Šuba - lahůdkový salát pod kožichem

Simply Food Kuchařka: Simply Food

Doba přípravy: 60 minut bez chlazení zeleniny a salátu 4 porce Bezmasá jídla 4 názory

Suroviny

U mrkve, brambor,červené řepy se řiďte pravidlem, že váhy jednotlivých druhů zeleniny by měly být přibližně stejné
4 větší salátové brambory
4 mrkve
4 červené řepy
1 menší bílá cibule
dvě lžíce sekaného kopru
400 g kysané smetany
200 g majonézy
sůl
pepř
kvalitní vinný ocet
4 vejce ale nejsou podmínkou
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ideálně den předem si uvařte v jednom hrnci mrkev a brambory a v druhém červenou řepu. Zeleninou vařte neloupanou a nemusíte ji solit, protože sůl slupkou stejně neprostoupí. Uvařte je do měkka, tak aby jste do zeleniny lehce zapíchli vidličku. Slijte vodu a nechte vychladit.

  2. Ideálně na druhý den si nakrájejte zeleninu na malé kostičky, každou zeleninu zvlášť a nemíchejte je. Já jsem krájela na kostičky cca 0,5x0,5 cm, můžete ale také zvolit tenké plátky a nebo dokonce zeleninu nastrouhat na hrubém struhadle. Na malé kostičky si nakrájejte i cibuli a nasekejte kopr.

  3. V misce si smíchejte smetanu, majonézu a dochuťte solí, pepřem a octem. Smíchejte brambory s cibulí a koprem, přidejte dvě lžíce smetanové směsi, dochuťte solí, pepřem a octem a dejte na dno mísy. Vrstvu brambor potřete lehce smetanou.

  4. Pokud jste se rozhodli pro vejce, tak teď přišel jejich čas, brambory posypte vrstvou nakrájených vajec. Stejně mrkev smíchejte s lžící smetany, dochuťte a vytvořte další vrstvu, kterou opět lehce potřete smetanou. Na mrkev rozložte polovinu červené řepy, lehce osolte a opepřete.

  5. Druhou polovinu smíchejte se smetanou, dochuťte a rozložte jako poslední vrstvu a lehce zatřete smetanou. Ještě stále by vám měla nějaká smetana v misce zůstat.

  6. V tento moment salát zakryjte fólií a nechte několik hodin, ideálně přes noc vychladit. Vychlazený salát zakryjte kožichem ze zbývající smetany.

  7. Takto připravený salát můžete podávat jako přílohu. Pokud chcete dostát tradice, tak můžete jako první vrstvu pod brambory natrhat slanečka, marinovaného sledě ve sladkokyselém nálevu a nebo to posunout do poněkud luxusnější podoby a zvolit uzeného lososa.

Poznámka

Více mých receptů najdete zde https://www.facebook.com/simplyandfood/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 27 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šuba - lahůdkový salát pod kožichem

Tématické fráze: salát šuba šuba recept suba salát lahůdkový salát recept šuba lahůdkový salát sleď pod kožichem slaneček v kožichu domácí lahůdkový salát salát sleď pod kožichem salát z červené řepy lahůdkové saláty marinovaný sleď s cibulí a salát s koprem recept šuba slaneček pod kožichem lahudkove salaty recepty šubasalat sled v kožichu sala šuba recept na šuba