Rebarborový koláč s rumovým karamelem

Hella Kuchařka:

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 18 názorů

515

Suroviny

Těsto:
210 g hladké mouky
70 g cukr moučka
140 g másla
Drobenka:
40 g másla
40 g cukru krystal
80 g polohrubé mouky
Rumový karamel:
100 g cukr krystal
1 dcl rumu
1 dcl smetany (nebo mléka)
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, cukru a tuku zpracujeme těsto, namačkáme ho do kulaté formy 24-26 cm nebo na polovinu většího plechu.

  2. Posypeme očištěnou rebarborou pokrájenou na menší kousky a zasypeme drobenkou, kterou jsme připravili smícháním všech surovin.

  3. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 min, až okraje zrůžoví.

  4. Mezitím si do kastrolku se silnějším dnem dáme cukr, necháme ho rozpustit na karamel a když zhnědne (pozor nepřipálit!), tak do horkého nalít rum a smetanu (pozor v první chvíli prská), nechat chvíli bublat a provařit, až se karamel rozpustí.

  5. Koláč ihned po vyjmutí z trouby lžící přeléváme rumovým karamelem, který se vsákne.

Poznámka

Tento karamel používám i na jiné koláče (hlavně kynuté), všude tam, kde je drobenka: na jablečné, hruškové, jahodové atd.

Pokud se nám z kastrůlku všechno nerozvařilo, dáme ho na chvíli do studené vody a všechno se odmočí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rebarborový koláč s rumovým karamelem

  • Reny2 Reny2

    no nevim...kolacu a buchet uz jsem napekla dost,ale tohle se sice sni,ale nenadchne....kvuli detem jsem dala jen karamel a trosku tresti,ale uz samotny kolac se nijak nepovedl....jeste ze ho neni prilis moc....:-(

    Odpovědět

  • Blansch Blansch

    Včera jsem dělala a byl ÚSPĚCH:-)Dnes jsem pekla opět:-D Šli jsme na narozeniny a já se chtěla rozdělit...přítel nikoli:-D Tímto posílám zaslouženého bodíka:yes:...a přidávám fotečku.

    Odpovědět

  • miazak miazak

    tento koláč je opravdu LUXUSNÍ:-!:-!:-! děkuji moc za recept. Už jsem ho dělala i s červeným rybízem- a taky byl vynikající, mňamozni....:-K

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka

    zrovna jsem objevila tento kolac a vypada uzasne. rebarbora je tu uz na pultech, takze zitra zkusim :-)) jen tu asi nesezenu rum, tak preliju jen karamelem :-K

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    mirco, brášku se sněhovou čepicí jsem právě dopekla:-))

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Hello:-)tak jsem včera zkusila a je vynikající,díky za prima recept.Všichni se oblizovali a zbylý karamel(nedávala jsem na koláč všechno) jsem schovala na poháry.Snad se počasí umoudří a ještě si na něm pochutnáme:-p.Koláč ukládám,posílám boďku a jelikož mám rebarbory ještě misku,asi zkusím i brášku se sněhovou čepicí;-):-p.

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Tak tento koláč je naprosto úúúžasný!!! Vřele doporučuju!!

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Hello, ty tvoje rebarborové koláče nemají chybu:yes::yes::-!:-!Jsou super:-! ten s tou krupicovou kaší jsem chtěla vyzkoušet, ale krupice nebyla nějak po ruce, tak jsem tam místo ní dala hustý pudink a taky to bylo dobré.:-):-) máš to za bodík:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Hello:-)taktéž co u bratříčka se sněhovou čepicí;a tady mě navíc láká to spojení slaďoučkého karamelu a nakyslé rebarbory,tak uvidíme jak u mých mlsounků uspěji:-D

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Rumový karamel už jsem taky zkoušela, je výborný :-p

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Těsto se vůbec nedrobí, dobře a rychle se zpracovává, po upečení je dost hutné, no jako linecké, to aby zachytilo všechnu tu tekutinu - štáva z rebarbory + ten karamel. Karamel má po svaření se smetanou a rumem konzistenci asi jako hustší vaječný koňak. Toto těsto používám i na jahodové koláče.

    Odpovědět

  • Boubelinda Boubelinda

    Teda to jsou báječné nápady na moučníky. Zrovna teďka jsem přišla z venku a koukala jsem na rebarboru, že by se už dala trhat. Tak koukám co z toho udělám a teda abych pravdu řekla, nevím co si vybrat. :-)):-D;-)

    Odpovědět

  • Marta Marta

    nestačím se divit :-O, co všechno je možné, ale koláč vypadá velice dobře a chutně :-p :yes:
    Hello, jak se prosím s těstem pracuje, nedrobí se? Připomíná mi to linecké, jen bez vajíčka :-)

    Odpovědět

  • Tana K Tana K

    Tento rebarborový koláč podle Helenčina receptu jsem už několikrát pekla a rumový karamel je tam strašně dobrý. Zkoušela jsem ho i na jablečné koláče a vážně nemá chybu. Hned jak seženu rebarboru, peču zase.:yes:

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Tak, koukám, že Hella nás bude dráždit s rebarborou:-//, no, už aby byla aspoň v obchodě. Chtěli bychom si ji zasadit, ale v okolí ji nikdo nemá. Ten nápad s karamelem je super. Vzpomínám si, že jako malé holky jsme si se segrou z toho dělaly lízátka do formiček na pracny, ale bez té smetny. Máš plus, Helli a ukládám si to, ikdybych měla použít jiné ovoce.;-):yes:

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: rebarborový koláč recept rebarborový koláč s drobenkou rebarborový koláč recept na rebarborový koláč helenčiny recepty rebarborový koláč s pudinkem rebarborový koláč s jahodami rebarborove kolače recept rebarborový koláč vynikající rebarborový koláč revenový dort se sněhem linecký rebarborový koláč jablečný koláč s karamelem kynutý rebarborový koláč recepty - rebarborový kolác rebarborovy kol francouzský rebarborový koláč recepty-rebarborový koláč kdy trhat rebarboru kynutý koláč s jahodami

Zapomněl/a jsem heslo