Rebarborový koláč s rumovým karamelem

Suroviny

Těsto:
210 g hladké mouky
70 g cukr moučka
140 g másla
300 g rebarbory
Drobenka:
40 g másla
40 g cukru krystal
80 g polohrubé mouky
Rumový karamel:
100 g cukr krystal
1 dl rumu
1 dl smetany (nebo mléka)

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, cukru a tuku zpracujeme těsto, namačkáme ho do kulaté formy 24-26 cm nebo na polovinu většího plechu.

  2. Posypeme očištěnou rebarborou pokrájenou na menší kousky a zasypeme drobenkou, kterou jsme připravili smícháním všech surovin. Množství rebarbory se těžko odhaduje, někdo má raději silnější vrstvu, já dávám tolik, aby bylo těsto zakryté.

  3. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 min, až okraje zrůžoví.

  4. Mezitím do kastrolku se silnějším dnem dáme cukr, necháme ho rozpustit na karamel a když zhnědne (pozor nepřipálit!), tak do horkého nalijeme rum a smetanu (pozor v první chvíli prská), necháme chvíli bublat a provařit, až se karamel rozpustí.

  5. Koláč ihned po vyjmutí z trouby lžící přeléváme rumovým karamelem, který se vsákne.

Poznámka od kuchařky

Tento karamel používám i na jiné koláče (hlavně kynuté), všude tam, kde je drobenka: na jablečné, hruškové, jahodové atd.

Pokud se z kastrůlku všechno nerozvařilo, dáme ho na chvíli do studené vody a všechno se odmočí.

Komentáře k receptu Rebarborový koláč s rumovým karamelem

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Hella: Môžeš prosím dopísať do surovín rebarboru, koľko asi? Ďakujem!

    Odpovědět

  • busy_dad busy_dad

    Hella: Díky za rychlou odpověď! Můj karamel měl za horka obvyklou viskozitu asi tak medu a po vychladnutí koláče ztuhl, což vytvořilo na povrchu tvrdou krustu. Díky za vysvětlení, už je mi to jasné. Koláč nepřelévat karamelem, ale, jak píšete, "zaliji rumem". Aspoň budou děti dobře spát. :-)

    Odpovědět

  • Hella Hella (autorka receptu)

    busy_dad: Buď reagujete na zcela jiný recept, nebo jste si zcela popletl postup pečení. Za to, že na obrázku nevidíte rebarborový koláč, za to opravdu nemohu, ale zajímalo by mě, jaký vlastně vidíte. Pokud něco zaliji rumem a pak ho necítím, tak to bude asi vaším rumem. Pokud koláč po upečení pokapu řídkou tekutinou ale vám tlustá krusta nejde prokousnout tak přemýšlím, kde se ta krusta vzala... A co se týče vaší trouby ... asi si budete muset koupit jinou. A váš poslední odstavec příspěvku mě upřímně rozesmál!

    Odpovědět

  • busy_dad busy_dad

    Jako rebarborový koláč to nevypadá, viz foto. Karamel na povrchu vytvoří tlustou krustu, která se sice dá při silném stisku prokousnout, ale zůstává přilepený na zubech ještě mnoho hodin.

    Taky to, že má být hotový za 15 min v troubě předehřáté na 170 stupńů je iluze. Můj začal růžovět až to 45 minutách, když jsem zapnul turbo a teplotu zvýšil na 200.

    Po vůni rumu není v karamelu ani památky. A to jsem prosím na karamel použil 15ti letý Ron Barco, guatemalský rum španělského stylu, třtinový cukr a ekologickou šlehačku bez laktózy.

    Zajímalo by mě, jak to skutečně děláte. Po karamelu není na fotkách ani stopa - vypadá to, jako polité nějakou hnědou šťávou a těsto vypadá jako kynuté.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    busy_dad: a proč né????Pekl jste ho???;-):-K

    Odpovědět

  • busy_dad busy_dad

    Lucasinka: JanaDorazinova: HankaPu: mirca75: Boubelinda: Jikotka: pipre:
    Vědět, jak se těšíte, až ten koláč upečete, nebo jste pekly úplně jiný koláč, nebo jen čekáte, až dozrají rebarbory je skvělé, ale skutečně za to tento recept zaslouží pět hvězdiček?

    Odpovědět

  • Reny2 Reny2

    no nevim...kolacu a buchet uz jsem napekla dost,ale tohle se sice sni,ale nenadchne....kvuli detem jsem dala jen karamel a trosku tresti,ale uz samotny kolac se nijak nepovedl....jeste ze ho neni prilis moc....:-(

    Odpovědět

  • Blansch Blansch

    Včera jsem dělala a byl ÚSPĚCH:-)Dnes jsem pekla opět:-D Šli jsme na narozeniny a já se chtěla rozdělit...přítel nikoli:-D Tímto posílám zaslouženého bodíka:yes:...a přidávám fotečku.

    Odpovědět

  • miazak miazak

    tento koláč je opravdu LUXUSNÍ:-!:-!:-! děkuji moc za recept. Už jsem ho dělala i s červeným rybízem- a taky byl vynikající, mňamozni....:-K

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka

    zrovna jsem objevila tento kolac a vypada uzasne. rebarbora je tu uz na pultech, takze zitra zkusim :-)) jen tu asi nesezenu rum, tak preliju jen karamelem :-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    mirco, brášku se sněhovou čepicí jsem právě dopekla:-))

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Hello:-)tak jsem včera zkusila a je vynikající,díky za prima recept.Všichni se oblizovali a zbylý karamel(nedávala jsem na koláč všechno) jsem schovala na poháry.Snad se počasí umoudří a ještě si na něm pochutnáme:-p.Koláč ukládám,posílám boďku a jelikož mám rebarbory ještě misku,asi zkusím i brášku se sněhovou čepicí;-):-p.

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Tak tento koláč je naprosto úúúžasný!!! Vřele doporučuju!!

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Hello, ty tvoje rebarborové koláče nemají chybu:yes::yes::-!:-!Jsou super:-! ten s tou krupicovou kaší jsem chtěla vyzkoušet, ale krupice nebyla nějak po ruce, tak jsem tam místo ní dala hustý pudink a taky to bylo dobré.:-):-) máš to za bodík:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Hello:-)taktéž co u bratříčka se sněhovou čepicí;a tady mě navíc láká to spojení slaďoučkého karamelu a nakyslé rebarbory,tak uvidíme jak u mých mlsounků uspěji:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: rebarborový koláč recept rebarborový koláč s drobenkou rebarborový koláč recept na rebarborový koláč helenčiny recepty rebarborový koláč s pudinkem rebarborový koláč s jahodami rebarborove kolače recept rebarborový koláč vynikající rebarborový koláč kolač z rebarbory linecký rebarborový koláč francouzský rebarborový koláč revenový dort se sněhem kdy trhat rebarboru rebarbora recepty jablečný koláč s karamelem kynutý rebarborový koláč recepty - rebarborový kolác rebarborovy kol