Vepřový pörkölt s nokedli

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Vepřové maso 18 názorů

Suroviny

1 kg vepřové plece
2 cibule
1 rajče
1 špičatá bílá paprika
1 červená paprika ( menší )
1-2 stroužky česneku
1 PL sladké červené papriky
pálivá paprika podle chuti
1-2 PL sádla
Na nokedli:
2 vejce
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku vody
1/2 KL soli
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle dohněda. Přihodíme na kostky nakrájené maso, restujeme ze všech stran, osolíme, přisypeme obě papriky, posekaný česnek, promícháme a zalijeme asi dl vody. Maso nesmí být potopené. Přiklopíme a dusíme 40 minut. Podle potřeby malinko podléváme, ale jen tak, aby vznikala hustá šťáva.

  2. Po uplynulé době přidáme k masu na kostky nakrájené a slupky zbavené rajče a pokrájené papriky. Dusíme ještě půl hodiny nebo do doby, kdy je maso měkké.

  3. Na nokedli dáme do většího hrnce vařit osolenou vodu. V míse smícháme vejce, vodu, sůl a postupně přisypáváme mouku tak, aby vzniklo nepříliš tuhé, lepivé těsto. Buď můžeme nokedli vykrajovat pomocí kávové lžičky, kterou s těstem ponoříme do vroucí vody a těsto se od lžičky odlepí. Nebo můžete, jako já, použít cedník na halušky nebo obdobné pomocníky. Jakmile nokedli vyplavou, jsou uvařené. Aby se při chladnutí nelepily, můžete je trošku promastit.

Poznámka

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 276 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřový pörkölt s nokedli

  • albin albin(neregistrovaný)

    magdalenka: no ja si mislim ze perkelt si da urobit z zkazdeho masa však je to na sposob gulasa co stoh robyt tazkou hlavu

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Mňam :yes::yes:

    Odpovědět

  • krkovicka.x krkovicka.x

    1974andrea: Super...:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Sertéspörkölt = vepřový pörkölt. Majú aj marha aj csibe aj nyúlpörkölt aj gomba aj borjú aj bárány aj birka aj pacalpörkölt...
    A pri slove "nokedli" nerozlišujú rod ani číslo. NokedlE nie je po maďarsky.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    1974andrea: No áno, máš zo svojho hľadiska pravdu, ale potom by som nechala celý názov maďarsky, prečo bravčové česky...

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Napsala jsem název tak, jak se nazývá u nich v Maďarsku. Kdybych to chtěla napsat celé česky, pak bych asi napsala perkelt s noky, ale proč to zase nějak počešťovat. Pokud se výraz nokerle používá na Slovensku, nebudu ho psát k maďarskému receptu. A nejsou to nokedle, ale nokedli . Magdalenka to tady už psala. ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Taky nevím, co to jsou nokedle, stejně dělám halušky, jen z jiné mouky. Každopádně, to maso v té kombinaci s nokedli se mi strašně líbí. :yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Je asi dost jedno, jaký krajový výraz ze pro tyto nočky používá, vidím jen, že by mi to chutnalo. Dělám velmi podobně, jen dávám do perkeltu mnohem více cibule:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    V Maďarsku domorodci používajú na tieto prílohové halušky výraz "nokedli" alebo "galuška". "Nokerle" je krajový názov na Slovensku. V našich končinách sú to halušky. Obyčajne ich varím z polohrubej alebo miešam hrubú múku s polohrubou, sú také pevnejšie.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    spagetka: Ladka, u nás je to jedno. Niekto hovorí noky, iný nokerle, z maďarčiny.;-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    tejaja: Nerozumim;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    chocolate: je to krajové a i rodinné. U nás je rozdíl mezi výrazem noky a nokerle - rozhoduje velikost. Nokerle se spíš podobají velikostí haluškám, noky jsou větší, ale nejsou to doslova šišky. Ale ekvivalent nokedlli jsem neslyšela.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    chocolate: ježiškove husličky :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    tejaja: Cesky ekvivalent by snad byly noky, ne?
    Andrej, hned bych si nabidla:yes:.
    edit-mou malickost kdysi noky timto zpusobem naucila varit magdalenka.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    tejaja: souhlas, prostě nokerle :yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: pörkölt marha porkolt nokeli recepty maďarské nokedli maďarské nokedle pörkölt recept nokerle perkelt cesky jaka mouka na nokedle nokerle od tejaji galuska recept cesky nokeli recepty cz nokedle z masem bravcovyporkolt nokendli halušky po maďarsku s vepřovým masem perkelt nokedle bravcovy porkolt resept na maďarsky nokedli vepřový perkelt se smetanou videorecept

Zapomněl/a jsem heslo