Řecké pěnové lívance z jogurtu

arrefeena Kuchařka: arrefeena

Sladká jídla 19 názorů

Suroviny

70 g mouky typu 00
4 vejce
400 g řeckého jogurtu
1/2 lžičky sody na pečení
1 lžíci burákového oleje
15 g neslaného másla
Bylinková variace:
1/2 hrsti máty nakrájené nadrobno
nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
Možnosti k servírování:
med
skořice
jogurt
ořechy
máslo
kandované ovoce ve sladkém syrupu
sýr Manouri
zmrzlina
kandované višně v sirupu
měkký sýr pokojové teploty
rajčata v oleji olivovém
bylinky
olivy
sůl
pepř
feta sýr
čaj
desertní víno
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dejte mouku do větší mísy. V druhé míse rozšlehejte vajíčka s mátou, citronovou kůrou, sodou a jogurtem.

  2. Přilijte k mouce a dobře spolu promíchejte. Mátu a citronovou kůru můžete z receptu vypustit. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky.

  3. Rozehřejte pánev a potřete jí ubrouskem namočeným ve směsi rozehřátého másla a oleje. Na pánev nalijte jednu naběračku těsta a smažte souměrně z obou stran. Pokaždé naneste novou vrstvičku oleje a pokračujte s dalším lívancem.

  4. Servírujte naskládané na sobě s libovolnou kombinací surovin k servírování.

Poznámka

http://www.theyummylife.com/make_your_own_greek_yo... Můžete použít mouku na chléb (strong flour, bread flour), mouku na těstoviny (00) nebo běžnou hladkou mouku. Mouka s větším obsahem lepku je však vhodnější, než běžná mouka.

Joghurt by měl být hustý. Hustšího joghurtu docílíte tím, že jej dát do hustého cedníku nebo do cedníku s velkými dírami vložíte volně tkanou látku, ten položíte navrh hluboké mísy a takto jej necháte v lednici přes noc odkapat.

Burákový olej má nejlepší odolnost při smažení, takže se nepřepaluje, ale lze jej nahradit běžným olejem.

Na zadělávání je vhodné použít elektrický šlehač se dvěma mětličkami.

Vhodné použít litinovou pánev. Na plotýnkovém vařiči smažím na stupeň č. 4.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Řecké pěnové lívance z jogurtu

  • spagetka spagetka

    Včera jsem si všimla, že v Kaufu mají nějaký řecký jogurt, máte s tím někdo zkušenost? Značku si teď nevybavím, ještě jsem ho nekoupila, nevím, jaké je kvality.

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena(autorka receptu)

    Frantiska: určitě se kvalitou liší, ale za sebe můžu říct že kupuju půl litrový řecký jogurt v lidlu a jsem s ním spokojená, ale například turecký odstředěný je prostě už jako tvaroh. jednou jsem ho zapekla i do palačinek a byly super. ted uz vim kde koupit tvaroh tak jsem uz dale neexperimentovala.:-K

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    arrefeena: ja mela jogurt reckeho typu a prisel mi proste ridsi nez recky jogurt :)

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena(autorka receptu)

    Frantiska: řecký jogurt už je odkapaný, proto je tak krémový, ale v dnešní době chemie je klidně možné, i to že je v něm přidaná želatina. někde jsem viděla odkaz na reportáž o tom, kolik naší přírodu stojí jeden hloupý kelímek řeckého jogurtu, ale ještě jsem to nezhlédla:-//

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    arrefeena: drželo to kupodivu dobře (byla jsem prekvapena) :) ale ja nechala recky jogurt vykapat přes noc, takze byl opravdu husty az tuhy.

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena(autorka receptu)

    Frantiska: předpokládám že to těsto poté moc nedrželo pospolu. ten banan bych spíše dala na vrch, a polila medem nebo čokoládou:yes:

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    mela jsem prezraly banan, tak jsem ho rozmixovala a pridala to testa. Experiment zajimavy, ale priste zustanu jen u jogurtu :) Byly moc dobré se zbytkem jogurtu, medem a granatovym jablkem.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    arrefeena: Díky, určitě zkusím :yes:

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena(autorka receptu)

    skutecne jde jen cca 3 lžice mouky, jogurt musi byt odkapany, jak je popsano v poznámce. ve specializovanych obcodech uz prodavaji i jogurt s napisem, odkapany (strained). recky by mel byt v poradku. ale bezny bili jogurt anebo domaci rozhodne odkapat, i kdyby pres papirovy ubrousek. :yes: cim hustsi jogurt tim je zapotrebi mene mouky a jsou lepsi. Brzy to lepe nafotim, mela jsem naspech a hladova rodinka mi je jedla primo pod rukama.:-D

    http://marketurk.co.uk/content/images/products/975...

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Frantiska: Té klíčové věty jsem si nevšimla, koukala jsem jen na ingredience :-8 Tak to já asi do těch tvarohových dávám mouky zbytečně moc, nikdy jsem mouku ubírat nezkoušela. Tobě věřím ;-)

    Edit.: A už vím, proč se mi zdálo mouky málo, já nastavuju tvaroh ještě mlékem. Tak to bude u nás inovace, těším se :-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    zizala: ja si to prave umim představit, recky jogurt je husty není tekuty. Je to stejne jako tvarohove lívanečky, ty delam taky jen s jednou lzici mouky a to do nich pridavam ještě i trochu zakysane smetany. A je tam hodne vajíček, takze to diky nim teplem pekne ztuhne.

    A je tam klicova veta :) pokud vam to prijde ridke pridejte mouku :)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Frantiska: U té mouky si nejsem jistá, neumím si představit smažit v tomto poměru jogurt, vejce a zbytek, aby to bylo kompaktní ;-) Počkám raději, co na to autorka :-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    scofiq: u nas je taky roky k dostani solené maslo, není to nic divného nebo exotického. Na masle je to normalne napsane.

    A mouka preklep urcite nebude, proste se ji dava jen trocha. Testo je tvoreno hlavne jogurtem a vajíčky.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    scofiq: No, v některých zemích je, pokud vím, běžně k dostání i máslo solené, proto je tam běžné uvádět, jaké máslo má autor na mysli. I když v tomto receptu, vzhledem k tomu, že se do moučníků vždycky špetka soli přidává pro zvýraznění chuti, by to solené máslo asi moc nevadilo.

    Odpovědět

  • scofiq scofiq

    ...vůbec nechci rejpat, ale 70g mouky je nechtěný překlep viď? má být asi 700g?
    ...ještě mi zarazilo to "neslané" máslo - můžu dát to, co se koupí? to je neslané? nebo musím hledat nějaké speciální??? ?:-)))
    ...jinak ukládám a vyzkouším papa

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: řecký jogurt recepty livance z jogurtu zdravé lívance z jogurtu slané lívance z jogurtu řecký jogurt recepty, řecký jogurt recept recept s řecký jogurt recepty z řeckého jogurtu řecký jogurt-recepty řecký jogurt-recepty turecké lívance lívance z řeckého jogurtu jidla z jogurtu řecké jogurty lívance s reckeho jogurtu burákový olej recept z řeckého jogurtu recept, lívance z reckeho jigurtu kuchařka neslané země recepty kuchařka neslané země recepty