

Bulgur nasladko nejen pro Petru
Suroviny 2 porce
- Bulgur 2 hrsti
- 1 lžička másla
- špetka soli
- 2-3 lžičky medu
- sušené ovoce (lžíce):
- brusinky
- meruňky
- švestky
- rozinky
- ananasový kompot
- voda (na podlití)
- 50 ml mléka
- mandlové lupínky (na ozdobu)
Postup přípravy receptu
Sušené ovoce dáme do misky a řádně prolijeme horkou vodou,pak scedíme a necháme okapat. Okapané větší ovoce - meruňky, švestky - si pokrájíme na plátky.
Na teplé pánvi si povolíme máslo, vsypeme bulgur, prohřejeme, přidáme špetku soli a lžičku medu. Necháme probublat,zalijeme horkou vodou (část vody můžeme nahradit šťávou z kompotu), přiklopíme pokličkou a asi 10-15 minut dusíme.
Pak vlijeme mléko, přidáme pokrájené ovoce a ananas, lžičku medu, dle potřeby dolijeme vodu a necháme ještě asi 5 minut mírně dusit.
Bulgur by měl být měkčí (ale ne rozvařený) a neměla by pod ním být téměř žádná tekutina. Do ještě horkého můžeme vmíchat lžičku smetany.
Po nandání na talíř posypeme směs opraženými mandlovými lupínky, ozdobíme ovocem a pokapeme medem (nemusí být).
Poznámka od kuchařky
Lze dělat i z ovoce čerstvého nebo kompotovaného,ale to pak přidat až nakonec po vypnutí-jen prohřát-,jinak se ovoce rozvaří.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bulgur nasladko nejen pro Petru
-
Sarovko, Eve (neregi.)
, děkuju za vyzkoušení a jsem ráda, že vám chutnalo
.
-
Díky za super recept, výborné jídlo.
-
nadhera...nemam slov
-
Mirčo, díky. Nikdy mě nenapadlo udělat bulgur na sladko
A opražením na másle získá neuvěřitelně skvělou chuť a vůni
Jsem nadšená. A dnes určitě udělám znovu. Už se těším.
-
Hanko
.Bulgur je u nás skoro v každém krámě-Billa,Interspar,bio prodejny,(dokonce i v klasických potravinách a to jsme poměrně malé město
),tak myslím že i u vás seženeš
.Tady přidávám odkaz s fotkou balení bulguru,abys věděla po čem koukat
http://www.toprecepty.cz/recept/4588-bulgur-s-vepr....Tak když seženeš a budeš dělat dej prosím vědět
.
Ještě mě k tomuhle receptu napadlo-dát hotovou směs do máslem tence vymazaného pekáčku,zalít trochou klasické smetany,nebo poklást kopečky zakysanky,přidat trošku šťávy z kompotu a zapéct pár minut v horké troubě.No zkusím příště -
Mirčo, vypadá to moc pěkně
láká to k vyzkoušení, ale taky jsem se ještě s bulgurem nesetkala
je běžně k dostání, nebo kde ho seženu
-
Špagetko
já zase nezkoušela s rýží nebo pohankou
.
Piprejestli máš ráda kuskus,tak ti bulgur bude chutnat taky.Rozhodně zkus
no a když to pro tebe nebude to pravé ořechové tak se dá vždycky přidat po troškách třeba do karbenátků,mleté,..(bulgur na chvíli namočit do horké vody,scedit a přidat do směsi masa
,nebo schovat po troškách třeba do klasického rizota
.Využití je spousta a uvidíš že se brzy skamarádíte,tedy pokud budeš chtít zkusit
-
Pipre - neboj, já se o existenci jakéhosi bulguru dověděla taky až tady, jen o něco dřív, takže jsme na tom s těmi objevy stejně
. A právě to je fajn, že člověk v krámě pak vidí věci, kolem kterých přejdeš nevšímavě, protože nevíš, co s tím. Já díky těmhle receptům znovuobjevila pohanku nebo jáhly, na které jsem prostě od dětství zapoměla
Naučila jsem se používat kuskus
atd ...
-
Spagetko, tys to jen nezkoušela, já ale do této chvíle ani nevěděla, že existuje nějaký bulgur, až jsem si ho teď vyhledala na netu
Máme rádi rýžový nákyp s ovocem, ale podle informací je bulgur výživnější než rýže a stravitelnější než luštěniny s příjemnou oříškovou chutí. Sušené ovoce také občas kupuji a tak to musím vyzkoušet, vypadá to moc chutně
. Bodík!
-
S bulgurem jsem to ještě nezkoušela, napravím, jinak i s rýží nebo pohankou ano