Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trnkové vdolek

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

11. 7. 2016 15:04

Suroviny

Porce: cca 20 ks

Nutriční hodnoty

Energie16 886 kJ / 4 036 kcal
Bílkoviny111,32 g
Tuky105,79 g
Vláknina25,14 g
Cholesterol 588 mg
Sodík 203 mg
Sůl0,47 g
Sacharidy647,03 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Trnkové vdolek - babička říkávala povidlům trnky. Žila na Moravě, proto "Trnkové vdolek". Vdolky jsou podle jejího receptu a jsou úžasné a nadýchané. Jako děti jsme se o ně klidně i porvaly. Do každé ruky a vdolek - a už nás nebylo. A ani vdolků :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cathleen cathleen (moderátorka)

12. 7. 2016 10:31

casino: nepřu se:-) jen mě to překvapilo - žloutky jsou opravdu mastné a pokud jsem někde četla o sušším těstě, vždy to bylo z důvodu přidání bílků, ne žloutků.
Jeden žloutek v těstě bych asi nepoznala, ale když se jich použije víc, už to na jemnosti těsta poznat je.

casino casino

12. 7. 2016 09:24

cathleen: "...těsto trochu vysychá s bílky. Žloutky ho naopak zjemňují, zvláčňují a prodlužují mu trvanlivost - jsou mastné."
Díky:yes:
Já se protentokrát, zcela mimořádně, nechtěl přít, protože koláče pečené vedle sebe z kynutého těsta bez žloutků a se žloutky nemám odzkoušené:-)
Ale např. u lineckého je ve výsledku rozdíl, když se do těsta dají jen žloutky, nebo celá vejce;-(

Maja Motti Maja Motti

12. 7. 2016 09:11

cathleen: Tenkrát bylo 100 g droždí za korunu. Pamatuji se, že jsem babičce chodila pro droždí za 50 haléřů, ale vždycky trochu uloupla a šoupla mi do pusy, že je to zdravé :-). Zbytek šel do vdolků :-K

cathleen cathleen (moderátorka)

12. 7. 2016 08:55

Maja Motti: ano, a babičky do všeho dávaly kostku i více droždí....i to je dnes překonané, stačí ho mnohem menší množství;-) Člověk se učí pořád.

Maja Motti Maja Motti

12. 7. 2016 07:42

cathleen: říkávala to babička. "Když tam dáš žloutek, strhneš celé těsto a bude jak brousek". Vdolky vydrží pod plátěnou utěrkou 2 dny - možná i víc, ale to nikdy déle nezbyly. Jsou jemné a vláčné. Také používala žloutky - ale do jiných těst :-)

cathleen cathleen (moderátorka)

12. 7. 2016 07:31

Maja Motti: těsto trochu vysychá s bílky.
Žloutky ho naopak zjemňují, zvláčňují a prodlužují mu trvanlivost - jsou mastné.;-)

Maja Motti Maja Motti

11. 7. 2016 22:04

katyvypl: Omlouvám se, patří tam 38 g droždí -proto jsem i psala, že je to skoro celá kostka droždí, místo 38 jsem napsala 18 g. To by bylo opravdu málo.

Maja Motti Maja Motti

11. 7. 2016 22:03

casino: žloutky se do těsta nedávají, zbytečně tvrdne... A máte svatou pravdu, upsala jsem se, má tam být 38 g, omlouvám se..

casino casino

11. 7. 2016 21:49

Maja Motti: "18g droždí"
No, obvykle má kostka droždí 42g jestlisenepletu;-)
Vypadá to opravdu na starý rcp... Tehdy se ještě šetřilo... Na droždí, na žloutcích, na tuku...

Maja Motti Maja Motti

11. 7. 2016 21:30

katyvypl: Nakynou v pohodě, je to skoro celá kostka droždí....

katyvypl

11. 7. 2016 19:40

Krásný recept! <3 Určitě vyzkouším. Jen se trošku bojím množství mouky versus tak malé množství droždí, aby to řádně nakynulo. :-? Ale vypadají úžasně, jen se sliny sbíhají. :yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: trnková buchta trnkový kolač vdolek trnkové koláče trnkove buchty vdolky trnky recepty trnkova buchta s tvarohem trnkova buchta recept kynuté trnkové buchty nadychany svestkovy vdolek vdolek s trnkama tvarohova napln staniol jogurtove vdolky trnkový koláč recepty trnková buchta kynutá recept na vdolky povidlovy vdolek s posypka vdolky od babičky trnkový koláč s kynuteho těsta

Suroviny: mouka hladká, droždí, mléko, máslo, sádlo vepřové, sůl, cukr moučkový, tvaroh, žloutek, pudink vanilkový, sultánky, povidla švestková, máslo, mouka hrubá, cukr moučkový, máslo, rum, cukr

TopRecepty.cz

Trnkové vdolek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7B8w