Domácí karamely
Příprava této oblíbené cukrovinky je poměrně snadná. Stačí se držet postupu, vybavit se teploměrem a při přípravě dodržovat dané teploty. Výsledkem je báječné mlsání, které můžete použít i jako jedlý dárek.
Suroviny pro 40 kusů
40kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 628 kJ / 2 779 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,86 g |
Tuky | 116,50 g |
Vláknina | 1,25 g |
Cholesterol | 378 mg |
Sodík | 1,69 g |
Sůl | 4,25 g |
Sacharidy | 425,19 g |
Postup přípravy
Krok 1: Smetanu, máslo, semínka z vanilkového lusku, skořici a sůl přivedeme k varu a jakmile vidíme, že se vaří, dáme z plotny pryč. Necháme stranou při pokojové teplotě.
Krok 2: Cukr s medem dáme do hrnce, a vaříme na středním plameni na teplotu 138 °C, občas promícháme. Když dosáhneme této teploty, přidáme smetanovou směs a pokračujeme ve vaření, stále na středním plameni, dokud směs nedosáhne 126 °C.
Krok 3: Nádobu či plech vyložíme pečicím papírem, kam vylijeme hotovou směs. Vršek můžeme zlehka posypat vločkovou solí.
Krok 4: Asi 30 minut necháme nepřikryté při pokojové teplotě. Poté přemístíme do lednice, cca na 2 hodiny.
Krok 5: Až bude celá směs tvrdá, nakrájíme (buď naolejovaným nožem, či krájítkem na pizzu) na kostičky či obdélníčky. Nakrájené karamely jednotlivě balíme do pečicího papíru či potravinové fólie.
Krok 6: Skladujeme v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 3 týdny.
Zveřejněno 15. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí karamely
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5r1Y
Moje poznámka
Domácí karamely
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5r1Y
Nejnovější recepty
Banánové muffiny s kousky čokolády
Přidáno před 12 hodinami
Tvarohové knedlíčky plněné švestkami
Přidáno před 12 hodinami
Čalamáda
Přidáno před 13 hodinami
Švestkový crumble s ořechy
Přidáno před 14 hodinami
Cizrnový teplý salát s rybou
Přidáno před 14 hodinami
Muffiny se švestkami a mákem
Přidáno 12. 9. 2025 20:48:19
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tenký koláč z tvarohu a švestek s drobenkou
esso před 5 hodinami
Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem
Vytvarnik před 7 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
Theodora před 8 hodinami
Smažená rýže s vejci a krevetami
DagmarK před 8 hodinami
Kynutý se švestkami ... koláč
Nikijaho před 9 hodinami
Polévka z hlívy
MichaelaKulova před 9 hodinami
Banánové muffiny s kousky čokolády
kacaba10 před 10 hodinami
Rajčatový protlak
douver před 12 hodinami
Karamelové zelí
Jaroslav.gois@gmail.com před 13 hodinami
Tématické fráze:
domaci karamelky,
recept na domácí karamelky,
jak udělat domácí karamel,
jak vyrobit karamel,
karamely,
karamelky recept,
karamelky,
karamel z medu,
karamel recept,
domaci karamelky recept,
jak se vaří karamel,
karamely recept,
jak se děla karamel,
recept na karamelky,
recepty na karamel,
jak udelat karamel,
recept na karamel,
jak vyrobit karamelky,
smetanové karamely,
domaci smetanove karamelky
Suroviny:
smetana ke šlehání,
máslo,
lusk vanilkový,
skořice mletá,
sůl,
med,
cukr,
vločková sůl
Komentáře (15)
Zkuste třeba tady:
https://www.zbozi.cz/hledani/?q=vanilkov%C3%BD%20o...
Je to za hubičku, že
No a pro neúrodu bude hůůůř
co znamená vločková sůl??