Falešná ovarová polévka s kroupami

mojetara Kuchař:

Doba přípravy: 40 + 25 minut 2-4 porce Polévky 8 názorů

43

Suroviny

1000 ml vývaru z vepřového masa
500 ml zeleninového vývaru
100 g vařeného vepřového masa
100 g mrkve
80 g kořenové petržele
50 g řapíkatého celeru
200 g vařených krup
4 stroužky česneku – nasekáme nadrobno
pepř
sůl
majoránka
pepř
1 bageta – nakrájíme na plátky
kousek másla
hladkolistá petržel
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Kroupy propláchneme a necháme stát, pak vaříme asi 30 minut v osolené vodě, až budou měkké. Scedíme a propláchneme studenou vodou.

  2. Mrkev a petržel nakrájíme nadrobno, stejně tak vařené uzené vepřové maso, celerový stonek nakrájíme na jemné měsíčky.

  3. Smícháme vývary a přidáme do hrnce nakrájené maso i zeleninu. Česnek nasekáme a přidáme do polévky. Opepříme a osolíme. Přidáme vařené kroupy a majoránku. Vaříme na středním plameni asi 20 minut.

  4. Nakrájíme bagetu na plátky a opečeme ji na másle.

  5. Polévku podáváme s opečenou bagetou. Dozdobíme nasekanou petrželkou. Když opečenou bagetu potřete ještě česnekem, je to vynikající.

Poznámka

Recept také na http://www.mojetara.cz/recipe/falesna-ovarova-pole.... K přípravě využijeme vývar z vařeného uzeného masa, který nám zůstane třeba při přípravě čočky s masem, jako třeba u receptu na Bylinkovou čočku se špenátem a rajčaty http://www.mojetara.cz/recipe/bylinkova-cocka-se-s...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Falešná ovarová polévka s kroupami

  • Dajda Dajda

    Pocházím z východních Čech, a tam se "prdelačka" dělá, jak píše casino, z čistého vývaru po ovaru, v němž se vaří jelita a jitrnice. Potvrzuji také, že u nás se používá název "vejmrda" pro teplou sladkokyselou přílohu k ovaru, připravovanou z vývaru, křenu a jablek. Dělávala ji babička a byla skvělá. <3

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    casino: taktak - u nás se ale jelita, tlačenky a jitrnice vaří v solo vodě, pocit vyvářených střev nám do polévky neštymuje;-). Černá polévka se dělá pouze z vývaru po ovaru... atd.atd... jak píšeš, dává se tam chladná rozmíchaná krev. Rozdává se až ta černá - a předtím se míchá a míchá a míchá...:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    mojetara: možná - určitě falešná je, že může být dobrá se ale nevylučuje :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    No, u nás se ta černá polévka (jejíž název když jsem slyšel poprvé, tak se mi neudělalo dobře:-(( dělá podobně jak píše hosta:
    Vše se vaří v jednom kotli; troška bílé polévky se použije k ovaru do vejmrdy (název patrně z Čech), posléze se ve vývaru ovaří tlačenky, jitrnice, jelita a do vývaru se vývarem opláchne nádobí (lavory, vaničky) od prejtů. Část bílé polévky se rozdá s výslužkou a do zbytku se rozmíchá část krvavé obcházky (jelitový prejt pečený v brutvanu) povaří se to a máme velmi žádanou černou zabíjačkovou polévku:-)

    Odpovědět

  • mojetara mojetara(autor receptu)

    hosta: Nejmenuje se to "falešná"?

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Nadja: ten třetí bod jistě myslíš jako vtip, že? Prdelačka se dělá při zabíjačce z vývaru po vaření ovaru, přidávají se vařené kroupy, osmažená cibule, česnek, majoránka - a především vepřová krev. Polévka z jelit je trochu něco jiného:-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    casino: :-O také to vidím jako uzenou polévku.
    <3 Zabíjačková ovarová je pouze silný vývar z vepřového masa, bez jakékoliv zeleniny. A do vývaru jsou vloženy uvařené velké kroupy, někdy i kousky masa.
    <3 A prdelačka je zase voda, v níž se vařila jelita - její hustota záleží na tom, kolik jelit při vaření popraská.

    Odpovědět

  • casino casino

    Falešná ovarová polévka s kroupami
    "vařené uzené vepřové maso," "využijeme vývar z vařeného uzeného masa,"
    Mně to přijde spíše jako pravá, nefalšovaná "Polévka z uzeného";-) Pokud tedy slůvko "uzené" v postupu není dílem nějakého zlovolného šotka;-)
    No, možná ale je to mou pomýlenou představou o ovarové polévce:-(
    Jóóó, dát tam místo "uzeného" (a krup) kus jelita, tak to by byla polívčička:yes:, Sice falešná, ale už skoro pravá prdelačka, že:-)

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo