Rajská omáčka

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Doba přípravy: 70 4 porce Hovězí maso 166 názorů

Suroviny

500 g hovězího masa
4 větší rajčata
1 menší rajský protlak
1 větší cibule
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
3 hřebíčky
špetka tymiánu
1 lžička skořice
1 lžička mleté papriky
1/2 citronu (ocet)
cukr
olej
sůl
Recept si zatím oblíbilo 114 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uvaříme maso doměkka a vývar odložíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájená rajčata a dusíme, po chvilce dáme rajský protlak, koření: bobkový list, nové koření, pepř, hřebíčky, tymián, papriku a umytý citron nakrájený na kolečka (i s kouskem kůry!).

  2. Nyní vše zalijeme vývarem z masa, vaříme. Když se rajčata rozvaří, omáčku přecedíme, dochutíme cukrem, osolíme, je-li třeba, okyselíme octem nebo dolijeme vodou na množství, které budeme potřebovat.

  3. Na másle uděláme tmavší jíšku, omáčku zahustíme nebo použijeme tmavou hotovou (tu jsem použila já). Potom nakrájíme maso na plátky, dáme ho do omáčky a ještě prohřejeme.

Poznámka

Rajskou dělám léta stále stejně, jen mi kdosi poradil, že tam můžu dát skořici, tak jí dávám a někdy ještě přidávám zakysanou smetanu-taky výborné.

Musím jí dělat větší množství, protože naše Jana je na ní úplně vysazená a dneska k obědu snědla 8 knedlíků!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 149 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rajská omáčka

  • Markéta Markéta (neregistrovaný)

    Dnes jsem uvařila a byla naprosto skvělá, Všem moc chutnala :-) Receptik chválím

    Odpovědět

  • MARCELA MARCELA(neregistrovaný)

    Sabinka: <3<3Také jsem vyzkoušela více receptů na rajskou,ale zvítězila jak píšete Vy s kořenovou zeleninou a hovězím vývarem,ta u nás nemá konkurenci.:-)

    Odpovědět

  • BronislavaP BronislavaP

    Vladka: Plně s Vámi souhlasím :yes:

    Odpovědět

  • Vladka Vladka(neregistrovaná)

    no vidíte a já si zas vůbec neumím představit, že bych do rajské cpala vývar z masa. Rajská má vonět rajčaty a kořením a její chuť má být čistá a nekomplikovaná. A pokud je to jinak, tak to na rozdíl od Sabiny považuju za barbarství já.

    Odpovědět

  • HRAAABJE HRAAABJE(neregistrovaný)

    Rajská All la ŠLENDRIÁN.

    Odpovědět

  • ylenulkay ylenulkay

    Sabinka: Přidejte svůj recept, určitě rády vyzkoušíme :-p

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Sabinka:Sabiko, díky, že ses vyjádřila a měla jsi svůj názor;-) To víš 100 lidí, 100 chutí:yes:

    Odpovědět

  • Sabinka Sabinka(neregistrovaná)

    Asi budu jediná,kdo zůstane u té "naší" rajské omáčky.Vyzkoušela jsem,ale rodina ani já jsme na téhle nenašli nic,co by oslovilo naše chuťové buňky.Paprika je v receptu snad i nedopatřením,ale hlavně mám ráda,když má jídlo chuť,pořádný říz,proto nemám ráda takové to maso vyždímané do vody(vyvařené)a vodu zahuštěnou moukou.Pro mě jak v rajské není kořenová zelenina a v základu chybí nejméně půl litru šťávy z masa,není to pro mě rajská,protože omáčka pak nemá chuť.A zahušťování rajské moukou je pro mě barbarství.Je fajn že recept chutná tolika lidem,ale my máme rádi takovou tu opravdu silnou a překrásně vonící rajskou,nicméně jsem zase o zkušenost s jiným receptem bohatší.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    savlinka:Jani, to mám radost a díky:yes:;-)

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    Janičko,tak dnes jsem dělala rajskou dle tebe a je tedy:yes::yes::yes:Myslím si,že už jinak jí dělat nebudu:yes::yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Bibinka: Ani na Slovensku sa takto nevarí všade ako som písala niožšie, iný kraj, iná paradajková.;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    ladislav.szekely:Láďo, u vás se tohle nevaří? Nebo žiješ jinde než na Slovensku?

    Odpovědět

  • ladislav.szekely ladislav.szekely(neregistrovaný)

    Keď idem do Ćeska tam si musím dať,ako aj držkovú polievku !!!!!!

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Jaroslave a Vepe: každé vylepšeníčko ještě k lepšímu se počítá, tak děkuji ;-):yes:

    Odpovědět

  • vepe vepe(neregistrovaný)

    Kdo někdy zkusil do rajské ke konci přidat povidla, nikdy už jinak dělat nebude. Zahustí, ztmavne a chuť absolutně boží!:-D

    Odpovědět

1 2 3 4 5 7 9 12

Tématické fráze: rajska omacka rajska omacka recept rajska rajská omáčka z rajčat recept na rajskou omacku top recepty rajska omacka rajska recept recepty rajská omáčka rajska omacka recepty jake maso na rajskou omacku rajska omacka z rajcat recept jaké maso na rajskou recept rajska omačka recept rajska rajská omáčka top recepty recepty na rajskou omačku hovězí rajská omáčka recept na rajskou rajská omáčka s hovězím masem rajskaomacka

Zapomněl/a jsem heslo