Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 240 kJ / 3 642 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 96,04 g |
Tuky | 164,51 g |
Vláknina | 31,68 g |
Cholesterol | 281 mg |
Sodík | 274 mg |
Sůl | 0,92 g |
Sacharidy | 428,56 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do pekárny dáme nejprve "mokré" suroviny, na ně mouku smíchanou se solí, cukrem a práškem do pečiva a navrch rozdrobíme kvasnice. Necháme na program Těsto prohníst a vykynout. Kdo nemá pekárnu, zadělá klasicky ručně (kvásek z trochy mléka, droždí, cukru a mouky) a poté přidat zbytek surovin.
Krok 2: Řepu oloupeme, omyjeme, nakrájíme na 1/4 a 10 minut povaříme. Poté nastrouháme na struhadle (jak kdo rád, někdo na jemno, jiný nahrubo) a podusíme doměkka na másle. Jakmile je řepa měkká, přidáme mléko, mák a společně ještě provaříme. Nakonec osladíme dle chuti.
Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, z každé vyválíme obdélník, který potřeme vychladlou náplní, srolujeme, okraje přehneme pod závin a dáme na plech s pečicím papírem spojem dolů. Necháme ještě 15-20 minut vykynout, potřeme olejem a poté vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 15 minut, pak ztlumíme na 160°C a dopečeme dozlatova.
Krok 4: Horké záviny opakovaně potřeme rozpuštěným máslem. Přikryjme čistou utěrkou a necháme vychladnout.
Zveřejněno 2. 7. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řepánkový závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lPkj
Moje poznámka
Řepánkový závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lPkj
Nejnovější recepty
Bulgur s cuketou, mrkví, fazolkami a hráškem
Přidáno před 15 hodinami
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Přidáno před 20 hodinami
Zdravý cuketový nákyp
Přidáno před 20 hodinami
Dalgona sušenky
Přidáno před 21 hodinami
Hovězí kostky po znojemsku
Přidáno 8. 7. 2025 13:32
Pečivo z bramborového těsta
Přidáno 8. 7. 2025 08:55
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí medailonky v bramborovo-sýrovém těstíčku
Sahula před 9 hodinami
Borůvkový táč
PavelR před 9 hodinami
Mleté řízky s Hermelínem v pivním těstíčku
Sahula před 10 hodinami
Kuře, brambory a kysané zelí v remosce
Legoun před 10 hodinami
Hermelín s houbami
Sahula před 10 hodinami
Jablečno-rybízový koláč
svidrnochovas@seznam.cz před 10 hodinami
Moc dobré naložené kuřecí maso
lunav1 před 11 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Ajisek před 12 hodinami
Banánová bábovka
Noumik před 12 hodinami
Rybízový sirup
gasli před 12 hodinami
Tématické fráze:
kynutý, závin s cukrovou repou a makem,
zavin,
závin s cukrovou řepou,
zavin z kefiru,
řepánkový jablkový závin,
řepánkový jablkový závin,
závin s mákem cukrovou repou,
závin s cukrovou repou a makem,
hrnkový recept na závin z jogurtu,
repankovy závin z listového těsta,
vánoční perníkový závin bez kynutí,
závin ze zakysanky,
cukrová řepa jako náplň do pečiva,
cukrova repa zavin
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
prášek do pečiva,
cukr krupice,
jogurt bílý,
vejce,
olej,
mléko,
droždí čerstvé,
řepa cukrová,
máslo,
cukr,
mák mletý,
mléko,
máslo
Komentáře (5)