Velikonoční věnec (Hot cross buns)
Kříž na těchto bocháncích má svůj původ v pradávných pohanských zvycích, symbolizuje 4 roční období. Později se jimi označoval Velký pátek a Ukřižování. Křížové bochánky jsou anglickou obdobou našich jidášů a říká se jim hot cross buns.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 867 kJ / 4 748 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 135,04 g |
| Tuky | 163,79 g |
| Vláknina | 84,36 g |
| Cholesterol | 1,16 g |
| Sodík | 2,06 g |
| Sůl | 4,63 g |
| Sacharidy | 641,32 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem. Mléko lehce v rendlíku zahřejeme spolu s pomerančovou kůrou.
Krok 2: Sundáme z ohně, vmícháme máslo a necháme rozpustit. Do vlažné směsi přidáme 2 vejce.
Krok 3: Mouku smícháme se skořicí, kořením, cukrem, droždím a solí. Do této suché směsi vmícháme mléčnou směs i rozinky. Zpracujeme v těsto.
Krok 4: Vyklopíme na lehce pomoučněný vál a hněteme do hladkého elastického těsta. Přikryjeme a necháme 2 hodiny kynout.
Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a prohněteme. Rozdělíme na 12 dílů a vytvarujeme bochánky.
Krok 6: Vyskládáme na pečicí papír do tvaru věnce - necháme mezi nimi malinko místa. Opět přikryjeme a necháme ještě 1 hodinu kynout.
Krok 7: Troubu předehřejeme na 175 °C. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem. Z přísad vymícháme druhé těsto, pomocí zdobícího sáčku vytvoříme na bocháncích kříže a dáme péct. Pečeme zhruba 20-25 minut dozlatova.
Krok 8: Ihned po upečení potřeme glazurou z mléka a medu.
Krok 9: Nejlépe chutnají bochánky ještě vlažné spolu s máslem. Na máslo je potřeba pouze pořádně promíchat změklé máslo s medem a skořicí.
Zveřejněno 12. 4. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční věnec (Hot cross buns)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/p6wm
Moje poznámka
Velikonoční věnec (Hot cross buns)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/p6wm
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Domácí qurrito z HF
Přidáno před 1 hodinou
Mističky z gothaje plněné houbovou smaženicí
Přidáno před 14 hodinami
Dietní kapr s bylinkami připravený v páře
Přidáno před 15 hodinami
Linecký koláč s tvarohem a červenou řepou
Přidáno před 15 hodinami
Slepičí válečky na houbách
Přidáno před 15 hodinami
Škubánky plněné houbovou směsí
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí prsa v jemné smetanové omáčce
Pep.e před 1 hodinou
Szegedinský guláš
MonkaF před 8 hodinami
Bramborová kaše - dokonalá
Kajkajak před 9 hodinami
Vepřové na houbách
Radka61 před 9 hodinami
Dýňové muffiny
Slivci před 10 hodinami
Oříšková bábovka od Marty
4Kala před 12 hodinami
Hruškový koláč s tvarohem
Petik05 před 12 hodinami
Dušená mrkev
Tajemnost před 13 hodinami
Poctivá květáková polévka
oligarda před 13 hodinami
Tématické fráze:
skořicový věnec ládi hrušky,
skořicový věnec od ládi hrušky,
skořicový věnec recept od ládi hrušky,
láda hruška skořicový věnec,
video postup na velikonoční bochánky,
recept na velikonoční věnec,
skořicový venec lada hruska,
velikonoční věněc recept,
velikonocni venec ladi hrusky,
recepty ládi hrušky skořicový věnec,
láda hruška skořicoví věnec,
lada hruska skořicový věnec video,
recepty velikonoční věnec,
skořicový věnec od ládí hrušky video,
pečený věnec od ládi hrušky,
věnec z listového těsta láda hruška,
skořicový věnec ládi hrušky video,
velikonoční věnec se skořicí,
skořicový věnec albert,
láda hruška recepty skořicový věnec
Suroviny:
droždí čerstvé,
mléko rostlinné,
vejce,
mouka špaldová hladká,
cukr hnědý,
máslo,
rozinky,
pomeranče,
skořice,
koření do perníku,
sůl,
mouka špaldová hladká,
voda,
cukr hnědý,
mléko rostlinné,
med,
máslo,
med,
skořice
Komentáře (9)
A teď koukám, že jsem zapomněla na glazuru
Jen pro upřesnění: je to inspirované, nikoliv stejné