 hodinami
Kokosové cukroví ze strojku
dejvi01 před 4 hodinami
České buchty
abigail.horynova před 4 hodinami
Pomazánka Palivec
Jarda1972 před 4 hodinami
Kynutý čert a Mikuláš (pajtáše)
JanaPav před 4 hodinami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Patoja před 5 hodinami
Marinovaná křidélka z horkovzdušné fritézy
Fijajda před 5 hodinami
Koule v rajdě - dietní a skvělé
Jan Nemec před 8 hodinami
Tématické fráze:
játrová paštika,
nejlepší játrova domácí paštika,
játrová paštika recept,
nejlepší játrová paštika,
recept na játrovou paštiku,
zavarovani pastiky,
koření do domácí játrové paštiky,
paštika,
recept jatrova pastika,
zavařování domácí paštiky,
zavařování paštiky v troubě,
paštika játrová,
játrová paštika recepty,
koření do paštiky,
domácí játrová paštika,
návod na domácí paštiku,
nejlepší játrová domácí paštika bez vajec,
paštikové koření,
paštika recept,
jak zavarit domaci pastiku
Suroviny:
maso vepřové,
játra vepřová,
sádlo,
vejce,
cibule,
sůl,
koření paštikové
Komentáře (47)
tuto paštiku, mimo jiné je fantastická, jsem dělala naposledy se svým mužem. Jenže zemřel a já jsem teď sama a dnes už skoro nezavařuju. Velmi nám ta paštika tehdy chutnala a kluci si na ni nedávno vzpomněli a chtějí, abych jim ji připravila. Jenže se přiznám, že bez muže sama neumím zavařovat. Nemá nikdo zkušenost se zavařováním v horkovzdušné troubě?Tehdy jsme to zavařovali ty dvě hodiny v kuse jak je psáno, ale jak dlouho v té troubě a na kolikátce teploty? Děkuju.
Naše rodina dělá tuto játrovou paštiku:
1 kd vepřových jater
1 kg syrového sádla
0,1 kg vepřové kůže vařené rozmixované ve vývaru (nemusí být)
3 stroužky česneku větší
1 menší cibule
40 gr soli pragandy(vede každá drogerie)
koření do paštiky,neobo jen pepř,sůl,špetku skořice,špetku nového koření,apd.
Postup: umeleme 2 x jádtra co nejemněji,sádlo 1x také,každé zvlášť.při mletí jater přidáme sůl a koření,česnek i cibuli.Játra promícháme a necháme asi 2 hod,prorůžovět(to udělá pragada sůl)potom tyčkovým mixérem mixujeme játra za postupnmého zašlehávání mletého sádle,nakonec zašleháme kůže.Postupně se spojí do kompaktní játrové hmoty,která velmi lepí.Tuto hmotu naplníme do vhodné nádoby,srnčí hřbet a zatížíme,nebo skleniček s víčky a na plechu v troubě necháme táhnout při teplotě 85 st.2,5 hod.Nádoby můžeme vyložit plátky anglické slaniny,nebo podobně.Po vychlazení je super.Skleničky uložíme do mrazáku k postupné komzumaci.Dobrou chuť.Děláme ji doma mnoho let. Nepřekročit teplotu 90 st.C.
Hřebíčku dávám poměrně dost, až ho tam vsypneš (po troškách), uvidíš, že ucítíš "játrovou paštiku"
jenom aby potom konzumenti neutloukli mě...
a děkuji
jejda a málem bych zapomněla:toho kořeníčka asi přiměřeně,přiměřeně
Maso uvar v trose vody a tento vyvar pak pridej do toho namleteho tak, aby se to dalo namixovat.
A mám úplně stejný dotaz jako Rebeka
ale zkusit se má všechno,že