Nakládaný lilek s fetou

Eliza Kuchařka:

Studená kuchyně 11 názorů

54

Suroviny

2 lilky
100 g sýru feta
100 g zelených oliv (nebo černých...dle chuti)
100 g mořské soli (hrubě mleté)
5O ml červeného vinného octa
50 ml vody
1 feferonka
na špičku nože mletého chilli
1 lžička provensálského koření
1 lžička celého pepře
120 ml olivového oleje
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Lilky podélně nakrájíme na co nejužší plátky, smícháme s mořskou solí a necháme nejméně půl dne vypotit a změknout. Vhodné je použít mřížku na pečivo nebo rošt z trouby, který postavíme na plochu k okapávání nádobí nebo velký tác (viz foto). několikrát obrátíme.

  2. Změklé plátky lilku dobře osušíme. V pánvi zahřejeme vinný ocet s vodou a lilek v něm asi 3 minuty povaříme (blanšírujeme). Poté plátky z obou stran potřeme olejem. Pánev vysušíme a nalijeme do ní zbylý olivový olej, provensálské koření, pepř a chilli a zahřememe (nevaříme).

  3. Mezitím do šroubovací sklenice naskládáme střídavě plátky lilku, kostičky fety, kolečka oliv a posekanou feferonku. Zalijeme horkým ochuceným olejem, uzavřeme, necháme vychladnout a servírujeme s pečivem.

Poznámka

V ledničce vydrží týden. Pokud vydrží...:-)

Původní recept jsem kdysi našla v časopisu Apetit, ale časem jsem ho pozměnila k (podle mě) lepší chuti.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Nakládaný lilek s fetou

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ja by som sa solanínu nebála. Je to síce jedovatý alkaloid, ale baklažány nie sú jediné, ktoré ho obsahujú. Obsahujú ho zemiaky, všetky papriky, paradajky, jablká, čučoriedky...atd. :-) Rastliny si ho vytvárajú na ochranu pred škodcami. A jeme ich surové.
    Varenie zemiakov nemá skoro žiadny vplyv na zníženie solanínu, jedine vyprážanie nad 175°C má trocha vply, takže vyprážané hranolky. :-) Inak čo je v surovom zemiaku, je aj vo varenom. Rozdiel je v tom, že v šupke a pod ňou je obsah solanínu vyšší ako v strede zemiaku.
    Takže človek fakt nemusí mať obavy.;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    maris:Já osobně, nepíšu, že to tak mají všichni udělat, bych ho nejdřív trochu opekla. Pro mě je chuťově velký rozdíl, když lilek v něčem jen uvařím a když ho opeču. Taky nevím, proč bych ho po oblanšírování měla potřít olejem, když ho následně tím olejem zaliju celý;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    1974andrea: Eliza ho ale cca 3 minuty blanšíruje, plátky má hodně tenké - to by mělo stačit. Syrový ho nemá;-):-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    jituna666:Já bych je opekla taky, vlastně tepelně neopracovaný lilek obsahuje jedovatý solanin, takže by se ani jíst neměl. Nevím, zda stačí zalít horkým olejem, aby se těch látek zbavil, ale myslím, že krátké opečení bude jistě lepší i chutnější.

    Odpovědět

  • jituna666 jituna666(neregistrovaný)

    tak zrovna dělám, akorát mi to nedalo a lilky ještě smažím, už teď to voní nádherně!:-p

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Marsí, myslím, že podle tvého postupu to bude ještě lepší. To mě nenapadlo, asi jsem byla moc ovlivněná původním receptem. Rozhodně příště udělám podle tebe!! Skvělý tip, děkuji. :-p

    Odpovědět

  • Marsí Marsí(neregistrovaný)

    Elizo, jistě výborné, dělám něco podobného, ale lilek normálně osmažím na olivovém oleji na pánvi.:-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Elizo:-)ty s tím lilkem:-S;-):-D.Ještě nemám vyzkoušené předchozí a ty už další receptík;-)Už mi zase dva straší v ledničce a čekají co z nich bude:-O,tak že by toto?No uvidíme:-)

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Zase něco jiného z lilku:yes: určitě vyzkouším:-)) moc pěkné:yes::yes::yes: +

    Odpovědět

  • pipre pipre

  • Jana Remkova Jana Remkova

    ha, vidím lilek a říkám si "Eliza":-)):-D a jasně!!!:-)Vypadá to dobře, Eli:-p:yes::yes:

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo