

Nakládaný lilek s fetou
Suroviny
- 2 lilky
- 100 g sýru feta
- 100 g zelených oliv (nebo černých...dle chuti)
- 100 g mořské soli (hrubě mleté)
- 5O ml červeného vinného octa
- 50 ml vody
- 1 feferonka
- na špičku nože mletého chilli
- 1 lžička provensálského koření
- 1 lžička celého pepře
- 120 ml olivového oleje
Postup přípravy receptu
Lilky podélně nakrájíme na co nejužší plátky, smícháme s mořskou solí a necháme nejméně půl dne vypotit a změknout. Vhodné je použít mřížku na pečivo nebo rošt z trouby, který postavíme na plochu k okapávání nádobí nebo velký tác (viz foto). několikrát obrátíme.
Změklé plátky lilku dobře osušíme. V pánvi zahřejeme vinný ocet s vodou a lilek v něm asi 3 minuty povaříme (blanšírujeme). Poté plátky z obou stran potřeme olejem. Pánev vysušíme a nalijeme do ní zbylý olivový olej, provensálské koření, pepř a chilli a zahřememe (nevaříme).
Mezitím do šroubovací sklenice naskládáme střídavě plátky lilku, kostičky fety, kolečka oliv a posekanou feferonku. Zalijeme horkým ochuceným olejem, uzavřeme, necháme vychladnout a servírujeme s pečivem.
Poznámka od kuchařky
V ledničce vydrží týden. Pokud vydrží...:-)
Původní recept jsem kdysi našla v časopisu Apetit, ale časem jsem ho pozměnila k (podle mě) lepší chuti.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nakládaný lilek s fetou
-
Ja by som sa solanínu nebála. Je to síce jedovatý alkaloid, ale baklažány nie sú jediné, ktoré ho obsahujú. Obsahujú ho zemiaky, všetky papriky, paradajky, jablká, čučoriedky...atd.
Rastliny si ho vytvárajú na ochranu pred škodcami. A jeme ich surové.
Varenie zemiakov nemá skoro žiadny vplyv na zníženie solanínu, jedine vyprážanie nad 175°C má trocha vply, takže vyprážané hranolky.Inak čo je v surovom zemiaku, je aj vo varenom. Rozdiel je v tom, že v šupke a pod ňou je obsah solanínu vyšší ako v strede zemiaku.
Takže človek fakt nemusí mať obavy. -
maris:Já osobně, nepíšu, že to tak mají všichni udělat, bych ho nejdřív trochu opekla. Pro mě je chuťově velký rozdíl, když lilek v něčem jen uvařím a když ho opeču. Taky nevím, proč bych ho po oblanšírování měla potřít olejem, když ho následně tím olejem zaliju celý
-
1974andrea: Eliza ho ale cca 3 minuty blanšíruje, plátky má hodně tenké - to by mělo stačit. Syrový ho nemá
-
jituna666:Já bych je opekla taky, vlastně tepelně neopracovaný lilek obsahuje jedovatý solanin, takže by se ani jíst neměl. Nevím, zda stačí zalít horkým olejem, aby se těch látek zbavil, ale myslím, že krátké opečení bude jistě lepší i chutnější.
-
tak zrovna dělám, akorát mi to nedalo a lilky ještě smažím, už teď to voní nádherně!
-
Marsí, myslím, že podle tvého postupu to bude ještě lepší. To mě nenapadlo, asi jsem byla moc ovlivněná původním receptem. Rozhodně příště udělám podle tebe!! Skvělý tip, děkuji.
-
Elizo, jistě výborné, dělám něco podobného, ale lilek normálně osmažím na olivovém oleji na pánvi.
-
Elizo
ty s tím lilkem
.Ještě nemám vyzkoušené předchozí a ty už další receptík
Už mi zase dva straší v ledničce a čekají co z nich bude
,tak že by toto?No uvidíme
-
Zase něco jiného z lilku
určitě vyzkouším
moc pěkné
+
-
-
ha, vidím lilek a říkám si "Eliza"
a jasně!!!
Vypadá to dobře, Eli