Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nové brambory se špenátem

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

1. 7. 2017 15:11

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie5 755 kJ / 1 376 kcal
Bílkoviny31,96 g
Tuky39,62 g
Vláknina28,16 g
Cholesterol 51 mg
Sodík 289 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy210,66 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Já podávala k pečené kachničce na kmínu:-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

yanull yanull

2. 7. 2017 07:44

zizala: Přesně tak :yes:. Ještě když vidím v některých pořadech o vaření, jak silné z brambor okrajují soutěžící slupky, tak se nestačím divit. Stačí ukrojit asi 1 cm silný plátek, dát ho proti světlu a hned vidíme, o co se ochuzujeme, že to nejlepší jde do koše, v lepším případě do kompostu.

zizala zizala (moderátorka)

2. 7. 2017 07:19

Nové brambory se vaří co nejšetrněji, protože obsahují hodně vitaminu C. Takže se vkládají do vroucí vody nebo se vaří nad párou, nejlépe ve slupce (protože právě pod ní je toho vitaminu nejvíc) a vaří se jen nezbytně nutnou dobu. Solanin obsahují maximálně ty zelené, ale nepředpokládám, že by někdo inteligentní takové brambory vařil. ;-)
Dokonce se voda scezená z nových brambor používá na polévky, protože obsahuje část vitaminu a mnohé minerály.

Autorkou uváděný postup na vaření brambor se doporučuje právě u brambor STARÝCH, nikoli nových.

yanull yanull

2. 7. 2017 07:06

Lenunka:i Opravdu tu nechci vyvolávat další polemiky, ohledně vaření brambor, reagovala jsem jen na tuto větu:
Pokud bych vařila brambory na kaši, zaliji klidně horkou:-) To je vše, každá z nás si je budeme vařit po svém, mně jen přišlo vylívání vody v tomto případě zbytečné. ;-):-K

Lenunka Lenunka

2. 7. 2017 00:37

yanull: vidím, že jste v supermarketu jako doma, já si pěstuji své vlastní brambory, tak se neřídím informacemi na pytlíku.
A nechápu moc Váš příspěvek, žádnou kaši jsem nevařila, pouze jsem na Váš návrh se zalitím brambor horkou vodou reagovala tak, že si to dovedu představit u kaše, ne že to dělám.:-)

yanull yanull

2. 7. 2017 00:06

Lenunka: Nevím, zda na bramborovou kaši stačí zalít brambory horkou vodou. Pokud bych měla brambory varného typu A, tak z nich kaši sice udělám, ale nebude dobrá. Proto rozlišuji ještě varné typy A-salátové, B- přílohové, C- na knedlíky a bramborové kaše. Stejně jako Terezka se solaninu neobávám, dávám však pozor, aby hlízy nebyly zelené.

Simona Skolakova Simona Skolakova

1. 7. 2017 22:43

tejaja: já takýýý,ani maso bych nemusela mít,brambůrky osolené,máslíčko,když by byla pažitka joj to je dobrota,i takto to zkusím,já to miluju;-):yes:

Lenunka Lenunka

1. 7. 2017 20:22

tejaja: no ty malinké jsou nejlepší:-D

tejaja tejaja

1. 7. 2017 20:09

Ja milujem skoré zemiačky v šupke, také malilinaté, do priemeru 3 cm, kupujem ich od jedného pána. :-D Ja som rada, že ich mám, on je rád, že sa ich zbaví, každý chce len veľké. Používam ich na šaláty, do polievky, alebo len tak s mliekom. ;-)

Lenunka Lenunka

1. 7. 2017 20:00

tejaja: máte pravdu, ve starých bramborách na jaře je ho o hodně víc, zvlášť v klíčkách, které je potřeba odstranit. Ale i u nových je právě v té tenké slupce, tak já radši slévám, ale kdo nechce, nemusí, nebude ho tam nebezpečné množství ;-):-K

tejaja tejaja

1. 7. 2017 19:33

Solanínu je viac v starých zemiakoch na jar, nie v nových. Ale jeho množstvo je také, že pri obvyklej konzumácii zemiakov žiadna otrava nehrozí.;-)
Inak recept sa mi páči, ujkasám si ho. ;-)

Lenunka Lenunka

1. 7. 2017 19:22

yanull: je to proto, že ve slupkách nových brambor je hodně solaninu, takže první vodu slévám. Jinak vždy brambory zalévám studenou vodou, když chci, aby se nerozvařily, protože struktura brambor se při teplotách okolo 60 °C zpevňuje. Pokud bych vařila brambory na kaši, zaliji klidně horkou:-)

yanull yanull

1. 7. 2017 19:01

Dovolím se zeptat, proč vylít vodu z brambor, když začne vařit a dát novou? Myslím si, že je to zbytečné, protože se doba vaření prodlužuje a navíc se připravíme o vitamíny. Já pečlivě omyté brambory ve slupce nebo oškrábané zalívám horkou vodou z konvice, aby se doba varu co nejvíce zkrátila a urychlí se to ještě tím, že do vody přidám lžičku másla. Množství vody dávám jen nezbytně nutné, zbývající brambory nad ní se vaří v páře Nechci tento postup nikomu vnucovat, ale mně se osvědčil a nové brambory netřeba ani dlouho vařit. ;-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: brambory se spenatem jak se vaří špenát špenátové brambory jak vařit nové brambory nové brambory ve slupce jak dlouho se vaří brambory vaření nových brambor jak dlouho varit nove brambory postup vaření brambor aby se brambory nerozvařily nové brambory recept na špenátové brambory jak dlouho se vari nove brambory nové brambory vařit ve slupce nové brambory vařené ve slupce nove brambory vaření špenát brambory recept recept na brambory se špenátem jak dlouho vařit špenát vaření nových brambor ve sluoce

Suroviny: brambory rané, špenát listový, česnek, cibule, máslo, olej, sůl, pepř, libeček

TopRecepty.cz

Nové brambory se špenátem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VD05